Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
201

«Φωτογραφίες και Αναφορές»... στον Ορχομενό

< 5 λεπτά
24.10.15 • 20:24
#Tags:

«Φωτογραφίες και Αναφορές» Φώτης Καζάζης Εκδόσεις Γαβριηλίδη 2015, σελίδες 250

Οι λεζάντες των φωτογραφιών, ενισχύουν τον έντονα λαογραφικό της χαρακτήρα.

Σε ένα σημαντικό και ξεχωριστό φωτογραφικό βιβλίο δίνει το παρών ο Ορχομενός. Ξαφνιάστηκα όταν ξεφυλλίζοντας το νέο βιβλίο του Φώτη Καζάζη αντίκρισα μια φωτογραφία του τόπου μου.

Ομολογώ δεν το περίμενα παρότι έχουμε φωτογραφίσει μαζί πολλές φορές την περιοχή μας…
Αυτή τη φορά ο Φώτης Καζάζης πρωτοπόρησε. Δεν εξέδωσε «άλλο ένα» φωτογραφικό λεύκωμα, έχει εκδώσει άλλωστε πάνω από 15.

Καζαζης Ορχομενος

Τοπίο στον Ορχομενό

Εξέδωσε ένα βιβλίο, ένα φωτογραφικό βιβλίο στο οποίο πρωτοπορεί γιατί περιγράφει με τις λεζάντες του το γεγονός που έχει αποθανατίσει. Αυτό κάνει το νέο βιβλίο του Φώτη Καζάζη να ξεχωρίζει από τα φωτογραφικά λευκώματα.

Δεν έχει ούτε χοντρό εξώφυλλο, ούτε μεγάλο μέγεθος, ούτε μεγάλες και έγχρωμες φωτογραφίες. Δεν είναι ένα βιβλίο για το τραπεζάκι του καφέ. Τι γίνεται λοιπόν; Δεν έχει ο Φώτης Καζάζης χρήματα να εκδώσει ένα πολυτελές λεύκωμα, δεν έχει φωτογραφικό υλικό, δεν έχει έμπνευση;

«Τίποτα φυσικά δεν συμβαίνει από όλα αυτά. Οι λεζάντες εδώ δεν είναι περιγραφικές αλλά αφηγηματικές. Σε κάθε φωτογραφία λέει την ιστορία αυτού που απεικονίζει. Μας λέει το πριν και το μετά. Με την ιδιαίτερη αφήγησή του μας εξιστορεί τι προηγήθηκε, πριν δηλαδή την φωτογραφία, καζαζηςποιοι ή τι είναι αυτό που απεικονίζει ενώ μας λέει και τι έγινε μετά. Δηλαδή ξαναπήγε, ξανασυνάντησε τα πρόσωπα, επισκέφθηκε πάλι τον τόπο και μας πληροφορεί τι έγινε μετά και τι τώρα», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας Γιάννης Λυκούδης, στην ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου.

Τοπία, άνθρωποι, στιγμές αποτυπώνονται και ζωντανεύουν, με ξεχωριστό τρόπο σε άλλο ένα λεύκωμα που αντιπροσωπεύει ένα μικρό δείγμα του τεράστιου φωτογραφικού έργου του Φώτη Καζάζη και μαρτυρά μια μακρόχρονη πορεία που διαρκώς αλλάζει και εξελίσσεται.

Στις φωτογραφίες, που πολλές φορές είναι τραβηγμένες ακόμα και εν κινήσει ή χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να δει κανείς να αιχμαλωτίζονται βλέμματα, εκφράσεις, χαμόγελα, γέλια, ιδιαίτερες στιγμές αλλά και κοινωνικές περιστάσεις, με μια μοναδική φυσικότητα που δίνει στον θεατή το έναυσμα να πλάσει μέσα από αυτές μια ολόκληρη ιστορία.
Κυρίαρχο στοιχείο το φως, που η παρουσία του και η δύναμή του γίνονται ακόμα πιο έντονες μέσα από την αντίθεση του άσπρου και του μαύρου και φανερώνουν το έμπειρο μάτι του δημιουργού και την τέχνη της λήψης.
Αξιοσημείωτες είναι και οι λεζάντες των φωτογραφιών, άλλοτε χιουμοριστικές, άλλοτε γλυκόπικρες, Μπαμπης, Καζαζηςαλλά πάντοτε μεστές και περιεκτικές που έρχονται να συμπληρώσουν ή να πλαισιώσουν την εντύπωση και την αίσθηση που αφήνει η φωτογραφία παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και ενισχύοντας τον έντονα λαογραφικό της χαρακτήρα.

«Όταν κάποιος συνεχίζει να φωτογραφίζει μετά από εξήντα χρόνια συνεχούς δραστηριότητας, δεν μπορεί να είναι λάτρης αυτής της τέχνης.
Ουσιαστικά ήταν και είναι τρόπος να εκφράζομαι. Δηλαδή να λέω τις απόψεις μου, τις σκέψεις μου, τα αισθήματά μου για τους ανθρώπους και για τον τόπο μου. Τέλος να αφηγούμαι τα ενδιαφέροντα ταξιδιωτικά μου ενδιαφέροντα» λέει ο βραβευμένος φωτογράφος.

Ο Φώτης Καζάζης, έχει επισκεφθεί τον τόπο μας, έχει συναναστραφεί, έχει συνφάγει, έχει συνομιλήσει και βέβαια έχει αποθανατίσει με τον φακό του και μοιράσει φωτογραφίες του στους φίλους του Ορχομένιους.
«Ανακάλυψα μαζί σου μια άλλη οπτική γωνία που δεν γίνεται να μην την φωτογραφίσω. Μου αρέσει ο τόπος σας και θα έρχομαι να τον φωτογραφίζω σε διάφορες φάσεις γιατί αλλάζει χρώματα. Σκέφτομαι να κάνω μια ειδική ξεχωριστή έκδοση για τον Ορχομενό και μια έκθεση για να τιμήσω όλους αυτούς που γνώρισα».
Μπάμπης Ζαννιάς

 Καζαζης2Καζαζης3

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle