Ο Δήμαρχος Λιβαδειάς Γιάννης Ταγκαλέγκας έκανε την παρακάτω δήλωση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

“Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με διεθνείς διαστάσεις, που αφορά όλους καθότι συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ μια στις τρεις γυναίκες βιώνουν σωματική, ψυχολογική ή λεκτική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είτε μέσα στην οικογένεια, είτε μέσα στην κοινωνία, είτε στον εργασιακό χώρο. Οι μορφές αυτές βίας δεν γνωρίζουν σύνορα, και δεν εξαρτώνται από πολιτιστικές ή κοινωνικές ή οικονομικές διαφορές.

Η έμφυλη βία είναι απόρροια των βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων για την κατώτερη θέση της γυναίκας έναντι του άνδρα. Γι αυτό το λόγο καθίσταται αναγκαία η ενημέρωση της κοινής γνώμης καθώς και η στήριξη των γυναικών που υφίστανται την βία, ώστε να μπορούν να μιλούν ελεύθερα για τα προβλήματά τους, να ξεπερνούν το φόβο, να ορίζουν το σώμα και την βούλησή τους”.