Η 8 η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ρομά γιορτάζεται από όλους τους τσιγγάνους όπου κι αν βρίσκονται. Συνδέεται με την Πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ρομά στο Λονδίνο το 1971 – ακριβώς μισό αιώνα πριν και σηματοδοτεί την διατήρηση του πολιτισμού και της γλώσσας τους.

Οφείλουμε ωστόσο να μην ξεχνάμε ότι το ταξίδι τους στο χρόνο συνδέεται μερικές φορές με αντιξοότητες, ρατσιστικές προκαταλήψεις, διώξεις και βασανιστήρια.

Είναι λοιπόν μία ακόμη ευκαιρία, να αντιμετωπίσουμε μαζί, ως κοινωνία τα ιδιαίτερα προβλήματα και την περιθωριοποίησή τους.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. –ΠΣ το 2016 ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Ρομά ώστε να αντιμετωπιστεί ολιστικό το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου. Υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις όπως καταγραφή των οικισμών, σχέδια μεταστέγασης, εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων, δημιουργία πολυκέντρων, ενέργειες για ένταξή τους στην εργασία καθώς και στήριξη των παιδιών ώστε να μην εγκαταλείψουν το σχολείο.

Η ΝΔ «συνέχισε» με κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας, αναστολή των δράσεων και αφήνοντάς τους ανοχύρωτους απέναντι στην πανδημία!