Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
341

"Εσείς φταίτε"

< 12 λεπτά
26.01.16 • 20:50
#Tags:

Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για το Ασφαλιστικό την Τρίτη 26/1 το βράδυ. 

Το σύστημα θα καταρρεύσει αν δεν πάρουμε μέτρα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Καταστρέψατε τα πάντα 40 χρόνια. Αλλαγές όπου χρειάζεται. Δική σας ευθύνη το 1,8 δισ. τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τα έξι προβλήματα της πρότασης. Ζητά εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και περικοπές στο Δημόσιο. 

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση των Ταμείων σε όσους κυβέρνησαν τα τελευταία σαράντα χρόνια και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν πετά την μπάλα στην εξέδρα αλλά καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση.

Εδωσε σαφές πολιτικό πρόσημο (προστατεύουμε τους αδύναμους και υιοθετούμε κοινούς κανόνες για όλους) και κάλεσε τη ΝΔ να αποφασίσει αν θα στηρίξει μια «προοδευτική» όπως την χαρακτήρισε μεταρρύθμιση ή θα συνταχθεί με το νεοφιλελεύθερο δόγμα του ΔΝΤ.

Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση εκπροσώπων των αγροτών που αρνούνται τον διάλογο με τον πρωθυπουργό και προανήγγειλε μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου.

Στις θέσεις αυτές απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου. Είστε η ποιο επιβλαβής κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση είπε. Απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο γιατί όπως είπε δημιουργεί χάσμα γενεών και χτυπά την παραγωγική Ελλάδα.


Εδωσε το περίγραμμα της δικής του πρότασης που ουσιαστικά αποτελεί μετεξέλιξη του νόμου 3863 με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τρία αντί ενός Ταμεία. Πήρε μάλιστα θέση και στα πολιτικά προτάγματα καλώντας τον πρωθυπουργό να βρει πόρους για το σύστημα παίρνοντας πίσω αυξήσεις και διορισμούς στο Δημόσιο.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάρτε θέση

Όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση στο ασφαλιστικό, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Δεν υπάρχει περιθώριο για κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία, τόνισε συμπληρώνοντας πως είναι γνωστό πως δεν είναι βιώσιμο σήμερα το ασφαλιστικό.C

Επανέλαβε ότι φτάσαμε εδώ λόγω της λεηλασίας του συστήματος τα τελευταία 40 χρόνια, του δημογραφικού αλλά και των επιλογών των τελευταίων χρόνων που μείωσαν το ΑΕΠ κατά 25% και ανέβασαν την ανεργία κοντά στο 30%.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα στα Ταμεία. Η σχέση συνταξιούχων-εργαζομένων στο ΙΚΑ είναι 1 προς 1,7, ενώ οι μισθοί των ασφαλισμένων έχουν μειωθεί 21% και οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στις εισφορές τους.

Δεν συζητάμε για το ασφαλιστικό γιατί το ζητούν οι δανειστές αλλά γιατί το σύστημα θα καταρρεύσει αν δεν πάρουμε μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός. Το ΙΚΑ για το 2015 έχει έλλειμμα 980 εκατ. ευρώ και το ΟΑΕΕ 540 εκατ., προσέθεσε.

Εχουν μεγάλη ευθύνη τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά μας κουνούν το δάχτυλο, παρότι έχουν ευθύνες που πάνε πίσω στη δεκαετία του 1970 όταν δεν αξιοποιήθηκαν τα αποθεματικά και αργότερα όταν τα αποθεματικά των Ταμείων τζογαρίστηκαν στο Χρηματιστήριο. Αναφορά έκανε και στα δομημένα ομόλογα όπως και το PSI.

«Επιλέγουμε ένα δύσκολο δρόμο: ανοίγουμε τη συζήτηση με αίσθημα ευθύνης και συντάξαμε τη δική μας πρόταση που θέσαμε σε διάλογο. Μια πρόταση που έχει ως βάση την αρχή της ισονομίας. Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον αρνηθήκατε και δεν καταθέσατε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου να πάρετε θέση».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει υποχρέωση στη συμφωνία να μειωθούν οι συντάξεις και όπως είπε ήταν προς τιμήν των εργοδοτών ότι συμφώνησαν σε αύξηση εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Εσεις που δημιουργήσατε το πρόβλημα μήπως έχετε να καταθέσετε καμία πρόταση; αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με την στρατηγική του ΔΝΤ;

Ο Αλέξης Τσίπρας Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το ασφαλιστικό έγινε μη βιώσιμο στους επτά μήνες της διαπραγμάτευσης. «Συνεχίζετε να το λέτε, μας κάνετε πολύ καλό», είπε και συμπλήρωσε ότι στο μεσοπρόθεσμο Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ προβλέπονταν περικοπές στο σύστημα αλλά μετέφερε στο διηνεκές τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Τι προτείνουμε

* Ενιαίο φορέα ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους και αποκλίσεις μόνο όπου επιβάλλεται (αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες με τους οποίους πρέπει να ανοίξει διάλογος).

* Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

* Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα της Εθνικής και της αναλογικής που θα δίνεται με βάση τις εισφορές.

* Ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και εισφορές με βάση το πραγματικό και όχι ένα εικονικό εισόδημα.

* Το ένα Ταμείο θα μειώσει τα κόστη για το σύστημα.

* Θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύπτει τυχόν απώλεια για ένα υφιστάμενο συνταξιούχο από τον επανϋπολογισμό των συντάξεων.

Θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζεται

Εξετάζουμε δίκαια αιτήματα και ακούμε την κριτική αρκεί να είναι με πραγματικά στοιχεία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Εχουμε ξεκινήσει διαβούλευση για μεθόδους εξομάλυνσης στο νέο σύστημα. Οι βελτιωτικές προτάσεις για τους νεότερους επαγγελματίες είναι δεδομένες, τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Γιατί δεν έρχονται οι αγρότες;

Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και δεν προκρίνουμε την καταστολή με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι αρκεί να έχουν κατακτήσεις.

Θέλω να εκφράσω μια απορία: πάντα οι αγρότες ήθελαν διάλογο και ειδικά με τον πρωθυπουργό. Τώρα που εγώ δηλώνω ανοικτός κάποιοι εξ αυτών τον αρνούνται. «Αναρωτιέμαι γιατί δεδομένου ότι αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν είμαι ενάντια στους αγρότες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι περισσότεροι στα μπλόκα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά υπάρχουν και κάποιοι που παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όπως είπε η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τον κατ’ επάγγελμα αγρότη και θα θεσπίσει τραπεζική κάρτα αγρότη ενώ παράλληλα καταθέτει νομοσχέδιο για τον συνεταιρισμό.

Δεν λέμε ότι οι αγρότες είναι φοροφυγάδες αλλά υπάρχει γκρίζα ζώνη στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων. Από αυτό όμως δεν έχουν να φοβηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά οι μεσάζοντες που βγάζουν υπερκέρδη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με το υφιστάμενο σύστημα στους αγρότες, η συντριπτική πλειοψηφία σε δυο χρόνια θα κατέβαλε 1.065 ευρώ σε εισφορές. Με το σύστημα μας θα πληρώσουν 174 ευρώ περισσότερα (14,5 ευρώ το μήνα παραπάνω). Υπάρχει επιβάρυνση αλλά ως αντιστάθμισμα θα πάρουν διπλάσια σύνταξη (580 ευρώ αντί 200 ευρώ). «Είναι επιβάρυνση αλλά έχει ανταπόδοση».

Αφου δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά σας άπλυτα τουλάχιστον τηρήστε μια θέση ευθύνης, κατέληξε ο πρωθυπουργός κοιτώντας προς την αντιπολίτευση.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

Εχετε μετατρέψει σε ένα χρόνο την ελπίδα σε απόγνωση, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνησης στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία.

Σε αυτή τη συγκυρία τι επιλέξατε; Να οργανώσετε κομματική φιέστα και αυτό είναι πρόκληση για την αντιπολίτευση όχι πρόσκληση σε διάλογο.

Κοροϊδέψατε τους Ελληνες, είπε ο αρχηγός της ΝΔ. Ακουσα την ανάλυσή σας για το ασφαλιστικό. Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρετε αυτά; αναρωτήθηκε.

Όπως είπε η κοινωνία δηλητηριάζεται με ταξικό μίσος. «Το δίλλημα σήμερα είναι μεταξύ του λαϊκισμού και της αλήθειας. Των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά έχουν εθνική ευθύνη. Αυτές θα επιλέξουμε».

Εχουμε ευθύνες αλλά εσείς εκτροχιάσατε το σύστημα

Το βασικό πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι η γήρανση του πληθυσμού και η δημιουργία ενός στρεβλού συστήματος με ευθύνες που πρέπει να αναγνωριστούν, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρνηθήκαμε σαν κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε αλλά ο κύκλος της σιωπής πρέπει να σπάσει.

«Για να υπάρξει λύση χρειάζεται νέα κοινωνική συμφωνία», τόνισε θυμίζοντας τα λόγια του Τ. Γιαννίτση. Εγω αναλαμβάνω τις ευθύνες αλλά να το κάνετε και εσείς, είπε στον Αλέξη Τσίπρα, θυμίζοντας τη τεράστια διαδήλωση για την αποδοκιμασία του σχεδίου Γιαννίτση. Τι έκανε τότε ο Συνασπισμός; αναρωτήθηκε και παραδέχτηκε ότι και η δική του παράταξη δεν βοήθησε. Όπως είπε, όμως, η ΝΔ έκανε παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Σιούφα και ο νόμος Πετραλιά. «Είναι δικά μας επιτεύγματα αλλά δεν ήταν αρκετά».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγιναν προσπάθειες και τα χρόνια των πρώτων μνημονίων. Στο τρίτο μνημόνιο αυτό αναγνωρίστηκε, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ.

«Δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης κύριων συντάξεων πριν αναλάβετε. Πλην της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και των πρόωρων συντάξεων δεν υπήρχε επιπλέον απαίτηση των δανειστών». Όπως συμπλήρωσε ο λογαριασμός του 1,8 δισ. ευρώ προήρθε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την ατάκα του Αλέξη Τσίπρα για τους αγρότες που δεν έρχονται σε διάλογο αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να πάει ο πρωθυπουργός στα μπλόκα όπως έκανε παλαιότερα.

Τα έξι προβλήματα

* Σύγκρουση γενεών. Δημιουργείται πόλεμος γενεών και αυτό είναι το χειρότερο λάθος.

* Πολεμά την παραγωγική Ελλάδα. Η σύνδεση εισφορών επαγγελματιών με το φορολογητέο εισόδημα στην έκταση που γίνεται ισοδυναμεί με εξόντωση. Θα οδηγήσει σε αύξηση αδήλωτης εργασίας. Όπως είπε η ΝΔ μείωσε τις εισφορές κατά 5% για περιορίσει την ανεργία.

* Στρεβλώνεται η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τους συντελεστές αναπλήρωσης που εισάγονται επιβραβεύεται η ήσσονα προσπάθεια γιατί τα περισσότερα χρόνια δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη.

* Μετατρέπει το σύστημα σε προνοϊακό και καταργείται η δομή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

* Ετεροχρονίζει το πρόβλημα και δεν δίνει λύση. Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις την 1.1.2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα για τρία χρόνια. Αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνετε γιατί ξέρετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση το 2019.

* Το σχέδιο είναι μη κοστολογημένο. Προκαλείται εντάσεις στην κοινωνία χωρίς να γνωρίζετε το όφελος των παρεμβάσεων που προτείνετε.

Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να πούμε λύστε το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργήσατε. Δεν θα το κάνουμε.

Η πρόταση

Ας συμφωνήσουμε στα βασικά χαρακτηριστικά: ένα δίκαιο σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, να μην τιμωρεί όσους πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, να ενθαρρύνει την εργασία και να συμβάλει στην αλληλεγγύη των γενεών.

Ο ν. 3863 που ψηφίσαμε είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η εθνική σύνταξη υπήρχε με αυτό το νόμο. Δεν τη δημιουργήσατε εσείς, σημείωσε.

Εμεις είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία τριών Ταμείων. Σε αυτή την πρόταση επιμένουμε. Το ένα Ταμείο είναι λάθος. Χρησιμοποιείστε τα εργαλεία για την αδήλωτη εργασία και εφαρμόστε κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές. Συμψηφίστε τις εισφορές στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις για τον τελευταίο χρόνο και περιορίστε το κόστος των ευγενών Ταμείων στον προϋπολογισμό.

Αυτά τα μέτρα δεν αρκούν, παραδέχτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες περικοπές δαπανών, είπε και ανέφερε την ανάγκη για διάλογο που θα αποβλέπει σε ακύρωση προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων στο Δημόσιο και περιορισμό των κομματικών προλήψεων. «Θα μου πείτε και εσείς τα ίδια κάνετε αλλά αυτό είναι η ταφόπλακα της ιδεολογίας της Αριστεράς».

«Πώς θα ένοιωθαν οι αγωνιστές ακούγοντας τα εγγόνια να επικαλούνται τους παππούδες για μια θέση μετακλητού στο Δημόσιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις συνέπειες που είχε στο σύστημα η ανακοπή της ανάκαμψης το τελευταίο χρόνο. Αν δεν είχατε εκτροχιάσει την οικονομία δεν θα μιλούσαμε για πρόσθετα μέτρα, κατέληξε και ζήτησε αντικατάσταση του σχεδίου της κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Αποκαλυπτικός ο Κυριάκος

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη σήμερα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, αλλά αποκάλυψε ότι:
1. Επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, γεγονός που μεταφράζεται σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.
2. Προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση!
3. Επιμένει στις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα -πάντα αμετανόητος…
4. Καλεί την κυβέρνηση να προσέξει την αδήλωτη εργασία!
5. Άσκησε κριτική στη ΝΔ και απένειμε έπαινο στον Τ. Γιαννίτση.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά πρόταση για το ασφαλιστικό παρά, μόνο, επανέφερε στην επιφάνεια, σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή, το mail Γκ. Χαρδούβελη! Ο κ. Μητσοτάκης συντάχθηκε κάτω από τις «φτερούγες του ΔΝΤ» αγνοώντας ακόμα και τις διαφορές που έχει το Ταμείο με Κομισιόν και ΕΚΤ», καταλήγουν.

Πηγή  euro2day.gr

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle