Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
129

Το παζάρι και η προίκα της Τουρκίας για το μεταναστευτικό

< 5 λεπτά
13.11.15 • 05:58
#Tags:

Το παζάρι και η προίκα της Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Στην ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έγινε στη Μάλτα για το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης αποφασίστηκαν μια σειρά μέτρων για την διαχείριση του μεταναστευτικού.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικέντρωσαν στον έλεγχο που πρέπει να γίνεται στις χώρες από τις οποίες πρόκειται να προσεγγίσουν τα σύνορα της Ευρώπης οι μετανάστες και πρωτίστως της Τουρκίας.

Είχε ήδη γίνει μια συμφωνία με τους Αφρικανούς ηγέτες, η οποία χαρακτηρίζεται ήδη «απογοητευτική» και έτσι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν συμφωνία με την Τουρκία η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκ πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Ουσιαστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ως μονόδρομο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης την αναγκαιότητα για συνεννόηση με την Τουρκία.
Συνοδος ΕΕΟ κ. Τσίπρας τόνισε ως μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισης αυτής της κρίσης να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη.
Σημείωσε δε ως θετικό τις αποφάσεις που πάρθηκαν, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία έως το τέλος του Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι επαφές που θα έχει εκεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το «παζάρι» της Τουρκίας 
Το πρόβλημα με τις ροές από την Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «άμεσο» από την Ε.Ε. και αυτός είναι ο λόγος που ηγέτες της επιδιώκουν να κλείσει τάχιστα η συμφωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- Τουρκία στα τέλη του Νοεμβρίου (η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 22α Νοεμβρίου) ή το αργότερα στις αρχές Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Ε.Ε. πρόκειται να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τα έτη 2016 – 2017, χρήματα που απαιτούνται να καταβληθούν από τα κράτη μέλη, καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλιο 500 εκ ευρώ κάθε χρόνο.

Τι πέτυχε ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, διαβλέποντας την μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται, ώστε να αποκομίσει μια σειρά οικονομικών και πολιτικών κερδών, έθεσε μια σειρά από όρους.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπό την ασφυκτική πίεση των προσφυγικών ροών που έχουν κατακλύσει τις χώρες της Ε.Ε. φαίνεται ότι υποκύπτουν στους όρους που θέτει ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε:

Επί του παρόντος οι ευρωπαίοι φαίνεται ότι αποδέχονται τελικά – παρά τις ισχυρές ενστάσεις:

μεταναστεςΤο αίτημα Ερντογάν για συμμετοχή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στην Μάλτα επιβεβαίωσε ότι πριν το τέλος του 2015 θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με την συμμετοχή και της Τουρκίας.

Οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μέρκελ και Γιούνκερ έδωσαν σκληρή μάχη για να περάσει από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν την χαρακτηρίζει ως «επιχορήγηση εγκατάστασης προσφύγων» για τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να βοηθηθεί η γειτονική χώρα να φιλοξενήσει τα περισσότερα από δύο εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες.

Τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το υπόλοιπο, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, από τα 28 κράτη μέλη - ανάλογα με τα εθνικά τους εισοδήματα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και όσοι δυσφορούν με τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου, έχουν επίγνωση της αδύναμης διαπραγματευτικής θέσης της Ε.Ε με τα καραβάνια των προσφύγων να πλημμυρίζουν καθημερινά τα κράτη-μέλη της Ένωσης και με τον Ερντογάν να έχει θριαμβεύσει στις τουρκικές εθνικές εκλογές προ εβδομάδων.
Ορισμένοι ηγέτες της Ε.Ε. τόνισαν ότι θα συμφωνήσουν σε μια σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή της Τουρκίας, μόνο εφόσον έχει επιτευχθεί συνολική συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και η Αγκυρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επ' αυτού.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle