Απόψεις

Μπλόκα καθρέφτης

Μπλόκα καθρέφτης

Άνοιξε ήδη ένας κύκλος κινητοποιήσεων που ουσιαστικά είναι και το πρώτο crash test της κυβέρνησης με την κοινωνία.
Επιστήμονες, εργάτες αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, έχουν βγει στους δρόμους με κύριο αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.
Η ποσοτική και ποιοτική (;) αλλαγή είναι εμφανής στα μπλόκα των αγροτών από άλλοτε.
Νέοι αγρότες που αποφάσισαν, ελέω κρίσης, να μείνουν ή να γυρίσουν στα χωράφια, πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις. Ελπίδα είναι και το τί φέρνουν ή τί θα φέρουν σε ένα νέο διαφορετικό από το κατεστημένο κίνημα. Ιδωμεν…
Άλλο ύφος και άλλη μορφή (;) αγώνα καθώς και σαφήνεια στις θέσεις και στο εφικτό. Ιδωμεν…
καθρεφτης 1Κοντά στους αγρότες μας, πολλοί εκπρόσωποι φορέων που συντάσσονται στον αγώνα τους. Πολλοί όμως από αυτούς, μέχρι τώρα, δεν είχαν βγει από τα γραφεία τους για συνδικαλιστικούς λόγους. Για στήριξη δηλαδή άλλων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται (συνταξιούχοι, εργάτες, μισθωτοί).
Έτσι είναι η ζωή, καθρέφτης, και να μην κακοφαίνεται στους «άλλους», σε αυτούς δηλαδή που δεν συμμετέχουν.
Πριν λίγα χρόνια ήταν αυτοί οι «άλλοι», στην απέναντι πλευρά.
Ήταν αυτοί που ήθελαν να «περάσουν» τα μπλόκα να πάνε στις δουλειές τους. Ήθελαν να στείλουν προϊόντα στο εξωτερικό, έχαναν τις παραγγελίες τους, «έσπαγαν» τα μπλόκα για τα ευπαθή προϊόντα και ζητούσαν κατανόηση από την κοινωνία.
Χλεύαζαν τους πατεράδες μας ότι «τώρα που κάθονται (χειμώνας) στήνουν κι ένα μπλόκο».
Αυτοί ήταν που έβγαζαν φωτογραφίες τους αγρότες στις καντίνες με το τσίπουρο και παραπλανούσαν την κοινή γνώμη και ήταν αυτοί που ξεφούσκωναν τα λάστιχα και έβγαζαν τις μπαταρίες από τα τρακτέρ.
Αυτοί που πήγαιναν στα μπλόκα, πολιτικοί, βολευτάδες, δήμαρχοι, νομάρχες κ.α. και έβγαζαν και συνεχίζουν να βγάζουν φωτογραφίες και μπαίνουν μπροστά στις κάμερες παραγκωνίζοντας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές…
Και ήταν κι αυτοί που έβγαιναν στο Σύνταγμα και έκαναν… όρκους Ευρωπαϊκής αφοσίωσης και ψήφιζαν ΝΑΙ ή ΠΑΡΩΝ στα μνημόνια.
Βεβαίως και αυτοί που έλεγαν ότι θα τα αλλάξουν όλα όταν κυβερνήσουν.
Έτσι είναι, καθρέφτης. Πότε βλέπεις τη μία πλευρά και πότε την άλλη, πάντα όμως μόνο τον εαυτό σου. Δεν βλέπεις ότι σε βλέπουν…
Ας αφήσουμε λοιπόν τον αγώνα να δείξει το δρόμο κι ας κοιτάξαμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Γνωριζόμαστε πια… Ιδωμεν

Have your say