Απάντηση στη Δήμαρχο Ορχομενού Βούλα Καράλη έδωσε με δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της παράταξης “Πορεία Προοπτικής”, Σταύρος Χριστακάκης σχετικά με το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου που επρόκειτο να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κεκλεισμένων των θυρών.

Στο δελτίο Τύπου του Δήμου, η Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ των άλλων: “Οι συνδυασμοί των κυρίων Νταβαλούμη και Χριστακάκη ενώ αρχικά “τορπίλισαν” τη δια περιφοράς συνεδρίαση του σώματος, διαδικασία που υιοθετήθηκε χωρίς προβλήματα από το σύνολο των δήμων της χώρας καθώς προβλέπεται ρητά ως ένας από τους τρόπους διεξαγωγής του, ακολούθως δεν παρέστησαν και στην αναγκαστική, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που πρόταξε ο πρόεδρος του ΔΣ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, με προφανή σκοπό τη ματαίωση της συζήτησης τους θέματος”.

Η απάντηση της Πορείας Προοπτικής:

                           Θωρακίζοντας τη λειτουργία του Δήμου μας.

Φίλες και Φίλοι Δημότες,

Συνειδητά επιλέξαμε να δώσουμε χρόνο στη νέα Δημοτική Αρχή για να λειτουργήσει και να παρουσιάσει τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της για το Δήμο μας, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Μιας, όμως, και η Δημοτική Αρχή απευθύνεται δημόσια σε Σας με δελτίο Τύπου , θα απαντήσουμε με επιχειρήματα στην επιχειρούμενη παραπληροφόρηση ότι δήθεν «τορπιλίζουμε» την λειτουργία του Δήμου, ενώ αντίθετα εμείς θωρακίζουμε την λειτουργία του.

Η 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού γίνεται υποχρεωτικά μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Η 1η αναμόρφωση έχει σκοπό να προσαρμόσει τα δεδομένα του προϋπολογισμού με βάση όσα πραγματοποιήθηκαν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Στη συγκεκριμένη αναμόρφωση , εκτός των άλλων, περιλαμβανόταν και ένα πλεόνασμα 163.822,74 ευρώ. Πρότασή μας που έπρεπε να συζητηθεί στο Σώμα ώστε να αποφασίσει, ήταν να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας τουλάχιστον κατά 10%,  χρήματα  που πρέπει να σας επιστραφούν , σας ανήκουν δικαιωματικά. Το ποσό αυτό ουσιαστικά συνιστά έμμεση φορολογία δική Σας η οποία  απαγορεύεται.

Στο  θέμα της ύδρευσης, η πρότασή μας είναι με τον πρώτο λογαριασμό να πληρώνεται το μισό πάγιο τέλος και με το δεύτερο λογαριασμό να πληρώνεται το άλλο μισό πάγιο καθώς και  η τυχόν κατανάλωση πέρα από τα 100 m3   της πάγιας κατανάλωσης .

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε, ότι ο δημότης που το πρώτο εξάμηνο καταναλώνει 70 m3  και το δεύτερο  εξάμηνο 30 m3, τελικά θα πληρώσει υπέρβαση 20 m3 ,παρότι συνολικά δεν ξεπερνά τα 100 m3 της πάγιας κατανάλωσης.

Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό αποτελεί μια επιπλέον έμμεση επιβάρυνση των δημοτών μας στο ήδη δυσβάσταχτο τέλος  ύδρευσης που καλούμαστε να πληρώσουμε.

Ποιος μπορεί να συμφωνήσει τέτοια θέματα να συζητούνται τηλεφωνικά με ένα ναι ή ένα όχι, χωρίς να προηγηθεί διάλογος;

κε Πρόεδρε και κα Δήμαρχε,

Ποιος και με ποια διαδικασία αποφάσισε να αναβληθεί το προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Δευτέρα 16/3/2020 και ώρα  06.30μ.μ (αρ. πρωτ. 1844/10-3-20 πρόσκληση);

Ήταν θέμα χώρου και ασφάλειας των Δημοτικών Συμβούλων;  Υπάρχουν  χώροι στο Δήμο μας που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλούς συνεδρίασης του Σώματος (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ).

Ποιος και γιατί επιχείρησε με τακτισμούς να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο  δια περιφοράς σε τόσο σημαντικά θέματα με πλήθος οικονομικών δεδομένων;

Αναμφίβολα, Θα συμφωνούσαμε σε θέματα διαδικαστικά (ορισμός αρδευτικής περιόδου, καθορισμός θέσεων υδρονομέων, συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας “ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ” του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί κ.α)

Με βάση ποιο άρθρο του Νόμου και του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσατε την ίδια ημέρα να γίνει συνεδρίαση με τρεις διαφορετικούς τρόπους;

κε Πρόεδρε και κα Δήμαρχε,

ονομάστε μας ένα Δήμο ο οποίος αποφάσισε για την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού  του, τηλεφωνικά,  όπως εσείς επικαλείστε στο δελτίο τύπου και όχι με φυσική παρουσία κεκλεισμένων των θυρών καθώς και με τηλεδιάσκεψη, όπως προβλέπεται;

Φίλες και Φίλοι Δημότες,

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα διασφαλίσουμε την αναπτυξιακή πορεία και λειτουργία του Δήμου μας και τα δικαιώματά σας , μέσα από νόμιμες και υγιείς διαδικασίες , σε κάθε περίπτωση χωρίς να «νίπτουμε τα χείρας» ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι.

Από το να χρησιμοποιούν την ευαισθησία σας για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, είναι καλύτερα ο Δήμος να αναπτύξει δράσεις που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματά σας, ιδιαίτερα στα μοναχικά άτομα, στις ευπαθείς ομάδες και στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Με υπευθυνότητα , με τη δική σας ανταπόκριση καθώς και του ιατρικού προσωπικού, ας αισιοδοξούμε ότι τα δύσκολα θα περάσουν σύντομα!