Η ομορφιά μπορεί να γίνει κατάρα !!!

«Η Κοντυλένια του νησιού» Ι. Φραγκούλη-Αργύρη  Εκδόσεις Ωκεανός 2019 σελ. 413

Με ρώτησε ψιθυριστά «Τι έφταιξε»;  «Η ομορφιά» του απάντησα … Έμιλυ Ντίκινσον

Γράφει:  Ο Κώστας Τραχανάς

Προπολεμική Ελλάδα. Ξενιτιά στην Αμερική και στην Κούβα. Ένα μικρό νησί του Ιονίου. Μια μικρή κλειστή κοινωνία. Μικροπρεπείς και φθονεροί χωρικοί.  Ένας μέθυσος πατέρας. Ένας δολοφόνος πατέρας…

Μενέλαος Μελάς -Κοντυλένια Κατωπόδη.

Μια κονδυλένια ομορφιά. Μια ομορφιά με το κοντύλι καμωμένη.  Μια αγγελική ομορφιά. Μια αψεγάδιαστη ομορφιά. Μια νεραϊδένια. Μια πεντάμορφη του χωριού. Μια γυναίκα που γέροι και νιοί την έβλεπαν και την ποθούσαν.

Κερασένια χείλη, γαλάζια μάτια ,ξανθά μαλλιά.   Ένας όμορφος  πρίγκιπας των ονείρων.  Μια αληθινή Αφροδίτη της Μήλου. Ένας Ερμής του Πραξιτέλη.  Έρωτας λουλούδι και τραγούδι.  Έρωτας πόνος και συμφορά. Έρωτας που σε λιγώνει, σε τυφλώνει και  σε παραλύει.

Μια ομορφιά που φέρνει καταστροφή , σπέρνει θανάτους, ξηρασίες και ανομβρίες. Μια ομορφιά που καταστρέφει.  Ένα προικοσύμφωνο. Μια διαίσθηση. Ένα μαύρο όνειρο. Ένα κακό σημάδι. Πολλά βάσανα.

Μια Ωδή σ΄ έναν χαμένο έρωτα.  Ένας πνιγμός από αγάπη. Ένας άτυχος έρωτας. Ένα μυστικό βαρύ. Μια αρρώστεια. Μια προαιώνια κατάρα.  Μια κακότυχη και κακομοίρα.  Μια γριά που λέει την μοίρα.  Ένας γάμος που θα τελειώσει πριν ακόμη αρχίσει.

Μια ομορφιά που  είχε τύχη δεμένη με την κατάρα του θανάτου.  Μια ομορφιά που θα λειτουργήσει ως ύβρις της αρχαίας τραγωδίας…

Η Κοντυλένια μια πεντάμορφη ηρωίδα του Μεσοπολέμου που έζησε στο Μεγανήσι, το καταπράσινο νησί απέναντι από τη Λευκάδα. Μια ομορφιά που έγινε μύθος στο νησί. Μια γυναίκα που αγάπησε και αγαπήθηκε και που πόνεσε όσο καμία άλλη. Μια ομορφιά θηλειά στον όμορφο  λαιμό της.

Κοντυλένια…  

Μια πραγματική ιστορία.

Διαβάστε το.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση.

Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας. Είναι μέλος τπης ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).

Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).

Συγγραφικό έργο:

Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (Εκδόσεις Εξάντας, 2000), (The Lonely Path of Ιntegrity, Exandas Publishers, 2002). Πετάει, πετάει το σύννεφο (μυθιστόρημα, Eκδόσεις Ψυχογιός, 2003), Στις Αγορές του Κόσμου, Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2004), Η Παρακαταθήκη – The Legacy (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»,2005),  Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (μυθιστόρημα ,Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2006). Ημερολόγιο Αβάνας- Η Κούβα στο Λύκόφως του Κάστρο( Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008), Γιά την Αγάπη των Αλλων (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2009),Ο Πόλ και η Λάρα ταξιδεύουν (παιδικό βιβλίο με μουσικό cd, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), Ερωτας στην  Ομίχλη(μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), επανέκδοση Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (Εκδόσεις Αρμός, Δεκέμβριος 2013), «Ξυπόλυτες στην Αμμο» (εκδόσεις Αρμός 2014).

Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2016 το βιβλίο της με τίτλο «Η τρικυμία».