Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
121

"Φιλιώ Χαϊδεμένου" στο θέατρο Κρύας

< 2 λεπτά
05.09.17 • 16:57
#Tags:

Η ζωή της Μικρασιάτισας Φιλιώς  έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Η Θεατρική παράσταση με τίτλο το όνομά της,  “ Φιλιώ Χαϊδεμένου ” θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό Θέατρο Κρύας στη Λιβαδειά  με ώρα έναρξης 21:00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 € γενική είσοδος, 12 € προπώληση, 10 € φοιτητές, άνεργοι

Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη είναι μια σπουδαία ηθοποιός. Με εσωτερική αλήθεια και θεατρικότητα μας οδηγεί στο μοναχικό ταξίδι μιας Μικρασιάτισσας σε μια παράσταση που ποντάρει κυρίως στο συναίσθημα.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου είναι η δική μας «Μάνα Κουράγιο», μόνο που τα βάσανά της ξεκίνησαν από την παιδική της ηλικία, όταν ως κορίτσι έζησε τη θηριωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της για να αναζητήσει ελπίδα ζωής στην Ελλάδα.

Μια αφήγηση όπως αυτή που στήνει ο Βασίλης Ευταξόπουλος, αντλώντας υλικό από τις μαρτυρίες της Φιλιώς Χαϊδεμένου, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, προϋποθέτει έναν ηθοποιό «αφηγηματικό», «χειρονομιακό» και η Δέσποινα Μπεμπεδέλη προσεγγίζει με ενσυναίσθηση τα αισθήματα, τις συμπεριφορές και τις καταστάσεις σε μια παράσταση που δεν ποντάρει στη δράση αλλά καθαρά στην αφήγηση.

Η αναπαράσταση κάποιων εικόνων-σκηνών από το βίο της Φιλιώς, με τους Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρη Kαραβιώτη, Γιώργο Φλωράτο να ενσαρκώνουν τους ρόλους, λειτουργούν συμπληρωματικά σ’ αυτό που κοινωνείται από τη σκηνή προς την πλατεία του θεάτρου. Οι ερωτήσεις που κάνει ο Ζαχαρίας Καρούνης –η συνείδηση της Φιλιώς– καθισμένος πάντα δίπλα της, αλλά και τα τραγούδια που ερμηνεύει με την αγγελική φωνή του γίνονται οδηγός γι’ αυτό το ταξίδι που διατρέχει έναν αιώνα. Μπορεί παραστασιακά να μην υπάρχει κάποια έκπληξη ή έντονη θεατρικότητα, όμως η υποβλητική και συναισθηματική πληθωρική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη περνάει στην πλατεία και μετασχηματίζεται σε θεατρική δύναμη.

Προπώληση :
ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ (Πεζόδρομο Μπουφίδου 16, Λιβαδειά)

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle