Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
161

Τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης Ορχομενού και η διαχείρισή τους. Ανακοίνωση Κ. Ξηρογιάννη

< 9 λεπτά
18.05.15 • 10:41
#Tags:

Τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης Ορχομενού και η διαχείρισή τους. Ανακοίνωση Κ. Ξηρογιάννη

Ανακοίνωση σχετικά με τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Ορχομενού και την διαχείρισή τους, εξέδωσε η Δημοτική παράταξη «Νέα Εποχή, Κώστας Ξηρογιάννης».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κακούς χειρισμούς ως προς την εκκαθάρισή του που δεν συμφέρει τον Δήμο ενώ δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις της παράταξης της μειοψηφίας.

Με αναλυτική καταγραφή των γεγονότων και των αποφάσεων του Δήμου, γίνεται επίσης λόγος στην ανακοίνωση  ότι αγνοήθηκε η πρότασή τους η οποία ήταν:

«Να αναζητήσουμε γνωμάτευση ειδικού νομικού για τα θέματα αυτά (ως όφειλε να κάνει ο Δήμαρχος) ΚΑΙ ΜΕΤΑ αφού σταθμίσουμε τα πράγματα να αποφασίσουμε για το αν θα προβούμε στην απόφαση εκκαθαριστή και στη χρέωση του ΑΦΜ του Δήμου με αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό».

Και η ανακοίνωση καταλήγει

«Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε πως η πρόταση μας αγνοήθηκε και η πλειοψηφία του Δήμου μαζί με τη ψήφο και του κου Στεφανίδη της παράταξης «ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ» ψήφισε το θέμα (ορισμός εκκαθαριστή για τη ΔΕΑΔΟ και μεταφορά του ποσού των 3.617.763,16 € στο ΑΦΜ του Δήμου) με πλειοψηφία , χωρίς βέβαια να συναινέσουμε σε αυτή την ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗΣ ΒΙΑΣΥΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμο Ορχομενού».

Ολόκληρο το κέιμενο της Ανακοίνωσης

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» / Κώστας Ξηρογιάννης»

Το θέμα της ανενεργής Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Ορχομενού(Δ.Ε.Α.Δ.Ο.) είναι παλιό και γνωστό νεα Εποχή ξηρογστον Ορχομενό και πρόταση της παράταξής μας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» είναι πως πρέπει πλέον να εκκαθαριστεί με τον πιο συμφέροντα τρόπο για το Δήμο Ορχομενού, αφού οφείλει στη Δ.Ο.Υ Λιβαδειάς κεφάλαιο περίπου 1.120.000€ και προσαυξήσεις περίπου άλλα 2.500.000€ , συνολικά 3.617.763,16 € βεβαιωμένα , από το 2003 – 2015 στο μεγαλύτερο μέρος δηλαδή της θητείας του σημερινού δημάρχου κ. Λ. Υπερήφανου.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ – 12 ΜΑΙΟΥ 2015

Στο συγκεκριμένο θέμα της συνεδρίασης του Δ.Σ του Δήμου Ορχομενού στις 12 Μαΐου 2015 με σχετική εισήγηση από το Δήμαρχο κ.Λ Υπερήφανο να οριστεί εκκαθαριστής της επιχείρησης αμέσως και με βάση τα λεγόμενα της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, το κεφάλαιο 1.120.000€ θα μεταφερόταν αυτόματα ως οφειλή, στο Δήμο Ορχομενού , ο οποίος Δήμος θα ρύθμιζε αυτή την οφειλή με το τελευταίο νόμο 4321/2015 σε 100 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος μας θα πλήρωνε περίπου 13.000€ / μήνα με τις προσαυξήσεις (περίπου 8,5 χρόνια , μέχρι το 2024) και θα γλύτωνε τα 2.500.000€ προσαυξήσεις. Η ρύθμιση αυτή έχει καταληκτική ημερομηνία μέχρι το τέλος Μαΐου του 2015.

Η παράταξη μας αρνήθηκε να ψηφίσει τη πρόταση αυτή για τους εξής λόγους :

1. Ο Δήμαρχος , η αρμόδια Αντιδήμαρχος καθώς και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου δεν γνώριζαν να μας απαντήσουν αν ο Δήμος Ορχομενού άντεχε οικονομικά μια τέτοια ρύθμιση .

2. Αδυνατούσαν επίσης οι υπεύθυνοι να απαντήσουν εάν ο Δήμος ήταν σε θέση να εξυπηρετεί τα μηνιαία λειτουργικά του έξοδα μετά από αυτή τη ρύθμιση (Μισθοδοσία υπαλλήλων, δάνεια και γενικά ανελαστικές δαπάνες κλπ,) και για πόσο χρονικό διάστημα

3. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε εάν γίνεται ρύθμιση χωρίς να επιβαρυνθεί το ΑΦΜ του Δήμου , αλλά να παραμείνει στο ΑΦΜ της Δημοτικής επιχείρησης , το οποίο μας απάντησαν ότι δεν γίνεται . ( Αναρωτιόμαστε ποιος διαθέτει άραγε νομικές γνώσεις από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο αφού νομικός δεν υπήρχε).

4. Επίσης αναζητήσαμε νομική γνωμάτευση επί των ανωτέρω.

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣΜε βάση τα παραπάνω ενημερώσαμε πως υπάρχει και άλλη ρύθμιση με βάση το νόμο 4316/2014 (χωρίς χρονικό περιθώριο) με παρακράτηση του 5% των ΚΑΠ( Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) που ναι μεν πρέπει να πληρωθούν και οι προσαυξήσεις (δηλαδή 3.617.763,16 € και πλέον) αλλά η μηνιαία δόση έπεφτε από 13.000€ σε 6.000€ με διάρκεια όμως αποπληρωμής τα 48 χρόνια ,ευελπιστώντας και σε πολιτική λύση μακροπρόθεσμα, μιας και σε κάποιο δήμο η ίδια ρύθμιση ξεπερνούσε σε διάρκεια τα 2100 χρόνια.!!!!!

Της συγκεκριμένης ρύθμισης έκαναν χρήση πριν από περίπου 20 ημέρες 3 μεγάλοι Δήμοι της χώρας και ετοιμάζονται και άλλοι , διότι η οικονομική ασφυξία της χώρας και των Δήμων δεν επιτρέπει αυξημένα ποσά σε ρυθμίσεις , καθώς δεν γνωρίζουμε επακριβώς τα μελλοντικά έσοδα των Δήμων.

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ λοιπόν ως παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» να αναβληθεί για λίγες ημέρες το θέμα και να επανέλθουμε σε νέο Δ Σ , ώστε να ενημερωθούμε για όλα τα ανωτέρω( από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου) για τα οποία δεν πήραμε απαντήσεις στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο πράγμα που δεν μας επέτρεπε να πάρουμε μια τόσο σοβαρή απόφαση μια και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε , την εξέλιξη της λειτουργίας του Δήμου Ορχομενού με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αν άντεχε δηλαδή οικονομικά ή όχι .

Μετά από όλα αυτά ο Δήμαρχος κ. Υπερήφανος επέμενε (καταλογίζοντας «το κρίμα στο λαιμό μας» , διότι η ρύθμιση των 100 δόσεων και 13.000€ / μήνα είχε χρονικό περιθώριο το τέλος Μαΐου 2015) και με την αναβολή δεν θα προλάβαινε τη ρύθμιση και απαίτησε να μπει η πρόταση του σε ψηφοφορία, αδιαφορώντας επιδεικτικά για όλα τα ανωτέρω αναπάντητα ερωτήματα.

Προφανώς επικράτησε η λογική, φυσικά και καταψηφίστηκε η πρότασή του και μάλιστα από δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του και το θέμα αναβλήθηκε για το επόμενο ΔΣ , αφού προηγουμένως θα απαντιόντουσαν όλα τα ανωτέρω ερωτήματα .

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ – 14 ΜΑΙΟΥ 2015

Σύγκλιση εκ νέου του ΔΣ του Δήμου μετά από δύο ημέρες για το συγκεκριμένο θέμα.
Μετά τη νέα εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου στα ερωτήματα που ετέθησαν από τη παράταξή μας , αποδεικνύονται περίτρανα τα εξής :

1. Η οικονομική υπηρεσία ενημερώνει ότι ο Δήμος Ορχομενού σαφώς και δεν μπορεί να πληρώσει μηνιαία δόση ύψους 13.000€/ μήνα , διότι το εκτιμώμενο ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται μετά βίας στις 5.119€ !!!!

Δημοτικο Συμβουλιο2. Επομένως χρονικό περιθώριο στη ρύθμιση των 100 δόσεων που πρότεινε ο Δήμαρχος δεν υπάρχει, διότι αν γνώριζε την οικονομική κατάσταση του Δήμου που διαχειρίζεται δεν θα έκανε αυτή τη πρόταση ούτε θα είχαμε κανένα «κρίμα στο λαιμό μας» γιατί πολύ απλά ο Δήμος Ορχομενού δεν άντεχε οικονομικά να υπαχθεί σε μια τέτοια ρύθμιση με αυτή τη μηνιαία δόση.

3. Η εισήγηση που πρότειναν τελικώς ήταν του νόμου 4316/2014 (χωρίς χρονικό περιθώριο) με παρακράτηση του 5% των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του Κράτους) που ναι μεν πρέπει να πληρωθούν και οι προσαυξήσεις (δηλαδή 3.617.763,16 €) και η μηνιαία δόση θα είναι 6.318€ για 48 έτη μέχρι το 2063, που πάλι υπάρχει κάποιο χρηματικό έλλειμμα μηνιαίως αλλά είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι» ότι θα αντιμετωπιστεί.

4. Αφού λοιπόν προτάθηκε ότι η μόνη ρύθμιση που μπορεί να αντέξει με δυσκολία ο Δήμος Ορχομενού είναι η ανωτέρω μέχρι το 2063 , ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και μπορούμε να υπαχθούμε όποτε θέλουμε, ζητήσαμε υπεύθυνα (ως όφειλε να το κάνει κι ο Δήμαρχος προκειμένου να μεταφερθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό στο ΑΦΜ του Δήμου Ορχομενού) να έχουμε και μια νομική γνωμάτευση επ΄ αυτών , γιατί αφενός κανένας μας δεν διαθέτει νομικές γνώσεις και αφετέρου πρέπει να είμαστε σίγουροι και υπεύθυνοι για την απόφαση αυτή απέναντι στους δημότες μας.

Προτείναμε λοιπόν ως παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» τα εξής :

1. Αφού αποδείχθηκε πως καλώς δεν πήραμε την απόφαση στο προηγούμενο Δ.Σ της 12 Μαΐου και ενημερώθηκε πλέον υπεύθυνα για τα οικονομικά του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο

2. Εφόσον δεν υπάρχει ζήτημα καταληκτικής ημερομηνίας για την υπαγωγή στο νόμο 4316/2014 , όπως άλλωστε αναφέρει και η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας και μπορούμε να υπαχθούμε όποτε θέλουμε

Στεφανιδης3. Να αναζητήσουμε γνωμάτευση ειδικού νομικού για τα θέματα αυτά (ως όφειλε να κάνει ο Δήμαρχος) ΚΑΙ ΜΕΤΑ αφού σταθμίσουμε τα πράγματα να αποφασίσουμε για το αν θα προβούμε στην απόφαση εκκαθαριστή και στη χρέωση του ΑΦΜ του Δήμου με αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό .

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε πως η πρόταση μας αγνοήθηκε και η πλειοψηφία του Δήμου μαζί με τη ψήφο και του κου Στεφανίδη της παράταξης «ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ» ψήφισε το θέμα (ορισμός εκκαθαριστή για τη ΔΕΑΔΟ και μεταφορά του ποσού των 3.617.763,16 € στο ΑΦΜ του Δήμου) με πλειοψηφία , χωρίς βέβαια να συναινέσουμε σε αυτή την ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗΣ ΒΙΑΣΥΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμο Ορχομενού.

Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό θα σας ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα .

Σημείωση : ίσως κάποιοι δημότες να αναρωτηθούν αν έγινε κάτι στη θητεία μας τα προηγούμενα 3,5 χρόνια για τη Δημοτική Επιχείρηση, να απαντήσω ότι παρόλο που υπήρξαν μειώσεις στα οικονομικά των Δήμων της χώρας πάνω από 62% κατορθώσαμε και αποπληρώσαμε το χρέος της Δημοτικής Επιχείρησης στο ΙΚΑ ποσού πάνω από 120.000€ και έτσι μπόρεσε να αποφύγει ο κ Υπερήφανος τις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle