Asopichos Logo
16-04-2024
Asopichos Logo
158

ΜΑΤ, αναβολή εγκαινίων, "σκιάχτρα" και επιστροφή στα μπλόκα

< 4 λεπτά
29.01.16 • 07:29
#Tags:

Δυναμικό «παρών» έδωσαν χθες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς από 75 μπλόκα, στο συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων της 26ης Agrotica, η οποία τελικά ματαιώθηκε. Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί να τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, με πάνω από 1.000 προσκεκλημένους στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, συμμετείχαν και τα μπλόκα των Τεμπών, του Προμαχώνα και της Νίκαιας. «Δεν μας διασπά τίποτα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν» είπε ο ίδιος.

Σημειώνεται, ότι από νωρίς είχε στηθεί εξέδρα μπροστά στην είσοδο της Agrotica, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να αγροτες Θεσσαλονικη επεισοδιαεξασφαλίζουν την ελεύθερη είσοδο σε αυτούς που θέλησαν να περάσουν τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης και να περιηγηθούν. Το... ντεκόρ της εξέδρας συμπλήρωνε ένας αγρότης «σταυρωμένος»σε ένα ξύλο, στο λαιμό του οποίου αναγραφόταν «Δεν θα γίνουμε σκιάχτρα στη γη μας», αλλά και πολλά πανό διαφόρων μπλόκων.

Από τις 12 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστό, ενώ στις 15.30 πάνω στην εξέδρα τοποθετήθηκε μια κόκκινη κορδέλα την οποία και έκοψε ένας συμμετέχοντας, εγκαινιάζοντας την έκθεση Agrotica. Αντίστοιχη κίνηση πραγματοποιήθηκε στις 18.45 το απόγευμα στην είσοδο του Ιωάννης Βελλίδης, όπου και μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έγινε μια δεύτερη τελετή. Στο διάστημα αυτό οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, έδιναν συνεχόμενα έντονο «αγωνιστικό παλμό», ενώ τραγούδησαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο, την Μακεδονία Ξακουστή, αλλά και μαντινάδα αγροτών από την Κρήτη.

Λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους της 26ης Agrotica από την πλαϊνή είσοδο, δίπλα στον Πύργο του ΟΤΕ, δεδομένου ότι ήταν «φραγμένη» με περισσότερα από πέντε λεωφορεία των ΜΑΤ η είσοδος στο συνεδριακό κέντρο επί της Λεωφόρου Στρατού. Στη συνέχεια, λόγω της αστυνομικής δύναμης που δεν τους το επέτρεπε, κατευθύνθηκαν λίγο πιο πάνω, για να μπουν στο Ιωάννης Βελλίδης από την πίσω είσοδο. Επικράτησε ένταση, ορισμένοι πέταξαν πίσω από τις δυνάμεις

των ΜΑΤ κροτίδες λάμψης και αφού ζητήθηκε από συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να «ηρεμήσουν τα πνεύματα», ξεκίνησε ένας διάλογος με την αστυνομία.Σκιαχτρο-αγροτες-θεσσαλόνικη-2-768x480 (960 x 600)

Τελικά δεν κατέστη εφικτό να μπει αντιπροσωπεία των αγροτών μέσα στο χώρο όπου θα γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης και αφού έγινε ενημέρωση ότι ο υπουργός δεν θα έρθει αποφασίστηκε να αποχωρήσουν.

Ωστόσο κατά τις 17.00 το απόγευμα, άλλοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό που περιφρουρούσε την κεντρική είσοδο στο Ιωάννης Βελλίδης επί της Λεωφόρου Στρατού και επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο. Ακολούθησαν χημικά, δακρυγόνα και ένταση. Τελικά λίγο πριν τις 19.00, και αφού έγινε σαφές ότι αναβλήθηκαν τα εγκαίνια, η κινητοποίηση-συλλαλητήριο έληξε.

Οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα προχωρούν σήμερα κανονικά στους αποκλεισμούς δρόμων που εξήγγειλαν στη συνάντηση Σίνδου, δηλαδή από τις 12.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00, ενώ θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, με πρόθεση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου οι αγρότες προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς, άνω των έξι ωρών, που συνήθως ξεκινούν στις 13.00 το μεσημέρι. Επίσης δεν επιτρέπουν την είσοδο στις νταλίκες, ενώ από νωρίς το απόγευμα περνούν κανονικά επί ελληνικού εδάφους Ι.Χ. οχήματα, στα οποία επιβαίνουν και παιδιά.

Πηγή ΑΜΠΕ

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle