Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα και 41 θανάτους.

Τα 412 κρούσματα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 390 στην Αθήνα. Διασωληνωμένα είναι 239 άτομα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58.187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

239 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Η πανδημία επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα»

Τα νέα για το εμβόλιο είναι ενθαρρυντικά όμως οι προκλήσεις είναι τεράστιες τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Προσέθεσε ότι η πανδημία επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και ειδικότερα για την Ευρώπη είπε ότι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της  με 3.000 ανθρώπους να καταλήγουν ανά μέρα.

Στην Ελλάδα έχουμε περάσει στη δυναμική εκθετικής αύξησης με το επιδημιολογικό φορτίο να είναι μεγαλύτερο στα βόρεια της χώρας ανέφερε και υπογράμμισε ότι οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο είναι φως στο τούνελ αλλά η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα τις επόμενες 15 μέρες αναμένεται μείωση των κρουσμάτων και ότι ήδη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου τα μέτρα άρχισαν νωρίτερα παρατηρείται πτώση. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που μπαίνουν στις ΜΕΘ είπε ότι δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.