Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
134

Το απόρρητο προσχέδιο της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

< 7 λεπτά
09.05.17 • 18:58
#Tags:

Προσχέδιο της τελικής συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών δημοσιεύει η Handelsblatt, ενώ παράλληλα παραθέτει έγγραφο του ΔΝΤ για τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη διασφάλιση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.
Αποσπάσματα από το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών της 22ας Μαΐου δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ελαφρύνσεις έναντι μεταρρυθμίσεων»: «Στις 53 σελίδες του μνημονίου περιλαμβάνονται τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.
Το εμπιστευτικό έγγραφο που επιγράφεται “Απόρρητο: Μόνο για υπηρεσιακή χρήση“ βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt. Πολλά προαπαιτούμενα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, ενώ άλλα όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού το 2019 και το 2020.

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2021 ή το 2022, εξορθολογισμό σε επιδόματα και δημόσιες δαπάνες και «ψαλίδι» στα επιδόματα ανεργίας είναι ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπει το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, το οποίο δημοσιοποίησε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

 Το εν λόγω κείμενο αναφέρει αναλυτικά το φάσμα των προαπαιτούμενων δράσεων, από το πώς θα εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ το 2018 έως και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση αφορολόγητου και των συντάξεων τα επόμενα χρόνια.
Στο κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας, 53 σελίδων, παραμένουν οι δεσμεύσεις για εφαρμογή των περικοπών στο αφορολόγητο από το 2019 ενώ περιέχεται και ένας «αστερίσκος» για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% είτε έως το 2021 είτε έως το 2022).

Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι εάν οι στόχοι υπερκαλυφθούν τότε η κυβέρνηση μπορεί –σε συνεννόηση με τους θεσμούς- να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής αντίμετρων κοινωνικού χαρακτήρα ή μείωσης φορολογικού βάρους.

Το πακέτο των 550 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018

  • Εξορθολογισμός των κοινωνικών παροχών και κατάργηση των φορολογικών δαπανών με βάση τις συστάσεις της αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας (259 εκατ. ευρώ, το 2018)
  • Εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018)
  • Η φορολόγηση ενοικίασης ακινήτων για τουριστικούς λόγους [τύπου Airbnb] (48 εκατ. ευρώ το 2018)
  • Ο εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ το 2018)
  • Εκλογίκευση επιδομάτων των στρατιωτικών,  με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας και εξορθολογισμό επιδομάτων τοποθέτησης στο εξωτερικό (7 εκατ. ευρώ το 2018)

Προβλέπονται επίσης, μεταξύ άλλων

Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.

Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος (μείωση του αφορολόγητου) αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2019 αντί του 2020, αν το ΔΝΤ – σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος – θεωρήσουν ότι με βάση την αξιολόγησή τους για το επόμενο χρόνο μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν στο συμφωνημένο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

Παράλληλα, αναφέρονται αναλυτικά και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν από το 2019.

Οι ελαφρύνσεις του χρέους 

Σύμφωνα με το προσχέδιο στόχος των μέτρων λιτότητας είναι να διασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Ο στόχος αυτό ωστόσο είναι αμφιλεγόμενος. Κυρίως ο Β. Σόιμπλε επιμένει στη διατήρηση του στόχου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα, μιας και αυτό θα μείωνε την ανάγκη για ελαφρύνσεις του χρέους, στις οποίες εμμένει το ΔΝΤ.
Το ζήτημα των ελαφρύνσεων ωστόσο δεν είναι δημοφιλές στη Γερμανία σε περίοδο προεκλογικού αγώνα. (…)Ο Β. Σόιμπλε ούτε που θέλει να ακούει για ελαφρύνσεις.
Έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, το οποίο, επίσης, βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας, μιλά ωστόσο μια διαφορετική γλώσσα. Τίτλος του: “Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες για κίνητρα“. Το έγγραφο περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους με ταυτόχρονη ωστόσο διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
Το ζήτημα συζητήθηκε προφανώς από εκπροσώπους των θεσμών. Σε σχετικό ερώτημα πάντως εκπρόσωπος του γερμανικού υπΟικ., απάντησε στην εφημερίδα ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών, προσθέτοντας ότι το Eurogroup δεν προετοιμάζει σχετική απόφαση.

«Στον μαραθώνιο, που διανύει, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην αφετηρία»

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ΕΣΜ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050, καθώς και ο καθορισμός ενός πλαφόν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα: κατ΄ αρχήν μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050. Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους. Και άλλες ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με παρόμοιες προϋποθέσεις, συνεχίζει η εφημερίδα.
Στο έγγραφο ωστόσο τονίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πως απαιτούνται μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. Και ως γνωστόν, τονίζει η οικονομική εφημερίδα, το Ταμείο έχει βαρύνουσα διαπραγματευτική θέση, μιας και το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα».

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται και στην συνάντηση του βαυαρού υπουργού Οικονομικών Μάρκους Σέντερ με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Το μήνυμα που μετέφερε ο βαυαρός υπουργός τον κ. Τσακαλώτο ήταν σαφές “Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει και να εφαρμοστούν“. Μετά τη συνάντηση, ο Μ. Σέντερ δήλωσε: “Η Ελλάδα διανύει ένα μαραθώνιο. Βρίσκεται ωστόσο λίγο μετά την αφετηρία και όχι λίγο πριν από τον τερματισμό“».
«Το Brexit δείχνει πόσο δύσκολη θα ήταν μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

«Μετά από τη συνάντηση Σέντερ – Τσακαλώτου στην Αθήνα ο βαυαρός υπουργός δήλωσε στο Spiegel ότι “το Grexit δεν βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη“. Αιτιολογώντας την αλλαγή στάσης του ο Μ. Σέντερ είπε: “Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί σήμερα διαφορετική πορεία από εκείνη που ακολουθούσε το 2015 επί Γ. Βαρουφάκη. Ο Ευ. Τσακαλώτος προέρχεται και αυτός βέβαια από έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο, προσπαθεί ωστόσο να διεξάγει σωστές διαπραγματεύσεις“.

Εκτός αυτού ο Μ. Σέντερ εμφανίστηκε στις δηλώσεις πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Κατά συνέπεια “θα ήταν λάθος να ξεριζώσεις ένα φυτό που μόλις άρχισε να φυτρώνει“. Επιπλέον δεν υπάρχει σήμερα ένα σοβαρό σχέδιο για ένα Grexit, συνέχισε ο γερμανός υπουργός, για να προσθέσει: “Με τη διαδικασία του Brexit διαπιστώνουμε πόσο δύσκολη θα ήταν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ“.Την ίδια στιγμή όμως ο Μάρκους Σέντερ θέτει εκ νέου ζήτημα καταβολής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τις πιστώσεις που λαμβάνει. Ο βαυαρός υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία ήδη το 2012 ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για να συμμετάσχει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. “Είδαμε ότι η διαδικασία αυτή λειτούργησε“, κατέληξε ο Μ. Σέντερ»
ΠΗΓΗ : dw.com και Έθνος

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle