Την Παρασκευή  11 Ιουνίου 2021 και ώρα 19:30 στο Καλάμι ο Δήμος Λεβαδέων και η Κοινότητα Αγίου Γεωργίου οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες και πυρποληθέντες Έλληνες πατριώτες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 11 Ιουνίου 1944.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα: Επιμνημόσυνη Δέηση, Χαιρετισμοί, Κατάθεση Στεφάνων, Προσκλητήριο Νεκρών, Ενός λεπτού σιγή,  Εθνικός Ύμνος

ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ

…μια μέρα μετά την τραγωδία του Διστόμου της 10ης Ιουνίου 1944 και οι Γερμανοί κατακτητές Βύθιζαν εκ νέου μέσα στο αίμα για ασήμαντη αφορμή μία μικρή πολίχνη της Βοιωτίας, το Καλάμι.

 

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 1944 το μικρό αυτό χωριό, που βρίσκεται πάνω στο δρόμο Λιβαδειάς―Θήβας, δέχθηκε το θανάσιμο πλήγμα των S.S. με συνέπεια όλοι οι άνθρωποι του, εκτός από ένα ενδεκάχρονο αγόρι, να αφήσουν την τελευταία τους πνοή δίπλα στις πατρογονικές τους εστίες.

Τις σορούς των έξι (6) ανδρών τις συγκέντρωσαν στο μπακάλικο του Σλατινόπουλου και των δέκα επτά (17) γυναικόπαιδων στο σπίτι της Βασιλικής Κυρίτση και με εμπρηστική σκόνη ολοκλήρωσαν την αποστολή τους. Δύο μεγάλες πυρκαγιές φεγγοβολούσαν όλη τη νύχτα στο Καλάμι.

Το Καλάμι παρέμεινε από τότε, εκτός από ελάχιστες αναφορές, στην αθέατη πλευρά του ιστορικού γίγνεσθαι της Βοιωτίας, το Αγνοημένο Ολοκαύτωμα της.

Θανάσης Χρήστου