Με την ευκαιρία της 35χρονης πορείας του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, σας παρουσιάζουμε για τις επόμενες ημέρες σε αντίστροφη μέτρηση, κάθε μέρα και μια χρονιά, την ιστορική διαδρομή του, μέχρι την εκκίνηση του φετινού 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στις 12 Νοεμβρίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013. Για μια ακόμη φορά πρώτευσαν οι Κενυάτες αθλητές. Ο Yego Hillary Kipkogei τερμάτισε με χρόνο 2:13:51 (ρεκόρ αγώνα) και η Rotich Nancy Joan με 2:41:32.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νικητές ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης με 2:23:59 και η Μάγδα Γαζέα με 2:46:04, η οποία μάλιστα κατέκτησε την τρίτη θέση στην γενική κατάταξη.

Η χρονιά σηματοδοτήθηκε από διάφορες αλλαγές. Το σημείο του τερματισμού, το οποίο ως τότε βρισκόταν στη δυτική πλευρά του Σταδίου, μεταφέρθηκε στην βόρεια πλευρά. Άλλαξαν, επίσης, οι ώρες και τα σημεία εκκίνησης των αγώνων των 5 και 10 χλμ. Μάλιστα, προκειμένου να αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, υπήρξαν μεταβολές και στις ίδιες τις διαδρομές, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Εντυπωσιακή άυξηση στις συμμετοχές οι οποίες συνολικά ξεπέρασαν τις 30.000! Οι συμμετοχές στα 5 και 10χλμ έκλεισαν τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Γουίλσον Κιπτσονγκ αναδείχτηκε κοπρυφαίος μαραθωνοδρόμος της χρονιάς ενώ στις γυναίκας η Εντνα Κίπλαγκατ, στο δεύτερο GALA που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Κολλεγίου ΑΘηνών.

(Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Μπ. Ζαννιά “42.125 μέτρα σε 30 χρόνια”, Εκδόσεις Βογιατζή, Αθήνα 2014).