Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
445

|

17ο ΑΦΙΕΡΩΜΑ Δήμοι Λαμίας και Λοκρών. «Οι ΡΟΜά στη Στερεά Ελλάδα, Π.Ε. Φθιώτιδας»

< 8 λεπτά
06.07.17 • 19:37
#Tags:

Μετά την παρουσίαση-καταγραφή των οικισμών καταυλισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας σειρά παίρνει η Φθιώτιδα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Αναδόχου του έργου, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, οι οικισμοί Ρομά στη Φθιώτιδα βρίσκονται στα όρια των Δήμων:

– Λαμιέων, 1 οικισμός
– Λοκρών, 1 οικισμός
– Στυλίδας, 2 οικισμοί εποχικά κατοικούμενοι

Με τίτλο «Οι ΡΟΜά στη Στερεά Ελλάδα» παρουσιάζουμε τους οικισμούς-καταυλισμούς οι οποίοι υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, καταγράφοντας στοιχεία που αφορούν αριθμό οικισμών, πληθυσμό, μόρφωση, βοιωτικό επίπεδο κλπ.

Πριν δούμε αναλυτικά την κατάσταση στην Εύβοια διαβάστε ιστορικά στοιχεία σχετικά με την καταγωγή και την εγκατάστασή τους με βάση το πλάνο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης» και «Στρατηγικής Ενσωμάτωσης των Ρομά στην Περιφέρεια» η οποία ζήτησε από τους Δήμους προτάσεις και έθεσε σε διαβούλευση τα δύο στρατηγικά σχέδια.

Το Αφιέρωμα

Γνώμονας στην δημοσίευση γι αυτή την αποτύπωση είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τις συνθήκες στις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, πόσοι είναι, ποιο είναι το βοιωτικό τους επίπεδο και άλλα στοιχεία, χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Άλλωστε αν δεν γνωρίζεις ένα πρόβλημα δεν μπορείς και να το λύσεις.

Να κατανοήσουμε λοιπόν κάτω από τις συνθήκες στις οποίες ζουν, αν και πως μπορούν να βελτιωθούν και πόσο μπορεί να επηρεάζουν όλα αυτά τις σχέσεις με τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα.

Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάζουμε το θέμα για τους ΡΟΜά με την ελπίδα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συμβίωσης

Μέρος 17ο. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τους οικισμούς που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, αρχίζοντας από αυτούς που υπάρχουν στα όρια των Δήμων Λαμιέων και Λοκρών. Αναλυτικά οι οικισμοί:

Οικισμός Φούφλας

Ρομα Λαμία

ΦΩΤΟ © Akis Loukas, www.lifo.gr

Δήμος: Λοκρών
Δημοτικό Διαμέρισμα: Αταλάντης
Όνομα Οικισμού: Φούφλα
Τυπολογία Οικισμού: Αμιγής καταυλισμός σε μόνιμη θέση
Πλήθος από κελύφη: 10
Σπίτια (αριθμός): 0
Καλύβια – Τσαντίρια – Παραπήγματα (αριθμός): 10
Αριθμός οικογενειών: 12
Άνδρες (άνω των 15 ετών): 17
Γυναίκες (άνω των 15 ετών): 18
Παιδιά (ως 15 ετών): 30
Από τα παιδιά πηγαίνουν:
Νηπιαγωγείο: 0
Δημοτικό: 0
Γυμνάσιο: 0
Αριθμός μη μόνιμων ή εποχιακών Ρομά που διαμένουν στον οικισμό: 90
Η επιλογή του χώρου του οικισμού έγινε: Από το Δήμο με αναγκαστική μετεγκατάσταση
Αποχέτευση στα κελύφη: Όχι. Υπάρχουν κάποιες κοινόχρηστες τουαλέτες, μπάνια, που αποχετεύονται σε 2 βόθρους
Διαμορφωμένοι δρόμοι στον οικισμό: Μερικώς
Υδροδότηση στα κελύφη: Όχι. Υπάρχει μια δεξαμενή για τις ανάγκες σε νερό
Κοινόχρηστη βρύση στον οικισμό: -
Δημόσιος φωτισμός: Όχι
Ηλεκτροδότηση στα κελύφη: Όχι
Είδος υποδομών εκπαίδευσης που εξυπηρετούν τον οικισμό: Δημοτικό, Γυμνάσιο
Απόσταση (εκτίμηση): 8 χλμ κατά τους ίδιους, 1,5 κατά το Δήμο
Υποδομές υγείας και απόσταση: ΚΥ Αταλάντης – 7 χλμ κατά τους ίδιους, 1,5 κατά το Δήμο
Υποδομές Κοινωνικής υποστήριξης & αλληλεγγύης που εξυπηρετούν τον οικισμό: Αταλάντης
Τι είδους ελεύθεροι χώροι και χώροι κοινών συναθροίσεων εξυπηρετούν τον οικισμό: Πλατεία
Κύρια μορφή απασχόλησης: Μικροπωλητές
Δευτερεύουσα: Αγροτικές εργασίες

Κυριότερα προβλήματα για τους κατοίκους του οικισμού: Πολύ μακριά από την πλησιέστερη πόλη, και τα γύρω χωριά, χωρίς να βλέπουν κανένα χωριό αφού η Φούφλα είναι στα βουνά, δεν έχουν πλέον τίποτα. Το νερό της δεξαμενής είναι ακατάλληλο και όσοι πίνουν αρρωσταίνουν. Για να πάνε τα παιδιά σχολείο ή στο γιατρό χρειάζεται μισή ώρα με αυτοκίνητο σε ένα πολύ δύσβατο δρόμο. Οι συνθήκες στον καταυλισμό δεν είναι ανθρώπινες.

Πηγή: Δήμος Λοκρών, Διαμεσολαβητής και Ρομά οικισμού

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αναγκαστική μετεγκατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν, υποχρέωσε τους περισσότερους Ρομά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά να εγκαταλείψουν την περιοχή μετακινούμενοι σε άλλα σημεία. Κατά δήλωση των νυν κατοίκων, η μετεγκατάσταση ήταν βίαιη και επεισοδιακή και όσοι εγκατέλειψαν την περιοχή μετακινήθηκαν σε καταυλισμούς κυρίως στη Θεσσαλία, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Οι Ρομά που έμειναν ανέφεραν ότι πριν τη μετεγκατάσταση ήταν περίπου 100 οικογένειες και έμειναν λίγες. Οι εναπομείναντες μένουν κυρίως γιατί πιστεύουν ότι ο Συνήγορος για τους Τσιγγάνους/ Ρομά θα τους δικαιώσει. Επίσης ανέφεραν ότι πριν τη μετεγκατάσταση όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας πήγαιναν σχολείο. Τώρα, λόγω των συνθηκών, δεν πάει ούτε ένα, γιατί δεν μπορούν οι γονείς να τα μεταφέρουν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου για τους Τσιγγάνους / Ρομά: Ο Συνήγορος του Πολίτη, παρεμβαίνει από το έτος 2010 προς τον πρώην Δήμο Αταλάντης και νυν Δήμο Λοκρών, καθώς και σε άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς με αντικείμενο τις συνθήκες διαβίωσης τσιγγάνων (Ρομά) στην Αταλάντη Φθιώτιδας, καθώς και τη μετεγκατάστασή τους από την περιοχή της Αγριλιάς, σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου στην περιοχή της Φούφλας που, σύμφωνα με τις αναφορές, είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένη από την Αταλάντη και δεν πληροί όρους ασφαλούς, υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το τελευταίο έγγραφο του Συνηγόρου έχει ημερομηνία 22.7.14 και απευθύνεται στην ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας.
(http://www.synigoros.gr/?i=maps.el.roma_diabiosi.228603)

Οικισμός Καμηλόβρυση

Ρομά Λαμία β

ΦΩΤΟ © Akis Loukas, www.lifo.gr

Δήμος: Λαμιέων
Δημοτικό Διαμέρισμα: Λαμίας
Όνομα Οικισμού: Καμηλόβρυση
Τυπολογία Οικισμού: Μικτός καταυλισμός σε μόνιμη θέση
Πλήθος από κελύφη: 80
Σπίτια (αριθμός): 10
Καλύβια – Τσαντίρια – Παραπήγματα (αριθμός): 70
Αριθμός οικογενειών: 120
Άνδρες (άνω των 15 ετών): 80
Γυναίκες (άνω των 15 ετών): 80
Παιδιά (ως 15 ετών): 70
Από τα παιδιά πηγαίνουν:
Νηπιαγωγείο: 0
Δημοτικό: 15
Γυμνάσιο: 3
Αριθμός μη μόνιμων ή εποχιακών Ρομά που διαμένουν στον οικισμό: 100
Η επιλογή του χώρου του οικισμού έγινε: Από το Δήμο
Αποχέτευση στα κελύφη: Τα 23 έχουν δίκτυο ή βόθρο, τα άλλα τίποτα
Διαμορφωμένοι δρόμοι στον οικισμό: Όχι
Υδροδότηση στα κελύφη: Μερικά περίπου 20%

Κοινόχρηστη βρύση στον οικισμό: Όχι
Δημόσιος φωτισμός: Όχι
Ηλεκτροδότηση στα κελύφη: Μερικά περίπου 20%
Είδος υποδομών εκπαίδευσης που εξυπηρετούν τον οικισμό: Δημοτικό, Γυμνάσιο
Απόσταση (εκτίμηση): 1-3 χλμ
Υποδομές υγείας και απόσταση: ΓΝ Λαμίας, 4 χλμ
Υποδομές Κοινωνικής υποστήριξης & αλληλεγγύης που εξυπηρετούν τον οικισμό:
Τι είδους ελεύθεροι χώροι και χώροι κοινών συναθροίσεων εξυπηρετούν τον οικισμό:
Κύρια μορφή απασχόλησης: Μικροπωλητές
Δευτερεύουσα: Ρακοσυλλέκτες
Κυριότερα προβλήματα για τους κατοίκους του οικισμού: Αποχέτευση, νερό και ρεύμα. Απολύμανση χώρου, φρεάτια, κάδοι απορριμμάτων

Πηγή: Διαμεσολαβητής και Ρομά οικισμού

Η μετεγκατάσταση Ρομά στην Καμηλόβρυση Λαμίας Στην ετήσια έκθεσή του για το 2014, ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) αναφέρει: «Εσπευσμένη μετεγκατάσταση χωρίς τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων προκύπτει και για την περιοχή Καμηλόβρυση του Δήμου Λαμιέων. Η μετεγκατάσταση στον χώρο αυτό επαναφέρει το ζήτημα τήρησης των νόμιμων προϋποθέσεων, αλλά και το ζήτημα της καταλληλότητας και ασφάλειας του χώρου. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι λόγω και της απόστασης του οικισμού από τη Λαμία ή το πλησιέστερο αστικό κέντρο, η πρόσβαση σε υπηρεσίες είναι εξαιρετικά δυσχερής, ενώ κανένα παιδί δεν πηγαίνει σχολείο.

Επισημαίνεται ότι τα παιδιά αλλά και οι περισσότεροι ενήλικες Ρομά του χώρου, διαβιούν σε συνθήκες ασυνήθιστης –για τα ελληνικά δεδομένα– ένδειας και εξαθλίωσης.

Ο Συνήγορος σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Λαμιέων αναζητά λύσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και εγκατάσταση του πληθυσμού σε κατάλληλο και ασφαλή χώρο.»

Τον Σεπτέμβριο 2014, κείμενο του ΣτΠ ανέφερε: «Μετά από αυτοψία που έκανε ο "Συνήγορος του Πολίτη" στον καταυλισμό των Ρομά στην Καμηλόβρυση Λαμίας, απέστειλε επείγον έγγραφο - έκθεση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του εν λόγω πληθυσμού, ενώ ζητά να εξευρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις, για μόνιμη και νόμιμη εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Η έκθεση κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των Ρομά, ενώ τονίζει ότι ο καταυλισμός είναι αποκομμένος, έτσι ώστε να μην υπάρχει επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία, τα μικρά παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο και οι ηλικιωμένοι να μην μπορούν να μετακινηθούν προς τις υπηρεσίες υγείας.

Ο "Συνήγορος του Πολίτη" ζητά από τη νέα δημοτική αρχή να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να γνωστοποιήσει σχέδιο μετεγκατάστασης των Ρομά της Καμηλόβρυσης, ενώ από τις Αρχές που εποπτεύουν το Δήμο Λαμιέων, ζητά να πραγματοποιηθεί έρευνα για πως έγινε η μετακίνηση των Ρομά από τον Ξηριά στην Καμηλόβρυση, τι χρήματα δαπανήθηκαν, από ποιους πόρους και αν αυτά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle