Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
85

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018

< 7 λεπτά
28.03.18 • 17:27
#Tags:

Αργυρώ Τσατσούλη

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η οποία βέβαια πλέον έχει χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής της αφού δεν ορίζει τον κατώτατο μισθό. Πλέον περιορίζεται μόνο στους θεσμικούς όρους εργασίας (που περιλαμβάνουν επίδομα γάμου, άδειες, κ.ά), για τα οποία οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη διατήρησή τους ως έχουν.
Έτσι με τη νέα σύμβαση διασφαλίζεται η ισχύς των όρων εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετιών -ωριμάνσεων- που όμως έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

Με ανοικτή δε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων οι κοινωνικοί εταίροι δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε πως εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας σύμβασης, με οποιοδήποτε τρόπο, αρθεί η περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση και δίνει την αρμοδιότητα του περιεχομένου της ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012 στην Κυβέρνηση, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της σύμβασης ΕΓΣΣΕ.

Επίσης εργοδότες και εργαζόμενοι συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα. Τα δύο μέρη αποφάσισαν τη σύσταση ομάδων μελέτης για το θέμα αυτό όπως και για διάφορα θέματα της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να αναζωογονήσουν τον κοινωνικό διάλογο, διμερή και τριμερή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σημαντικά υπαρκτά προβλήματα του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να συστήσουν κοινές τεχνικές ομάδες μελέτης για τα ακόλουθα θέματα:

• Επανεκκίνηση επιχειρήσεων – διάσωση θέσεων εργασίας με αναζήτηση τεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης από φορείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας (ΕΙΒ/ΕΙF, EBRD, ILO κλπ).
• Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
• Χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.
και να αναλάβουν κοινά έργα για τα ακόλουθα θέματα:
• το Μέλλον της Εργασίας
• την Επαγγελματική Κατάρτιση

Παράλληλα, εργοδότες και εργαζόμενοι ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας την σύσταση και την ουσιαστική λειτουργία μόνιμου Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπει και η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 144 του ILO, την οποία έχει συνυπογράψει και η χώρα μας.

Η σύμβαση επίσης προβλέπει ότι, οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που καθορίζονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πάγωμα προσαυξήσεων τριετιών, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν.

Παναγόπουλος: Κρατήσαμε ζωντανό το θεσμό

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος δήλωσε: «Σε μία περίοδο πλήρους νομοθετικής απαγόρευσης, για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου άπτεται του πεδίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ στάθηκε γι' άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει και με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων».

«Μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, οι κοινωνικοί διαπραγματευτές αναζήτησαν και θα συνεχίσουν να αναζητούν νέους τρόπους και πεδία διαπραγμάτευσης για την βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής θέσης των πιο αδύναμων και απροστάτευτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Φέσσας: Λάθη του παρελθόντος πρέπει να αποφευχθούν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ.Φέσσας, ανέφερε τα εξής:
«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της εργασίας και της παραγωγής και σεβασμό στο θεσμικό μας ρόλο, υπογράψαμε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018. Ο βαθύς και συνεχής κοινωνικός διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και κράτους καλλιεργεί το έδαφος για τις αναγκαίες συναινέσεις, σε όλες τις χώρες που ευημερούν και προοδεύουν.»

» Αυτό είναι το στοίχημα και για τη χώρα μας που, από τον Αύγουστο του 2018, ελπίζουμε να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα και να σταθεί όρθια, με τις δικές της δυνάμεις. Ο ρόλος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια επιστροφής σε μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικός.»

» Λάθη του παρελθόντος που έπληξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να αποφευχθούν. Το κόστος που έχουν πληρώσει επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης είναι τεράστιο και δεν πρέπει να πάει χαμένο. Στο πλαίσιο αυτό, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με τα προβλήματα του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας, όπως είναι το ασφαλιστικό, η διάσωση αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας.»

» Παράλληλα, δεσμευθήκαμε να αιτηθούμε από την πολιτεία την ουσιαστική ενεργοποίηση του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπεται στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 144. Συμφωνήσαμε επίσης για συνεργασία σε κοινά έργα και δράσεις που αφορούν στο μέλλον της εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.»

»Ευελπιστούμε ότι όλα αυτά θα δώσουν ώθηση στην εθνική οικονομία, προς όφελος των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων της χώρας».

ΕΣΕΕ: Διαφυλάξαμε τον κεντρικό κορμό της ΕΓΣΣΕ

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, ξεπεράστηκαν από εμάς τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους.»

» Η υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ επετεύχθη με σύνεση, συναίνεση και ευθύνη την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος πάντα διέθετε. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της.»

» Χαίρομαι που οι κοινωνικοί εταίροι εργοδοτών και εργαζομένων υπογράψαμε τη νέα εθνική συλλογική του 2018 και διαφυλάξαμε όπως άλλωστε οφείλουμε το θεσμικό πλαίσιο και τον κεντρικό κορμό της ΕΓΣΣΕ.»

Επίσης, η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ αναγνωρίζει ότι «βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την αντικατάσταση του άρθρου 8 παρ. 1 ν. 1876/1990, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση έχει 'κομμένα φτερά', αφού καθορίζει πλέον για τους εργαζόμενους όλης της χώρας μόνο τους μη μισθολογικούς όρους εργασίας.»

» Ωστόσο, η συνέχεια και μόνο της υπογραφής και τελικά η επιβίωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι ενδεικτική τολμηρών αποφάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, οι οποίες εμπεδώνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ενισχύουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κύριου παράγοντα εξόδου από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην πράξη δεν υπάρχει χωρίς την «παλιννόστηση» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και την επαναφορά του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων».

Σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, η θέση της ΕΣΕΕ «είναι από μακρού ξεκάθαρη».

Η λύση που η Συνομοσπονδία έχει καταθέσει ως επίσημη πρόταση, «είναι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 €, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 €).»

Η ΕΣΕΕ «δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς πιστεύει πως θα ενισχύσει την αγορά, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα. Αναλυτικότερα:

• Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά) μετά τη λήξη της εποπτείας θα αναθερμάνει την οικονομία.

• Η προσεκτική αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλέσει τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, από τον ΦΠΑ.

• Οι ΜμΕ του εμπορίου αναγνωρίζουν εμπράκτως πως η «ανακύκλωση» του χρήματος εντός της ελληνικής αγοράς βοηθάει πρωτίστως την ελληνική οικονομία.

• Η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όσο και από την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας».

Όπως προσθέτει η ΕΣΕΕ, «εξ όσων γνωρίζουμε το υπουργείο Εργασίας ήδη εξετάζει την εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου. Στην Πορτογαλία, από τον μνημονιακό βασικό μισθό των 530€, η κατώτατη αμοιβή αυξήθηκε σε 557€ το 2017 για να φθάσει τα 580€ το 2018 και τα 600€ το 2019.»

» Έχουμε την άποψη ότι, το σημαντικότερο που προκύπτει από το πορτογαλικό μοντέλο, έτσι όπως λεπτομερώς περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Eurofound, είναι μεν η αύξηση των κατώτατων αμοιβών, αλλά σε ταυτόχρονο συνδυασμό με σημαντικές μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας συνολικά».

in.gr

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle