Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
130

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ Βούτσης: Ο Καλλικράτης μνημονιακό όχημα, πάμε για μεταρρυθμίσεις

< 8 λεπτά
07.05.15 • 17:54
#Tags:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ
Βούτσης: Ο Καλλικράτης μνημονιακό όχημα, πάμε για μεταρρυθμίσεις

Την έναρξη στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ κήρυξε σήμερα σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκροτήσης Νίκος Βούτσης.

Ο Υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι ουσιαστικά ο Καλλικράτης αποτέλεσε το όχημα προώθησης των μνημονιακών πολιτικών στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης.
Σε άλλο σημείο υποστήριξε πως η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Για τα αποθεματικά τόνισε ότι υπάρχει νόμος, μετά από τριήμερη αναλυτική συζήτηση στη Βουλή και δεν υπάρχει ίχνος θεσμικής εκτροπής.

Επανέλαβε την άρνηση της Κυβέρνησης, στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέρθηκε στην επαναπρόσληψη απολυθέντων για την πλήρωση θέσεων, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενώ προανήγγειλε θέσεις Γενικών Διευθυντών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μ. Κόλλια–Τσαρουχά, ο προέδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, ο προέδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Κορωνάκης, ο εκπροσώπος του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Τουσουνίδης και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.

Μετέχουν βέβαια και όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ορχομενό και πρόεδρο της ΠΕΔ Λουκά Υπερήφανο.

Βασικά αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Βούτση

«Στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αναφερόταν ότι η τότε κυβέρνηση με την μεταρρύθμιση ήθελε να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση της χώρας ως ευκαιρία για μία νέα, τολμηρή και αποφασιστική ανορθωτική εκστρατεία. 

Αναγνωριζόταν, ωστόσο, ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της όποιας μεταρρύθμισης αυτής αποτελούσε μία ευρύτερη δυνατή συναίνεση και οικοδόμηση μίας πολυμερούς μεταρρυθμιστικής συμμαχίας.

Πέντε χρόνια μετά τον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό της τότε κυβέρνησης και των κυβερνήσεων που την ακολούθησαν βούτσηςέγινε πλέον πασιφανές σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που καλόπιστα, πίστεψαν στην επίκληση της μεταρρυθμιστικής πνοής του Καλλικράτη ότι το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε τελικά το όχημα προώθησης των μνημονιακών πολιτικών στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης που ασκήθηκαν.

Όχι βέβαια με τη συναίνεση και συμπόρευση της Αυτοδιοίκησης αλλά με την μονομερή επιβολή κυβερνητικών επιλογών, που ουσιαστικά οδήγησαν στην απίσχναση των θεσμικών, κοινωνικών, δημοκρατικών, αναπτυξιακών και οικονομικών δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης. Αυτά όλα που ακούμε περί θυσιών ήταν εξαναγκαστικοί νόμοι που εφαρμόστηκαν και επάνω στο κορμί της Αυτοδιοίκησης.

Και είναι γεγονός ότι ο Καλλικράτης αποτέλεσε το όχημα υλοποίησης της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που επιτάσσει «λιγότερο κράτος», δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος των κοινωνικών αναγκών, ανταγωνιστικότητα αντί για ενίσχυση της απασχόλησης και κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πράγματι, η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων. Αφού μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής και του «Καλλικράτη», η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί πολύ μεγάλη μείωση, πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ΚΑΠ και ΠΔΕ, έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία.

Σε συνδυασμό δε με τις απολύσεις, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη μεταφορά επιπλέον πλήθους αρμοδιοτήτων, χωρίς τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση σε παρατεταμένη διακινδύνευση κατάρρευσης. Ίδια εικόνα υπάρχει και στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπου και εκεί η μείωση των πόρων της είναι πολύ μεγάλη, ανέρχεται περίπου στο 40%.

Οι δημότες σας, οι συμπολίτες μας γνωρίζετε παρά πολύ καλά ότι σε μεγάλη πλειοψηφία, ανεξάρτητα της κομματικής ένταξης ή επιλογής τους, μας παροτρύνουν κάθε μέρα, το λένε και σε εσάς, να κρατήσουμε μια συνεπή στάση, να ανακτήσει η χώρα και οι ίδιοι την αξιοπρέπεια μας.

Για τα αποθεματικά υπάρχει νόμος μετά από τριήμερη αναλυτική συζήτηση στη Βουλή, δεν υπάρχει ίχνος θεσμικής εκτροπής.

Έχουμε πει τέρμα στους φαραωνικούς σχεδιασμούς, στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, τέρμα στην παραγωγή σκουπιδιών για να τρέφονται μεγάλες μονάδες και αποφασιστική στήριξη με δείκτες, με αξιολόγηση και με εφαρμογή όλων των σύγχρονων προγραμμάτων που θα αποδίδουν ένα μικρό υπόλειμμα μέχρι την τάξη του 20 ή 30% σε μερικά χρόνια από τώρα ποσοστό για την τελική υγειονομική διαχείριση.

Πάνω σ’ αυτά τα τρία ζητήματα πολιτικών που ανάμεσα σε άλλα αναδείχθηκαν αυτούς τους μήνες, θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που συνδέει την αντίληψη για την αντιμετώπιση αυτών των πολιτικών και θα θέλαμε με όλους, αυτή η αντίληψη να γίνει συναντίληψη και να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα μέσα στον πολύπαθο από την κρίση Ελληνικό πληθυσμό.

Ποια είναι αυτή η γραμμή;

Είναι η ανασύσταση του κοινωνικού ιστού με ασφάλεια, είναι η αλληλεγγύη και η ανάπτυξη μιας συνείδησης πολίτη για συνέργειες, για συμμετοχή, για τη διαμόρφωση της κοινότητας. Επιτρέψτε μου να σας πω πως η ίδια η κοινοτική αντίληψη, γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι ήταν η καρδιά για δεκαετίες ολόκληρες και σε κρίσιμους αιώνες για τη χώρα, η καρδιά της ύπαρξης της λειτουργίας και της επιβίωσης του ίδιου του λαού μας, είναι η καρδιά της θεωρητικής αλλά και της πραγματικής σύλληψης για την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν αδιαλείπτως με πλήρη συνεργασία μαζί σας και στο σύνολο των θεμάτων που έχετε φέρει, όπως επίσης θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης για να μπορείτε να κάνετε με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα τη δουλειά σας, για να μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να συμμετέχουν και να παρακολουθούν τις θεσμικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα ξέρετε πολύ καλά ότι θα προσπαθήσουμε απ’ αυτή κιόλας την διαχειριστική περίοδο του ΕΣΠΑ να διαμορφωθεί ένας ιδιαίτερος χώρος που με πρωτοβουλία των δήμων για τοπικά έργα, σε συνεννόηση αλλά όχι υπό την καθοδήγηση των περιφερειών, θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και κυρίως θα μπορούν να ωριμάζουν οι μελέτες τους, με βοήθεια από ειδικές δομές,

Αυτό είναι και το πεδίο, δηλαδή το πεδίο αρμοδιοτήτων και πολιτικών και άλλων δημοκρατικών αλλαγών, στο πλαίσιο του οποίου ιδιαίτερα μια νέα καταστατικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση θα αποτελέσει τον κύριο άξονα της δουλειάς που θα κάνουμε από κοινού τον επόμενο χρόνο.

Χθες στη Βουλή, ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία. Μαζί σας την είχαμε ξεκινήσει έτσι κι αλλιώς με συναντήσεις τις οποίες κάναμε τον προηγούμενο καιρό.

Η διαρκής επιτροπή της βουλής που αναφέρεται στις πολιτικές του υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε χθες την επαναλειτουργία ειδικής υποεπιτροπής που θα αφορά στην εκπόνηση και τη διαβούλευση αναγκαίων και ώριμων μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από την ευρύτητα για τη διαβούλευση φορέων, επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων και την κατάθεση της εμπειρίας από τα 5 χρόνια του Καλλικράτη, που είναι και τα 5 χρόνια της βαθειάς κοινωνικής κρίσης στον τόπο.

Μόλις χθες επίσης έγιναν οι τελικές ψηφοφορίες στη βουλή για το νομοσχέδιο σε σχέση με τις πρώτες δημοκρατικές τομές, τις πρώτες ανάσες κοινωνικής δημοκρατίας στη δημόσια διοίκηση για την επαναπρόσληψη χιλιάδων απολυθέντων.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό αφορά και σε δομές των δήμων, όπως παραδείγματος χάριν οι σχολικοί φύλακες ή οι δημοτικοί αστυνομικοί και επίσης γνωρίζετε ότι ψηφίστηκαν τόσο οι σχετικές τροπολογίες που ενισχύουν θεσμικά την δυνατότητα επ’ ωφελεία και όχι σε βάρος της τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνει η κατάθεση αποθεματικών.
Όπως επίσης και οι διατάξεις που αφορούν στην παράταση για τους προϋπολογισμούς και στη δυνατότητα που δίνεται για το προσωπικό των ανταποδοτικών υπηρεσιών και για μια σειρά άλλα κορυφαία ζητήματα τα όποια είχατε θέσει.

Πλην όμως θέλω να σας σημειώσω την πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει και με την εφαρμογή των διευκολύνσεων που η λεγόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τον πολίτη και σε ότι σας αφορά στην προσπάθεια σε σχέση με νέες αδιάβλητες διαδικασίες για προμήθειες, για συμβάσεις και εν γένει για δαπάνες έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η σχέση πατρωνίας πέρα του αναγκαίου ελέγχου από τους πολλαπλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν επιβληθεί επί της Αυτοδιοίκησης.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αυτονομηθούν και θα αποκοπούν οι δομές του ελέγχου νομιμότητας επί των πράξεων των ΟΤΑ από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Θα συσταθούν δηλαδή οι ειδικές Αυτοτελείς υπηρεσίες ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ. Μαζί και με την ανάληψη των καθηκόντων από γενικούς διευθυντές της διοίκησης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να υπάρξει μια απόλυτη οριοθέτηση ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την εκλεγμένη Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Σ’ αυτό τον κύκλο υπήρξαν προνομιακές σχέσεις και επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις, εντάξεις και απεντάξεις στα προγράμματα, ακόμα και στις επιμορφώσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, όπως και πολιτικές παρεμβάσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή ακόμα και απολύτως επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις για δήθεν θεομηνίες.

Αυτός ο κύκλος δεν μας αφορά. Αυτός ο κύκλος έχει κλείσει και δεν πρέπει για τη δικιά σας και τη δικιά μας αξιοπρέπεια να ξανανοίξει ποτέ.

Σας καλούμε σε ενωτική συμπόρευση που θα δυναμώσει το μέτωπο κοινωνικής και δημοκρατικής, παραγωγικής και βέβαια πολιτιστικής-ηθικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Με τις σκέψεις αυτές κηρύσσω την έναρξη του συνεδρίου σας και εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle