Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
649

Τα αγάλματα του Ορχομενού

< 5 λεπτά
13.08.15 • 20:22
#Tags:

Τα αγάλματα του Ορχομενού

Σε ένα από τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια αποφασίστηκε ομόφωνα πού θα τοποθετηθούν τα δΑγαλμα Φριξος Ελληύο αγάλματα δωρεάς των Ορχομενίων Παναγιώτη και Μαρίας Κουβάρα.

Πρόκειται για το άγαλμα του Φρίξου και της Έλλης καθώς και για το αντίστοιχο των Τριών Χαρίτων.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση θα τοποθετηθεί στην πλατεία Ηρώων του Ορχομενού (κεντρική) στην νοτιοανατολική πλευρά της στο υπερυψωμένο σημείο της πλατείας, προς την Εθνική Τράπεζα το άγαλμα του Φρίξου και της Έλλης ενώ το των Τριών Χαρίτων να τοποθετηθεί στην πλατεία Αθάμαντος (Σκριπού).

Να σχολιάσουμε (όπως άλλωστε και πάρα πολλοί δημότες) όμως το σημείο της πρώτης τοποθέτησης στην κεντρική πλατεία. Ο χώρος που πρόκειται να τοποθετηθεί ο Φρίξος με την Έλλη είναι ανάμεσα στα δέντρα και δεν υπάρχει καλή ορατότητα. Θα κοπούν ή θα κλαδεύονται τα δέντρα συνεχώς;

Επίσης δεν μπορεί να το δουν εύκολα οι διερχόμενοι DSCN1172από τον κεντρικό δρόμο και φυσικά έτσι χάνεται ο στόχος του.

Ο στόχος ενός μνημείου είναι να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και σε περίοπτη θέση ώστε να αναγνωρίζεται άμεσα και να συνδέεται με τον τόπο και το σκοπό για τον οποίο έχει άλλωστε τοποθετηθεί.

Και δεν είναι άλλος από την ιστορική μνήμη, την αναγνωρισημότητα και του ρόλου του στην πόλη.

Υπάρχει ο χώρος στη γωνία με την εγκαταλειμμένη πέτρινη βρύση και την μεταλλική κατασκευή που πρέπει να απομακρυνθούν (πάρα ταύτα άμεσα) και να τοποθετηθεί εκεί το άγαλμα. Υπάρχει βέβαια και άλλος χώρος, μπροστά από το Δημαρχείο όπου, δένει αναμφίβολα, και με το έμβλημα του Δήμου του οποίου είναι ο Φρίξος και η Έλλη. Υπάρχει άλλωστε σημείο υπερυψωμένο με σκάλα.

Για την τοποθέτηση στην πλατεία της Σκριπούς του αγάλματος των Τριών Χαρίτων υπάρχει χώρος υπερυψωμένος και φαίνεται ότι… περιμένει να υποδεχτεί τις τρεις Χάριτες.

Οι τρεις Χάριτες, (κατά τον Ησίοδο Αγλαΐα, Ευφροσύνη, Θάλεια), συνδεδεμένες με την γονιμότητα, την φύση, τα νερά καθώς και τη χάρη και την ομορφιά, ελπίζουμε να συνδυαστεί με κάτι ο χώρος και να αναδειχτεί το μνημείο στην ξερή και ισοπεδωμένη πλατεία.

Τελούμε εν αναμονή της υλοποίησης και της τοποθέτησης των αγαλμάτων. Παρά τις αποφάσεις όμως ποτέ δεν είναι αργά, αφού μας αφορούν όλους, για την αναθεώρησή τους προς το καλύτερο και σίγουρα τότε θα ακουστεί ένα μπράβο, 

Παρακάτω δημοσιεύουμε τους χώρους που θα στηθούν τα αγάλματα αλλά και τις εναλλακτικές τοποθεσίες που προτείνουμε (πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη προβολή τους)

                                                          Εδώ ή εδώ

DSCN1172DSCN1174

DSCN1171DSCN1173

DSCN1167DSCN1166

DSCN1168DSCN1170

DSCN1165DSCN1164
            

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle