Κάποτε υπήρχε η ρήση ότι ευημερούν οι αριθμοί και οι άνθρωποι δυστυχούν.

Σήμερα όμως ευχόμαστε να ευημερήσουν επιτέλους οι άνθρωποι και οι αριθμοί να διαψευστούν ή μάλλον να… παγώσουν.

Του Μπάμπη Ζαννιά

Παρόλα αυτά οι αριθμοί επειδή είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και μας οδηγούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, θα επιχειρήσω μια στατιστική καταγραφή στην διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα στην απόγνωση και τη δυστυχία.

Η αρχή – «Γεννήθηκε» στην Κίνα

Ο COVID-19 – όπως ονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το νέο κορωνοϊό- πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας. Σύμφωνα με την υγειονομική επιτροπή του Ουχάν ο ιός μεταδόθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 12- 29 Δεκεμβρίου.

Στις 7 Ιανουαρίου οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό του νέου κορωνοϊού.

Ο πρώτος θάνατος καταγράφεται στις 11 Ιανουαρίου και έκτοτε η ανακοίνωση θανάτων από τον ιό ήταν καθημερινή και παρότι πόλεις εκατομμυρίων τέθηκαν σε καραντίνα η διασπορά ήταν ραγδαία και η παγκόσμια κοινότητα αρχίζει να ανησυχεί ότι πλέον πρόκειται για σοβαρή απειλή που αφορά όλο τον πλανήτη.

Και μετά… «ντόμινο»

Ο Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις 31 Δεκεμβρίου όταν εντοπίζεται κρούσμα στην Ταϊλάνδη το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας.

Το 2020 βρίσκει τους λαούς του πλανήτη να υποδέχονται τη νέα χρονιά με όνειρα και αισιοδοξία αλλά και με κλεφτές ματιές στην Κίνα.

Όταν Κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει στις 20 Ιανουαρίου ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο οι Κινεζικές αρχές αρχίζουν να παίρνουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Καταγράφονται πρωτόγνωρες σκηνές με τις αρχές της Κίνας να θέλουν να επιβάλλουν τον εγκλεισμό των κατοίκων στα σπίτια τους με καραντίνα αρχικά στην Ουχάν, χτίζουν δύο νοσοκομεία εντός ολίγων ημερών για την περίθαλψη των κρουσμάτων επιβάλλουν την καραντίνα βιαίως σε όσους δεν πειθαρχούν.

Αργά όμως… ένα τσουνάμι διάδοσης του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα. Στις 24 Ιανουαρίου αναφέρονται οι δύο πρώτοι θάνατοι πέραν της εστίας της επιδημίας, ένας στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο και ο δεύτερος κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε άλλους ρυθμούς με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ταξιδεύει εύκολα σε διάφορους προορισμούς και για διαφόρους λόγους. Έτσι λοιπόν είναι αναπόφευκτη η διασπορά του ιού σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Ευρώπη 

Την ίδια ημέρα, 24 Ιανουαρίου, που ανακοινώθηκαν νεκροί εκτός της Ουχάν, επιβεβαιώνονται τρία κρούσματα στη Γαλλία, τα πρώτα στην Ευρώπη. Λίγες ημέρες αργότερα (30 Ιανουαρίου) καταγράφεται το έκτο κρούσμα και το πρώτο που μεταδίδεται επί Γαλλικού εδάφους στο Παρίσι ενώ η Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα με την Κίνα.

Την ίδια ημέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την επιδημική έξαρση του νέου κορωνοϊού κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο.

Ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας επιβεβαιώνεται στις 2 Φεβρουαρίου στις Φιλιππίνες και είναι Κινέζος επισκέπτης από την Ουχάν.

Ιταλία

Είναι Φεβρουάριος και πλέον έχει αρχίσει ένα ντόμινο μετάδοσης του ιού. Καθημερινά νέες χώρες ανακοινώνουν κρούσματα στην επικράτειά τους, Νότια Κορέα, Ιράν, Φιλιππίνες, Βρετανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ισπανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισραήλ, Λίβανος… ο φόβος κυριεύει πια στη υφήλιο.

Εφιάλτης! Η εμφάνιση του κορωνοϊού στην Βόρεια Ιταλία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα καταγράφοντας δραματικές καταστάσεις. Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των ανθρώπων του υγειονομικού κλάδου δεν μπορεί να αποτραπεί η εκατόμβη θυμάτων και οι σωροί συνανθρώπων μας δεν ενταφιάζονται ενώ συγγενείς τους δεν μπορούν να τους παραλάβουν, ούτε να τους ενταφιάσουν ούτε ακόμη να αποδώσουν τον τελευταίο ασπασμό.

Ολόκληρη η Βόρεια Ιταλία είναι σε καραντίνα αλλά ο εφιάλτης για τις άλλες χώρες είναι ότι τα κρούσματα εντοπίζονται και πολλαπλασιάζονται σε άλλες χώρες από επισκέπτες σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας.

Η Ιταλία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων

Με τα κρούσματα να αυξάνονται ώρα με την ώρα και ενώ προηγουμένως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει την ανησυχία του (24/1/20) και έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο πρώτος μήνας του νέου έτους, ο Ιανουάριος, στις 22 παρουσιάζει 555 κρούσματα ενώ στις 31, 9.927 παγκοσμίως.

Τον Φεβρουάριο ο αριθμός εκτινάσσεται σε 86.011 και χωρίς να φαίνεται ελπίδα στον ορίζοντα για συγκράτηση του φαινομένου και με τα κρούσματα στις 11 Μαρτίου να έχουν ξεπεράσει τις 118.000 σε 114 χώρες με 4.291 νεκρούς, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγέσους κήρυξε την κρίση του κορωνοϊού πανδημία, εξηγώντας ότι αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και σε περισσότερες χώρες.

Να σημειώσω ότι μέχρι σήμερα 28 Μαρτίου 2020 στις 22:58:58 τα κρούσματα στον κόσμο είναι 657.777 και 30.431 έχουν χάσει τη ζωή τους!  

Οι συνέπειες από τον κορωνοϊό εκτός από τα θύματα, είναι ανυπολόγιστες στον οικονομικό τομέα με απειλή παγκόσμιου κραχ, οι συνεδριάσεις όλων των βαθμίδων σε κυβερνητικό, κρατικό και άλλων δομών γίνονται από απόσταση, (τηλεσυσκέψεις). Ανεξέλεγκτες καταστάσεις επίσης διαφαίνονται στις συνθήκες εργασίας και στο εργατικό δυναμικό, αναστέλλονται για μεγάλο χρονικό διάστημα αθλητικές συναντήσεις με συνέπειες επιβίωσης διαφόρων δομών και φυσικά ο κατάλογος δεν  κλείνει εδώ, οι συνέπειες είναι τεράστιες και αυτές θα φανούν όταν θα έχει λήξει αυτός ο παγκόσμιος εφιάλτης.

Τεράστιες φυσικά είναι και οι συνέπειες στους κατοίκους αυτού του πλανήτη αφού το μόνο μέτρο είναι η απομόνωση, ο εγκλεισμός στα σπίτια. Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις σχέσεις και στην επικοινωνία των ανθρώπων οι οποίοι θα αναγκαστούν να επιβιώσουν σε διαφορετικές συνθήκες ο καθένας και λαός με λαό και όταν θα έρθει η ώρα να βγούμε από τα σπίτια μας θα μετρήσουμε πληγές… και θα αναζητήσουμε τρόπους να τις επουλώσουμε. Ας ελπίσουμε να είναι όλες ιάσιμες…

Στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας καταγράφηκε επισήμως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου όταν επιβεβαιώθηκε για μια 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο όπου εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε σε διάστημα ωρών εντυπωσιακά στη Βόρεια Ιταλία ο κορωνοϊός.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, 29 το 2020 είναι δίσεκτο, είχαν καταγραφεί συνολικά 7 κρούσματα στη χώρα μας.

Ο Μάρτιος ενώ στην αρχή «κρατάει» χαμηλά, σε μονοψήφιο νούμερο, τα κρούσματα μέχρι την Τετάρτη 4 του μηνός είναι 9 συνολικά ενώ από την επομένη που «βγαίνουν» τα αποτελέσματα ελέγχων μετά τον εντοπισμό όσων ήταν στο περιβάλλον των προσβεβλημένων με τον ιό, εκτινάσσεται στα 31 συνολικά με 22 νέα κρούσματα.

Φυσικά στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχει σημάνει συναγερμός. Αρχίζουν τα πρώτα μέτρα και κόβονται οι άδειες στον τομέα της Υγείας λόγω κοροναϊού, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα τους 8 «χρυσούς» κανόνες πρόληψης από τον κοροναϊό. «Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε, ασπίδα μας η γνώση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της και συμβουλεύει μεταξύ άλλων:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα. 

Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει ωστόσο ήταν καθησυχαστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για άτομα που είτε είχαν ταξιδέψει σε χώρες που είχαν πληγεί ή ήταν επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Όπως και σε άλλες χώρες έτσι και στην Ελλάδα σημαντικό ήταν να μη γίνει διασπορά του ιού εντός της χώρας.

Ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα σημειώθηκε μετά την επιβεβαίωση του ένατου κρούσματος. Επρόκειτο για 66χρονο που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους.

Το Σάββατο, 7 Μαρτίου, τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται σε 66. Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους). Περιοχές των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου πλήττονται περισσότερο.

Η ελληνική Κυβέρνηση τίθεται σε συναγερμό. Ο πρωθυπουργός κάνει συσκέψεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ανακοινώνει νέα μέτρα που θα αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

Από τις 9 Μαρτίου τα κρούσματα στην Ελλάδα αρχίζουν να πληθαίνουν ανακοινώνονται 11 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει στους 84.

Το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καταγράφεται στις 12 Μαρτίου. Πρόκειται για τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό από την Αμαλιάδα, μέλος της ομάδας των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο από τις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Στο σημείο αυτό ας δούμε ημερολογιακά την καταγραφή των πρώτων εννέα κρουσμάτων στην Ελλάδα:

1ο κρούσμα: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου: 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, στο Μιλάνο.

2ο κρούσμα: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη ο 9 ετών γιος της 38χρονης.

3ο κρούσμα: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη γυναίκα 40 ετών, τραπεζικός, στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.

4ο κρούσμα: Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη 36χρονη καθηγήτρια στην Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.

5ο κρούσμα: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, φίλη της 38χρονης (2ο κρούσμα).

6ο κρούσμα: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη 62χρονος στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

7ο κρούσμα: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Ελληνας στην Αθήνα, στενή επαφή του τρίτου κρούσματος (40χρονης).

8ο κρούσμα: Τρίτη 3 Μαρτίου: Έλληνας στη Θεσσαλονίκη, στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος.

9ο κρούσμα: Τετάρτη 4 Μαρτίου: Έλληνας στην Πάτρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Επέλεξα αυτή τη σειρά μέχρι το 9ο κρούσμα γιατί από την επομένη, 5 Μαρτίου τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 31 και στη συνέχει υπάρχει συνεχόμενη αύξηση μέχρι σήμερα 28 Μαρτίου 2020 στις 22:58:58 που ανέρχονται σε 1.061 με 32 συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Συγκεντρωτικά λοιπόν να αναφέρω ότι στην Ελλάδα ο κορωνοϊός κάνει την εμφάνισή του στις 26 Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα έχουμε επτά κρούσματα όπως και την 1η Μαρτίου  και στη συνέχεια ανά 10ήμερο, 10 Μαρτίου 389, 20 Μαρτίου 495 και στις 28 Μαρτίου 1.061.

Η χώρα μας σύμφωνα με αυτά που παρακολουθούμε ανά τον κόσμο βρίσκεται (ακόμη; ) σε πολύ χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα και αυτό χρεώνεται στα έγκαιρα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση πήρε, όπως συχνά αναφέρεται από εκπροσώπους της, ακούγοντας την επιστημονική κοινότητα η οποία της εισηγείται και αποδέχεται ήταν:

Ακυρώνονται όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη την Επικράτεια στις 27 Φεβρουαρίου.  

Καραντίνα τριών νομών, Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου μετά τον θάνατο του 66χρονου στην Πάτρα αφού έγινε γνωστό πως ήταν μαζί με άλλα 52 άτομα που προέρχονται από τους Νομούς σε θρησκευτική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα και την Αίγυπτο δύο χώρες που είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό, στις 5 Μαρτίου 

Κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ΚΑΠΗ στις 10 Μαρτίου.

Γενική καραντίνα, κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριε, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεθις) εκτός αυτών για τη διατροφή των πολιτών και εγκλεισμός στα σπίτια 14 Μαρτίου.

Κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων και καθολική αναστολή όλων των λειτουργιών κάθε δόγματος και θρησκείας στις 16 Μαρτίου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 20 Μαρτίου.

Κλειστά ξενοδοχεία και καταλύματα που λειτουργούν όλο το χρόνο έως 30 Απριλίου, στις 23 Μαρτίου.

Εξετάζεται η λήψη και άλλων μέτρων τις επόμενες εβδομάδες αν δεν παρουσιαστεί ύφεση στην εξάπλωση της νόσου.

Συνολικά στοιχεία

Μέχρι σήμερα 28 Μαρτίου 2020 έχουν σημειωθεί στη χώρα μας 1.061 κρούσματα, 32 θάνατοι, 139 νοσηλεύονται, 69 διασωληνωμένοι, έχουν πάρει εξιτήριο 52 συνάνθρωποί μας ενώ το ποσοστό των θετικών τεστ που έχουν υποβληθεί είναι 7,2%.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε σε ποιες περιοχές της χώρας μας έχουν εντοπιστεί πάνω από 10 κρούσματα:

Αθήνα 442

Ηλεία 43

Ανατολική Αττική 39

Θεσσαλονίκη 38

Πειραιάς 31

Καστοριά 20

Κοζάνη 13

Αχαΐα 11

*** 342 κρούσματα χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ημερολογιακός πίνακας καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ημερομηνία Κρούσματα
Τετάρτη 26/2/20 1
Πέμπτη 27/2/20 3
Παρασκευή 28/2/20 4
Σάββατο 29/2/20 7
Κυριακή 1/3/20 7
Δευτέρα 2/3/20 7
Τρίτη /3/20 8
Τετάρτη 4/3/20 9
Πέμπτη 5/3/20 31
Παρασκευή 6/3/20 45
Σάββατο 7/3/20 66
Κυριακή 8/3/20 84
Δευτέρα 9/3/20 84
Τρίτη 10/3/20 89
Τετάρτη 11/3/20 99
Πέμπτη 12/3/20 117
Παρασκευή 13/3/20 190
Σάββατο 14/3/20 228
Κυριακή 15/3/20 331
Δευτέρα 16/3/20 352
Τρίτη 17/3/20 387
Τετάρτη 18/3/20 418
Πέμπτη 19/3/20 464
Παρασκευή 20/3/20 495
Σάββατο 21/3/20 530
Κυριακή 22/3/20 624
Δευτέρα 23/3/20 695
Τρίτη 24/3/20 743
Τετάρτη 25/3/20 835
Πέμπτη 26/3/20 892
Παρασκευή 27/3/20 966
Σάββατο 28/3/20 1061