Ιστορία

444 χρόνια από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αναπαράσταση (Video)

444 χρόνια από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αναπαράσταση (Video)

Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε ήταν η Ναυμαχία της Ναυπάκτου η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1571.
Αντίπαλοι ήταν λαοί της Χριστιανικής Δύσης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έληξε την ίδια ημέρα με επικράτηση των Δυτικών.

Δείτε το video της αναπαράστασης από το nafpaktia news.

Θεωρείται η πιο σημαντική στην ιστορία γιατί ανέκοψε την επεκτατική κυριαρχία των Οθωμανών Ναυμαχια Ναυπακτου αστη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571). Όμως δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα χριστιανικά κράτη της Δύσης που ήταν η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

H Δυτική ναυτική δύναμη είχε επικεφαλής τον νεαρό Iσπανό πρίγκηπα Δον Χουάν της Αυστρίας και αριθμούσε 210 γαλέρες, 30 φρεγάτες, 24 μεταφορικά πλοία και άλλα μικρότερα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα των πλοίων έφθαναν τους 38.000 άνδρες, από τους οποίους οι 15.000 ήταν Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη. Πλούσιοι Έλληνες είχαν εξοπλίσει πλοία και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης, όπως ο κερκυραίος Στυλιανός Χαλικιόπουλος, ο ζακυνθινός Μαρίνος Σιγούρος και ο κρητικός Μανούσος Θεοτοκόπουλος (αδελφός του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου).

Ο Οθωμανικός στόλος με επικεφαλής τον Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά είχε 210 γαλέρες και 50 άλλα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα έφθαναν τους 47.000 άνδρες, από τους οποίους 15.000 ήταν Έλληνες βίαια στρατολογημένοι. Υπολειπόταν σε δύναμη πυρός και ηθικό, καθώς τα πληρώματα μάχονταν για πολύ καιρό και ήταν εξουθενωμένα.
Η τουρκική αρμάδα ήταν αποκλειστικά κωπήλατη, ενώ ο συμμαχικός στόλος διέθετε και ιστιοφόρα Ναυμαχία Ναυπάκτουπλοία, που ήταν το νέο στοιχείο της ναυτικής μάχης.

Η αποφασιστική αναμέτρηση δόθηκε στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, κοντά στα νησάκια Εχινάδες, στις 7 Οκτωβρίου 1571, αλλά έμεινε στην ιστορία ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Από το πρωί έως αργά το απόγευμα η σύγκρουση διεξαγόταν με τρομερή ένταση. Ο αγώνας σε ορισμένες φάσεις μεταφέρθηκε από κατάστρωμα σε κατάστρωμα και γινόταν σώμα με σώμα.

Ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες, πήρε μέρος στη ναυμαχία κι έχασε το αριστερό του χέρι έγραψε: «Ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι».

Η νίκη των συμμάχων χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στη Δύση. Μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Τιντορέτο, ο Τιτσιάνο και ο Βερονέζε, απαθανάτισαν με έργα τους σκηνές της ναυμαχίας, ενώ ο Ελ Γκρέκο φιλοτέχνησε το πορτρέτο του μεγάλου νικητή, Δον Χουάν της Αυστρίας.

Για τους υπόδουλους Έλληνες η νίκη των συμμάχων ήταν μια χαραμάδα ελπίδας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Επαναστάτησαν πολλές περιοχές (Μάνη, Πάτρα, Αίγιο, Γαλαξίδι, Πάργα, Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Άνδρος, Πάρος, Νάξος), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Have your say