Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
203

STOP στις Βιομηχανίες στον Ασωπό από το Συμβούλιο Επικρατείας. Νίκη των κατοίκων

< 3 λεπτά
19.11.15 • 06:48
#Tags:

STOP στις Βιομηχανίες στον Ασωπό από το Συμβούλιο Επικρατείας. Νίκη των κατοίκων

Την παύση της λειτουργίας των βιομηχανιώνστην περιοχή του Ασωπού και ρυπαίνουν τον ποταμό διατάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ζητούν από την Πολιτεία την άμεση επίλυση του προβλήματος επεξεργασίας αποβλήτων και να αποκατασταθεί το οικοσύστημα στον Ασωπό ποταμό.

Διαβάστε επίσης τα ρεπορταζ 1, ρεπορταζ 2,  του asopichos,gr για το θέμα. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δικαστική απόφαση (υπ' αριθμ. 3943/2015 του Ε' Τμήματος) αναφέρεται ότι πέφτουν κάθε μέρα 13.000 κ.μ. μη επεξεργασμένα υγρά Ασωπός ρυπανση1απόβλητα ή ελλιπώς επεξεργασμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο Ασωπός παρουσιάζει σημαντική αύξηση, η οποία φτάνει στο 57%.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες στον Ασωπό καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου, και άλλων τοξικών μετάλλων.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές μέχρι κεραίας τις προσφυγές κατοίκων των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας, Ωρωπού, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου, οι οποίοι ζητούσαν να υποχρεωθεί η Πολιτεία να εκδώσει αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή.

Επίσης δέχεται να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο να χαρακτηρίζεται η Ασωποςπεριοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ καλεί την Πολιτεία «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση»:

1) Να διακόψει την λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,

2) Να επιλύσει γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με όποιο αντίστοιχο έργο επιλέξει και

3) Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle