Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
1655

|

Τυρός: Ένα κρυμμένο διαμάντι! Ευκαιρία να το ανακαλύψεις μέσω του Tyros Run

< 8 λεπτά
10.05.23 • 05:41

Όταν αναφέρεσαι στην Αρκαδία, από τους ομορφότερους προορισμούς της πατρίδας μας, αυθόρμητα λέξεις και εικόνες σου έρχονται στο νου που όμως θεωρείς ότι είναι όλοι ορεινοί. Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, Καστάνιτσα, Κοσμάς, Πραστός, Άνω Δολιανά και η πρωτεύουσα Τρίπολη έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφιά.

ΑθλοΤουρισμός: Γράφει ο Μπάμπης Ζαννιάς

Έτσι κι εγώ, δεν πίστευα ότι η Αρκαδία διαθέτει παραθαλάσσια μέρη που μάλιστα σε εκπλήσσουν με την ομορφιά τους. Άλλοτε άγρια και άλλοτε ήπια.
Έχοντας την ευκαιρία που μου έδωσαν οι άνθρωποι του TyrosRun να ταξιδέψω σε αυτή την περιοχή ενθουσιάστηκα και είπα ότι δεν πρέπει να χάσω αυτή την ευκαιρία. Ανακάλυπτα σιγά-σιγά, προετοιμάζοντας το ταξίδι, ότι μου είχε «ξεφύγει» η περιοχή.
Ξεκινώντας από την Αθήνα με προορισμό Κόρινθο, Άργος προετοιμάζεσαι για το μετά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για πιο στενούς δρόμους και φυσικά με στροφές λόγω του ορεινού όγκου.

Διαδρομή
Πριν περάσεις στην Αρκαδία συναντάς το παραθαλάσσιο Κυβέρι που σηματοδοτεί το τέλος της ήπιας διαδρομής.
Ο δρόμος πλέον ορεινός με στροφές ακολουθεί σε μαιανδρικό σχήμα το παιχνίδισμα του όρους με τη θάλασσα, τους βαθείς κόλπους και τις ανηφόρες, το γαλάζιο και το πράσινο και με τις μυρωδιές πότε της άγριας φύσης και πότε των πορτοκαλεώνων.
Σε κάθε στροφή ξεπετάγεται και μια έκπληξη, πότε ανοίγεται μια αμμουδερή αγκαλιά και πότε βραχώδης.

SAM 4478 1

Αφήνοντας πίσω το Άστρος, το Κορακοβούνι και τον Άγιο Ανδρέα κάποια στιγμή σπάει η μονότονη ορεινή διαδρομή και αγναντεύεις μια τεράστια παραλία περιτριγυρισμένη από καταπράσινη πλαγιά με τα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά.
Σταματάς για να θαυμάσεις αυτή την ομορφιά και μετά να οδηγηθείς εκεί κοντά στη θάλασσα, να νοιώσεις το δροσερό της αεράκι.
Έκπληξη που δύσκολα προσπαθείς να χωνέψεις ενώ στη συνέχεια αισθάνεσαι ικανοποίηση που βρίσκεσαι εδώ! Ικανοποίηση που ανακάλυψες ένα καλά κρυμμένο διαμάντι στο Ανατολικό και παραθαλάσσιο μέτωπο της Αρκαδίας.

Τυρός!
Μια μεγάλη παραλία – αγκαλιά 1.800 μέτρων που μας χωράει όλους! Η πρώτη εντύπωση είναι η καθαριότητα του παραλιακού μετώπου, η ευταξία στα οικήματα και οι κήποι τους μπροστά στη θάλασσα! Λουλούδια κάθε είδους που ευωδιάζουν τον αέρα που αναπνέεις, ίαμα στα σωθικά σου, χρώματα που ζωηρεύουν το περιβάλλον και τη θάλασσα να σου γεμίζει γαλάζιο τα μάτια και να απαλύνει την ψυχή σου με την απεραντοσύνη της.
Η ομορφιά ενός τόπου, η φύση, ποτέ δεν ολοκληρώνεται αν δεν τη συμπληρώσουν οι άνθρωποι που ζουν εδώ δίνοντας την ξεχωριστή τους νότα.

Αυτή είναι η διαφορά από τόπο σε τόπο. Οι εκπλήξεις συνεχίζουν να σε συγκινούν και χαίρεσαι που έφτασες τα βήματα σου μέχρι εδώ, που γνώρισες τον Γιώργο, τον Δημήτρη, το Μιχάλη, την Κική, την Έλενα, τη Σοφία, τον Αναστάση, την Κατερίνα, τον Κωνσταντίνο και τόσους άλλους…

IMG 20190511 105024 1

Η όμορφη, γραφική κωμόπολη, βρίσκεται στα νοτιανατολικά του νομού Αρκαδίας και πήρε το όνομα της από το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτη (τοπικής θεότητας) που λατρευόταν στην περιοχή.
Με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας  και τα βουνά του Πάρνωνα, ο Τυρός έχει τρεις οικισμούς: τον Άνω, τον Κάτω και την Παραλία Τυρού, όπου έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, είναι από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια μέρη για οικογενειακές διακοπές.

Tyros Run
Η αφορμή για να είμαι σε αυτόν τον υπέροχο τόπο ήταν οι εκδηλώσεις για το TyrosRun που διοργανώνει η Κοινσεπ Α ΧΩΡΑ ΝΑΜΟΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας το Επιμελητήριο Αρκαδίας και την Κοινωφελή επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Ν.Κ), το διήμερο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Μαΐου 2023 με την ονομασία Tyros Run– George Marneris.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει:

Άνθρωποι με υπερβολική αγάπη για τον τόπο τους, με μεράκι, αυξημένο αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς διοργανώνουν αυτό το αθλητικό και πολιτιστικό διήμερο.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σε εντυπωσιάσουν είναι το καλωσόρισμα που γίνεται στην Τσακωνική διάλεκτο την οποία προσπαθούν να την κρατούν ζωντανή.

Καούρ εκάνατε τα χώρα νάμου (καλως ορισατε στην πατρίδα μας)

IMG 20190511 202536 1
Σε αυτό το πλαίσιο την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων έγινε ομιλία για την Τσακώνικη διάλεκτο και τα παιδικά παιχνίδια στην αρχαιότητα από την κ Ελένη Μάνου ενώ η  «Τσακωνοπαρέα» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Απόλλων» παρουσίασαν διαλόγους στην Τσακώνικη και φυσικά χόρεψαν τον γνωστό Τσακώνικο. Μεγάλη και συγκινητική η προσπάθεια του κ Μαρνέρη που στόχος της ζωής του είναι η αναβίωση, εκμάθηση και διατήρηση της Τσάκωνικης γλώσσας και κουλτούρας.
Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν στο παραλιακό θέατρο με θέα το Μυρτώο πέλαγος.
Πριν από το πολιτιστικό μέρος της πρώτης ημέρας, έγινε περίπατος στο παραλιακό μέτωπο.

Την επομένη ημέρα (Κυριακή) στις 09:30 άρχισε το αθλητικό μέρος των εκδηλώσεων 3ο TyrosRun με πεζοπορία 2,5 ωρών και σύνθημα «γνωρίστε τον Τυρό» σε συνεργασία με τον σύλλογο πεζοπόρων Τυρού. Στη συνέχεια έγιναν αγώνες δρόμου 8 και 16 χιλιομέτρων καθώς και παιδικοί.
Οι εκκινήσεις δόθηκαν στην παραλία, από το λιμάνι του Τυρού και οι δρομείς έκαναν περιμετρική διαδρομή διασχίζοντας το παραλιακό μέτωπο, δίπλα στη θάλασσα, ανεβαίνοντας στις καταπράσινες πλαγιές που περιβάλλουν το χωριό και τερματίζουν τρέχοντας πάλι δίπλα στη θάλασσα στο λιμάνι.
Ολες οι λεπτομέρειες για τον αγώνα ΕΔΩ

ekkinhsh 1
Εντυπώσεις
Η άψογη συνεργασία 6 Συλλόγων του χωριού για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η θέληση της εθελοντικής προσφοράς.
Η συνύπαρξη αθλητισμού και πολιτισμού.
Η ευγένεια, η φιλοξενία και η καλή διάθεση.
Το πράσινο τοπίο και τα λουλούδια.
Η εμφάνιση, το περιβάλλον και η εξυπηρέτηση στα καταστήματα.
Η καθαριότητα του παραλιακού μετώπου (δρόμου και ακτής)
Οι τσακώνικες μελιτζάνες και ο τρόπος που τις  προσφέρουν.
Η αίσθηση της φιλικότητας

"Κλικ" στις φωτογραφίες για μεγάλωμα

DSC 0340 1  IMG 20190511 105348 1 IMG 20190511 131608 1 IMG 20190511 131653 1 IMG 20190511 131742 1 IMG 20190511 135132 1 IMG 20190511 193652 1 IMG 20190511 194639 1 IMG 20190511 195557 1 IMG 20190511 202308 1  IMG 20190511 203712 1 IMG 20190511 204154 1 SAM 4451 1 SAM 4478 1

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle