Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
189

«Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940»

< 6 λεπτά
23.12.15 • 06:03
#Tags:

«Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» Γ.Σούρλας Εκδόσεις Λιβάνης 2015 σελ. 137

Τα οστά των Ελλήνων πολεμιστών της Αλβανίας , μετά πό 75 χρόνια , βρίσκονται ακόμα εκεί!!!
Δεν επαναπατρίστηκαν ποτέ οι νεκροί μας.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Τι υπενθύμιζαν στους Έλληνες, οι πολυάριθμες νεκρικές στήλες ,που βρίσκονταν κατά μήκος των δρόμων τους ; Τα άλογα του Αχιλλέα , που χύνουν καυτά δάκρυα ,για το θάνατο του Πατρόκλου.

Στις νεκρικές στήλες τους, οι αρχαίοι Έλληνες συγκρατούσαν την ημιαδιαφανή, απορροφημένη ζωή των αθάνατων αλόγων, που θρηνούσαν.Ο Δίας , από ψηλά, δεν ένιωσε οίκτο βλέποντας τους πολεμιστές που είχαν πέσει στη μάχη , αλλά όταν είδε τα δάκρυα των αλόγων, που θρηνούσαν το νεκρό αρχηγό, το φίλο του κυρίου τους.Περισσότερο από κάθε άνθρωπο, ο Δίας βρισκόταν κοντά σε εκείνα τα άλογα, με τα οποία μοιραζόταν την αθανασία και που τώρα αφήνονταν σε μια ενέργεια απαγορευμένη στους αθάνατους: το κλάμα....
Υπήρχαν από την αρχαιότητα ευγενείς παραδόσεις των λαών, σχετικά με την ταφή των νεκρών αταφοι ηρωεςστρατιωτών.Οι Έλληνες και οι Τρώες έκαναν ανακωχή για να θάψουν , σύμφωνα με την παράδοση, τους νεκρούς τους ήρωες....

Τα οστά των Ελλήνων πολεμιστών της Αλβανίας , μετά πό 75 χρόνια , βρίσκονται ακόμα εκεί!!!
Δεν επαναπατρίστηκαν ποτέ οι νεκροί μας.Δεν τους έκλαψαν οι μανάδες τους.

Χιλιάδες μανάδες και συγγενείς , πίσω στην πατρίδα , περιμένουν ακόμα τα λείψανα των παιδιών τους.Ακόμα και τους νεκρούς περιμένει κανείς....

75 Χρόνια εξόριστοι , έστω και νεκροί .Μια εκκρεμότητα που αποτελεί Εθνική ντροπή ...

Η Ιταλία ήδη από το 1951 , έχει τακτοποιήσει το χρέος της αυτό.

Ένας στρατηγός Ιταλός ανέλαβε αυτή την δύσκολη και ιερή αποστολή.«Ο στρατηγός της στρατιάς των νεκρών» , σύμφωνα με τον Ισμαήλ Κανταρέ, πήγε στην Αλβανία,για να αποσπάσει από τη λήθη και το θάνατο, τα απομεινάρια τους. Θα αναζητήσει σε μια ξένη χώρα, από νεκροταφείο σε νεκροταφείο και σε όλους τους χώρους που έγιναν μάχες, τα δύστυχα αυτά παιδιά, για να επιστρέψουν οι σωροί τους ,στην πατρίδα τους,την Ιταλία και εκεί να τους γίνουν οι νεκρικές τιμές και οι παιάνες , που περιγράφουν τα Ομηρικά έπη....

Οι Έλληνες νεκροί στρατιώτες του 1940 ακόμα περιμένουν....

Πρέπει οι νεκροί να ταφούν, για να βρουν ανάπαυση οι ψυχές τους, για να ξεκουραστεί το άψυχο πλέον σώμα και για να νιώσουν την πρόσκαιρη «λύτρωση» οι συγγενείς και οι φίλοι τους.Το χρέος προς τους νεκρούς είναι ιερό, όπως ιερό ήταν και για την Αντιγόνη, την τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή, το καθήκον της ταφής του νεκρού αδελφού της...

Για 75 χρόνια, 7.963 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Β.Ηπείρου, παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους.Είναι οδυνηρό να βλέπεις οστά διάσπαρτα και ομαδικούς τάφους.Επίσης δεν υπάρχει μνημείο στην Ελλάδα για τους 13.976, που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι, κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941.

Όλοι ρωτούν με πόνο ψυχής, γιατί δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από την Πολιτεία, για την περισσυλλογή των οστών ; Γιατί δεν έγιναν αυτά, που οι παραδόσεις από την αρχαία Ελλάδα επιτάσσουν ; Γιατί δεν έφεραν τους νεκρούς στρατιώτες, για να τα μοιρολογήσουν οι μανάδες τους ; Γιατί δεν χτύπησε η καμπάνα του χωριού τους, δεν αξιώθηκαν τον «τελευταίο ασπασμόν» των συγγενών και φίλων , δεν χύθηκαν δάκρυα πάνω στο μνήμα τους ;...Η αγράμματη ηπειρώτισσα μοιρολογίστρα , μας παρακινεί ,να μη θρηνούμε τον νεκρό στρατιώτη ,γιατί : «Χαλάλι του ο θάνατος, γιατί λευτέρωσε λαό!».

Πρέπει να συγκεντρωθούν τα οστά των ηρώων του ελληνοιταλικού πολέμου , ώστε να τους αποδοθούν οι αρμόζουσες τιμές.Αυτοί οι γενναίοι αγωνιστές, που παραμένουν άταφοι, στα βουνά και στα λαγκάδια των πεδίων μαχών. «Εις οινός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης-Ελληνοιταλικός πόλεμος 1940-1941» , γράφει το μνημείο πεσόντων ,στο πρώτο νεκροταφείο, που έγινε στους Βουλιαράτες της Αλβανίας.
Θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να συγκεντρωθούν όλοι οι πεσόντες.Είναι εθνικό χρέος, για τους ήρωές μας, που περιμένουν καρτερικά ,να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις.

Αυτές τις υποχρεώσεις αναδεικνύει ,στο αριστούργηματικό του βιβλίο «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940»,ο π.Υπουργός Γεώργιος Σούρλας .Δίνει τον δικό του αγώνα,για τους άταφους νεκρούς ,που τους αγνοεί η πολιτική ηγεσία της χώρας, τους αγνοεί η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ,που τους αγνοούν οι έλληνες πολίτες.Έχουν παρέλθει έξι χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας –Αλβανίας ,για δύο στρατιωτικά κοιμητήρια στα Στενά της Κλεισούρας και στους Βουλιαράτες και η εκκρεμότητα αναζήτησης των οστών των πεσόντων και της ταφής ,ακόμη παραμένει.

Το βιβλίο του Γ.Σούρλα επισημαίνει το εθνικό χρέος ,για τους ήρωες του Έπους 1940 , έχει ένα Γ Σούρλαςαφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου , κάνει αναφορά στην Εαρινή επίθεση και το προσκύνημα στο θρυλικό Ύψωμα 731 και επισημαίνει τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Γράφει για την «Μάνα του στρατιώτη», την Αρτινιά Καλλιόπη Λύκα ,την «Ηρωίδα της Πίνδου» Αθηνά Ντιναλέξη, την «Μάνα των πεσόντων « την Βορειοηπειρώτισσα Ερμιόνη Μπρίγκου, κ.α.
Το εθνικό χρέος παραμένει ανοιχτό.Η μεγάλη εκκρεμότητα εξακολουθεί να υπάρχει...
Σε συγκλονίζουν,οι αξεπέραστοι στίχοι του Κωστή Παλαμά :
«Άφκιαστο κι αστόλιστο/του Χάρου δεν σε δίνω, /στάσου με το ανθόνερο /την όψη σου να πλύνω/ Το στερνό το χτένισμα/με τα χρυσά τα χτένια /πάρτε απ΄τη μανούλα σας,/μαλάκια μεταξένια...»

Ο Γιώργος Σούρλας γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Μαγνησίας.Χειρουργός , Οφθαλμίατρος , Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.Έχει εκλεγεί βουλευτής εννιά φορές με τη Νέα Δημοκρατία.Είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συμμαχίας «Ρήγας Φεραίος».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle