Στο “σήμερα… χθες” παρουσιάζουμε γεγονότα που έγιναν στο πέρασμα του χρόνου και τα φέρνουμε στο σήμερα με αποδεικτικά στοιχεία όπως αυτά καταγράφηκαν στον χρόνο που συνέβησαν.

Ζούμε ημέρες πανδημίας και σε λίγες ημέρες συμπληρώνουμε ένα έτος με την πανδημία του κορωνοϊού covid-19 που έχει στοιχίσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και χιλιάδων στην Ελλάδα. Η οικονομική ζωή έχει γονατίσει και χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης ενώ η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος ταλαιπωρείται από πανδημίες και ασθένειες. Όπως ανασύρει από το αρχείο του ο Μπάμπης Ζαννιάς, στον τόπο μας, στον Ορχομενό, δύο φορές έχουμε θέματα ασθενειών σε μεγάλη κλίμακα που έχουν ταλαιπωρήσει τους κατοίκους.

Πρώτη φορά πριν 113 χρόνια που όπως μαθαίνουμε από εφημερίδα της εποχής με το παρακάτω δημοσίευμα στις 19 Ιανουαρίου 1908 εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα εγκεφαλονωτιαίας μηνιγγίτιδας και μάλιστα αρκετοί συντοπίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο πρόσφατη, πριν 49 χρόνια. Συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου 1972 πληροφορούμαστε από σχετικό δημοσίευμα ότι στην πόλη μας είχε εκδηλωθεί επιδημία τύφου! Η νόσος μάλιστα είχε προσβάλει πάνω από 950 κατοίκους και μάλιστα είχε εξαπλωθεί και σε τέσσερα χωριά της περιοχής ενώ υπήρχαν και αρκετά κρούσματα στη Λιβαδειά.