Τραγωδία χωρίς τέλος η καταστροφή σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο Αττικής.

Για μια ακόμη φορά οι αλληλοκατηγορίες εκλεγμένων και δημόσιας διοίκησης είναι στην πρώτη γραμμή.

Τσακωμοί για τις αρμοδιότητες αλλά τα προβλήματα άλυτα και, το χειρότερο, πάνω στα πτώματα των αδικοχαμένων, στην απώλεια περιουσιών και εστιών και στο πλιάτσικο των αχαρακτήριστων «συνανθρώπων» μας…

Μια χώρα που ακόμα δεν έχει βρει σε ποιόν ανήκουν οι δρόμοι, τα ρέματα, οι παραλίες, και βιώνει αιώνες παρόμοιες τραγωδίες είτε φυσικές είτε τεχνικές.
Το δαιδαλώδες σύστημα γραφειοκρατίας δεν αφήνει καμιά ελπίδα στο μέλλον αυτού του τόπου.

Δίνει όμως ελπίδες στην διαιώνιση της καρέκλας και της προσωποποιημένης εξουσίας, κάθε καρεκλοκένταυρου, που θεωρεί τσιφλίκι του την υπηρεσία στην οποία έχει ταχθεί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.

Ένα σύστημα που έχει μοναδική και μόνιμη ασχολία να στέλνει-διαβιβάζει (chic) στην ξύλινη γλώσσα τους, όποιο έγγραφο έρχεται στα χέρια τους, σε άλλους, δηλώνοντας μονίμως αναρμόδιοι.

Αυτή η ανασφάλεια-αποφυγή ευθυνών έχει γίνει μπαλάκι σε κάθε σοβαρό ζήτημα της ζωής των πολιτών. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά φίλε αναγνώστη, σε ένα έγγραφο που θα έρθει στα χέρια σου. Θα απορήσεις με τον «πίνακα αποδεκτών» ακόμη και στην ίδια υπηρεσία!, για αποφυγή ευθυνών η οποία βαφτίζεται ενημέρωση…

Έτσι και στην περίπτωση της καταστροφής στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο. Όλοι ήταν ενήμεροι αλλά κανένας αρμόδιος για να πράξει τα αυτονόητα.

Αναδεικνύεται για μια κόμη φορά το μέγιστο πρόβλημα, το πρόβλημα της… πάσας.

Και οι εκάστοτε κυβερνήσεις τι κάνουν;

Απολύτως τίποτα ή μάλλον χαλκεύουν την πραγματικότητα και προσπαθούν να καλύψουν αυτό το υδροκέφαλο κράτος το οποίο στηρίζουν και στην ουσία υπηρετούν.

Φταίνε τα αυθαίρετα, λένε, που χτίστηκαν στα ρέματα ναι και δεν φταίει η εγκληματική τους ενέργεια που τα κοστολογούν, εισπράττουν τα πρόστιμα και τα νομιμοποιούν όλα ανεξαιρέτως!, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για το που και τι είναι.

Δεν είδαμε να γκρεμίσουν βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών που έχουν ξεφυτρώσει σε ρέματα και σε πλαγιές που μπάζωσαν και μετατράπηκαν σε πισίνες αλλά κάποια μαγαζάκια σε παραλίες και κάποια λυόμενα δωμάτια που έφτιαξαν οι μεροκαματιάρηδες για να βάλουν το κεφάλι τους μέσα.

Δεν απαγγέλθηκε καμιά κατηγορία σε Δήμαρχο, Νομάρχη, Περιφερειάρχη που (ουκ ολίγες περιπτώσεις) μπάζωσε και κατασκεύασε παράνομα.

Θυμάμαι αυτό που έλεγε πριν πολλά χρόνια φίλος στην πολεοδομία «παράνομο (σ.σ. τεράστιο ξενοδοχείο) προτιμά να πληρώνει το πρόστιμο που του καταβάλλεται παρά να πληρώσει να το νομιμοποιήσει. Τα έσοδά του είναι πολλαπλάσια από τα πρόστιμα οπότε γιατί να το κάνει;» και στέκει εκεί στο… πουθενά αγέρωχο και μπροστά στο ρέμα με φάτσα την παραλία.