Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
142

«Τρέξτο αγόρι μου» 107,5 χιλιόμετρα για τον Ορχομενό

< 8 λεπτά
16.05.17 • 17:16
#Tags:

«Τρέχω για να προβάλλω την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Τον τερματισμό μου σε κάθε αγώνα τον αφιερώνω στον Ορχομενό»!

Αυτό επισημαίνει, συγκινημένος ο Ορχομένιος δρομέας Γιώργος Τζέμος ο οποίος πέτυχε φέτος να επαναλάβει τον προσωπικό του άθλο και να τερματίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες της Ελλάδας, και όχι μόνο, στον Ευχίδειο Αθλο, όπως είχε κάνει και το 2016.

«Φέτος ο αγώνας ξεκίνησε από τις Πλαταιές με τερματισμό ύστερα από 107,5χλμ. και με 60% ανηφόρα, στους Δελφούς. Οι συνθήκες φέτος ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Είχαμε κόντρα νότιο άνεμο, η ζέστη και η σκόνη που μετέφερε ταλαιπώρησαν όλους τους δρομείς και ανάγκασε τους διοργανωτές να δώσουν παράταση κατά μία ώρα στο όριο τερματισμού του αγώνα. Ξεκινήσαμε από τις Πλαταιές τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με θερμοκρασία κοντά στους 28 βαθμούς. Φανταστείτε ότι στην Αρβανίτσα που είναι σε υψόμετρο 1.050μ. και οι θερμοκρασίες συνήθως είναι χαμηλές, φέτος είχε περίπου 22 βαθμούς ενώ πέρυσι 0 βαθμούς!! Αλλά όπως είπα το χειρότερο εκτός από την ζέστη ήταν η σκόνη που μου ξέραινε το λαιμό και δεν μπορούσα ούτε να πιω νερό…»

6 1 7 1

Ο Γιώργος όμως έχει μια τρομερή ομάδα υποστήριξης που τον ακολουθεί σε κάθε αγώνα που παίρνει μέρος. Για αυτούς τους πιστούς του φίλους τονίζει:

«Τους χρωστάω πολλά. Είναι το στήριγμά μου, μου δίνουν κουράγιο και με βοηθούν να ξεπερνάω κάθε δυσκολία. Θέλω να τους πω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Λουκάς Τσαγαλάς, Μπάμπης Τσαγαλάς και Λάμπρος Χριστοδούλου είναι η ομάδα υποστήριξης του Γιώργου Τζέμου η οποία παίρνει τα εύσημα και από τους διοργανωτές για την άρτια φροντίδα και υποστήριξη στον δρομέα, σε κάθε διοργάνωση. Βλέπε είναι και οι ίδιοι δρομείς και γνωρίζουν καλά τι χρειάζεται.

«Ο Γιώργος μας δίνει τη χαρά της ομαδικότητας, μέσα από ένα ατομικό άθλημα... τον ευχαριστούμε γι αυτή την ικανοποίηση που μας προσφέρει και να του πούμε άλλη μια φορά «Τρέξ΄το αγόρι μου»... που είναι το σύνθημά μας για να τον εμψυχώνουμε.»

1 1

Άθλος 107,5χλμ

Μεγάλη επιτυχία που αγγίζει τα όρια του άθλου χαρακτηρίζεται ο τερματισμός από τον Ορχομένιο Γιώργο Τζέμο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Ευχίδειο δρόμο απόστασης 107,5 χιλιομέτρων γράφοντας την μεγαλύτερη αθλητική επιτυχία των σύγχρονων χρόνων στον Ορχομενό, σε ατομικό τουλάχιστον αγώνισμα!

Η εκκίνηση δόθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 12 τα μεσάνυχτα από τις Πλαταιές και ο δρομέας από τον Ορχομενό τερμάτισε στους 8Δελφούς μετά από 15 ώρες 6 λεπτά και 12 δεύτερα, στην 68η θέση. Από τους 108 συμμετέχοντες κατάφεραν να τερματίσουν 90 δρομείς σ΄ αυτόν τον επίπονο αγώνα. Η διαδρομή που ακολούθησε είναι, Πλαταιές, διασταύρωση Καπαρελλίου, κανάλι Μόρνου, διασταύρωση Λεύκτρων, Ελοπία, Ξηρονομή, Θίσβη και διατρέχοντας τον Ελικώνα, Αγία Αννα, Αρβανίτσα, Κυριάκι, Δίστομο τερματισμός στους Δελφούς,
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο Γιώργος Τζέμος είχε τερματίσει σε 14 ώρες.

Ξεπερνώντας κυριολεκτικά, τον εαυτό του αυτός ο επίμονος, πεισματάρης μα σεμνός και πλούσια ψυχικά προσόντα δρομέας, κατέκτησε το τίμημα του τερματισμού του που είναι το δάφνινο στεφάνι και η δάδα με το εξαγνισμένο πυρ όπως ακριβώς και η αποστολή του ημεροδρόμου 4 1Ευχίδα ο οποίος έπρεπε να πάει στους Δελφούς και να φέρει πίσω καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα μετά την μάχη των Πλαταιών το 479 πΧ.

Ο 43χρονος Γιώργος Τζέμος, ερασιτέχνης δρομέας τρέχει τα τελευταία χρόνια σε Μαραθωνίους και άλλους αγώνες δρόμου και βουνού μεγάλων αποστάσεων οι οποίοι έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και… αθλητική ζωή αφού όλες τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες ημέρες καλλιεργεί τα κτήματά του.

Ο Ευχίδειος άθλος

Καλοκαίρι του 479 π.χ Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, έξω από τα τείχη των Πλαταιών στον κάμπο γίνεται η σπουδαιότερη και πιο καθοριστική μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών. Η νίκη κατά του εχθρού συντριπτική. Η χαρά των νικητών μεγάλη. Όμως οι Πλαταιείς δεν ησυχάζουν. Πιστεύουν, πώς η παρουσία και μόνο των βαρβάρων έχει μολύνει το πυρ που έκαιγε στο βωμό της πόλης τους.
11Οι άρχοντες της πόλης, καλούν αμέσως μετά τη μάχη, τον οπλίτη ημεροδρόμο τους, τον γοργοπόδαρο Ευχίδα. Η αποστολή του είναι να πάει αμέσως στους Δελφούς και να φέρει πίσω καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα. Η κούραση από τη μάχη μεγάλη, η αποστολή όμως μεγαλύτερη και ιερή. Ο Ευχίδας ξεκινά αμέσως, τρέχει συνεχώς ανάμεσα σε χαράδρες, δάση, βουνά και στενά μονοπάτια. Φτάνει στους Δελφούς. Εξαγνίζει το σώμα του στην Κασταλία πηγή, φορά δάφνινο στεφάνι, παίρνει καθαρό πυρ από το ιερό του Απόλλωνα, και επιστρέφει στις Πλαταιές, σε 24 περίπου, ώρες διανύοντας απόσταση 1000 σταδίων δηλαδή σχεδόν 200 χλμ. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ και αμέσως μετά εξέπνευσε περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας.

1993, 2472 χρόνια μετά

Ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα, αποτελεί έμπνευση αλλά και πρόκληση σ’ ένα σύγχρονο δρομέα τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο, όταν με θαυμασμό διαβάζει αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας. 1-2 Μαΐου 1993 ξεκινά την προσπάθεια ν’ αναβιώσει τον άθλο του Ευχίδα και τα καταφέρνει καλύπτοντας την απόσταση σε 32 ώρες.

Έτσι έγινε η αρχή.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1994 ιδρύεται από τον ίδιο και μία παρέα από συναθλητές και φίλους ο Ελληνικός Όμιλος Τριάθλου και αθλημάτων μεγάλης διάρκειας «Ο Ευχίδας». Βασικός σκοπός και στόχος του, η διεξαγωγή του Ευχίδειου Άθλου σε οποιαδήποτε μορφή. Από την ίδρυση του ο σύλλογος οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο την Ευχίδεια λαμπαδηδρομία από τους Δελφούς στις Πλαταιές μεταφέροντας το ιερό πυρ των Δελφών. Κύριο όνειρο του Ομίλου όμως ήταν πάντα η πραγματοποίηση του Ευχίδειου Άθλου, σε αγωνιστική μορφή.

Ο αγώνας

Το όνειρο αυτό πραγματοποιήθηκε το 2000. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 10 Ευχίδειοι άθλοι με εξαιρετική επιτυχία. (5 αγώνες μέρα και 4 νύχτα).
Το 2005 έγινε ένα νέο τόλμημα. Πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα δύο αγώνες, Ευχίδειος άθλος Δελφοί – Πλαταιές 107,5 χλμ και ο Ευχίδειος άθλος εξ’ ολοκλήρου. Πλαταιές – Δελφοί – Πλαταίες 215 χλμ. Έτσι αναβίωσε και αγωνιστικά εξ ολοκλήρου πλέον ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα.
Η καθιέρωση και αυτού του «διπλού» όπως τον αποκαλούν οι αθλητές Ευχίδειου Άθλου σ’ ετήσια βάση, είναι ο άμεσος στόχος.

Οι φωτογραφίες είναι της ομάδας υποστήριξης  

5 1  

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle