Υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

  • Όχι λόγω προσόντων αλλά σύμφωνα με τους «άριστους» που έχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους «δοτούς-άριστους» που τους επέλεξαν άλλοι «άριστοι» και «άριστους» που από συγκυρίες και από σπόντες διοικούν κατά το δοκούν με ελεγχόμενους μηχανισμούς.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα και σύμφωνα με τα λεξικά, η αριστεία, λέξη με καταγωγή από την «Ιλιάδα» του Ομήρου, σημαίνει διάκριση του ήρωα στη μάχη, υπεροχή, ανωτερότητα, γενναιοψυχία. Σήμερα περιγράφει όσους αριστεύουν στο πεδίο της γνώσης και της επιστήμης και όχι όσοι βαφτίζονται ή αυτοαποκαλούνται «άριστοι» γιατί θέλουν να διατηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις… 

  • Και για να μην μακρηγορήσω θα αναφέρω μόνο τούτο: Ο Ισοκράτης θέλει μια δημοκρατία που περιέχει «αριστοκρατικά» στοιχεία, μια δημοκρατία όπου κυβερνούν «οι άριστοι», μια δημοκρατία στην οποία την εξουσία διαχειρίζονται οι «άριστοι» και όχι οι «αρεστοί», οι «ειδικοί» για κάθε θέμα και όχι οι «δικοί».

Αυτό λοιπόν δεν έχει συμβεί και έτσι οι «άριστοι» είναι κατ’ ευφημισμό, όπως δηλαδή θέλει ο καθένας ή ότι δηλώσεις είσαι…

  • Αυτοί λοιπόν οι «άριστοι» που για διαφόρους λόγους διοικούν (γενικώς και όχι όλοι) άδραξαν την ευκαιρία της πανδημίας και με τα διάφορα νομοθετήματα της κυβέρνησης που τους δίνει ως ένα βαθμό την «νομιμότητα» αποφασίζουν και διατάζουν διάφορα μέτρα στις επιχειρήσεις-οργανισμούς από τα οποία άλλα αγγίζουν το νόμιμο και μη ηθικό, άλλα το ηθικό και μη νόμιμο.

Ασκούν εξουσία σε κάθε επίπεδο λειτουργίας και με όποιες προεκτάσεις, μη θεμιτές, και αξιόποινες πολλές φορές.  

  • Δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε την ψυχολογία και το μέλλον των εργαζομένων οι οποίοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και δεν θα έχουν ακουμπήσει εργαλείο, 3, 4, 6, 8, 12 μήνες, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα.  

Αυτό αγγίζει τα όρια του νόμιμου, του ηθικού και δίκαιου..    

  • Υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι, αρεστοί, που δεν έχουν ούτε μέρα αναστολής. Καμία επίπτωση στην ψυχολογία. Ίσα-ίσα που αυτό τους τονώνει, αφού αισθάνονται χρήσιμοι, ακλόνητοι, απαραίτητοι, άνθρωποι της κάθε διοίκησης. «Άριστοι των αρίστων».

Οι… άλλοι έχουν επιπτώσεις και στο πορτοφόλι τους, περιμένοντας την επιχορήγηση, όταν δοθεί, βγαίνουν από τον προγραμματισμό τους και αισθάνονται «άχρηστοι» με αβέβαιο το μέλλον τους.

  • Υπάρχουν λοιπόν οι «άριστοι», οι αρεστοί και οι «άχρηστοι»…

Οι «άριστοι» με τους αρεστούς συνεχίζουν πλάτη-πλάτη βάζοντας απέναντι τους «άλλους», τους άχρηστους που μέχρι πρότινος ήταν πλάτη-πλάτη.

  • Δεν δόθηκε ούτε μια δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες των ιθυνόντων, αλλά τι σημασία έχει αυτό…οι πάπες έχουν το αλάθητο.

Δεν κατανοούν λοιπόν, ότι το θέμα είναι πώς να υπηρετούνται οι υπηρεσίες στο διηνεκές και υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι σκοποί και τα κριτήρια που διέπουν τη λειτουργία τους.

  • «Άριστοι» και αρεστοί λοιπόν, αυτή είναι σήμερα εν καιρώ πανδημίας η διαστρωμάτωση της κοινωνίας μας με απρόβλεπτες προεκτάσεις για το αύριο, για το μετά την πανδημία, για την νέα πραγματικότητα που οσονούπω έρχεται. 

Θα το αφήσουμε έτσι; 

  • Όχι βέβαια ,άλλωστε είναι άχρηστοι, μόνο αρεστοί και φυσικά ούτε κατά διάνοια άριστοι