Να τηρούνται τα συμφωνηθέντα ήταν η φράση του Αρχιεπισκόπου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου όπου αποφασίστηκε το άνοιγμα των εκκλησιών για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Γράφει ο Μπάμπης Ζαννιάς 

Τα συμφωνηθέντα λοιπόν ήταν να λειτουργήσουν οι εκκλησίες όπως και τα Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά ΑΛΛΑ η κυβέρνηση βάζοντας σε νέα καραντίνα τη χώρα είπε να κλείσουν οι εκκλησίες.

Οι πολίτες βιώνοντας αυτή την καραντίνα από τον Νοέμβριο για το 2ο και πάμε για το 3ο κύμα βλέπουν να μην έχει τέλος αυτό το παιχνίδι του ακορντεόν άνοιξε-κλείσε και η υπομονή τους είναι στα κόκκινα.

Η αγορά ξανά ρολά, η εστίαση στο άγνωστο πότε θα ανεβάσει ρολά, ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με όρους και αν και στο βάθος συζητήσεις για λύκεια και γυμνάσια, το click away καταργείται και επανέρχεται, ο εμβολιασμός στρουθοκαμηλίζει και πάει με ρυθμούς χελώνας και λάθος σχεδιασμό αλλά και με την έλλειψη υλικού.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, να επισημάνω ότι παγκόσμια το Ισραήλ είναι μακράν στην πρόοδο του εμβολιασμού και έβλεπα εικόνες εμβολιαστικών κέντρων σε σκηνές και πολίτες μέσα στο αυτοκίνητο να εμβολιάζονται. Εδώ; Εδώ έχουμε σόου…

Η κυβέρνηση βλέποντας όλα αυτά προχώρησε σε ανασχηματισμό-εκλογές βάζοντας τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο και εν μέσω πανδημίας. 

Η εκκλησία έχει δίκιο και θα πρέπει να πάρουν πίσω την απόφαση για τα Θεοφάνια. Τα είπα ξείπα δεν βοηθούν.

Η κυβέρνηση θέλησε να ισορροπήσει επικοινωνιακά το «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σχετικά με την τήρηση των μέτρων, τα πάρτι, το Ντουμπάι, τα σχολεία, το άνοιγμα της αγοράς. Προτίμησε να αλλάξει το… φόντο και να το κάνει βαθύ μπλε. Να φτάσει στους 58 κυβερνητικούς, με πλειάδα αναπληρωτών και υφυπουργών που πριν τους θεωρούσαν περιττούς!  

Καραντίνα δύο ταχυτήτων, με χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς που μαζεύουν ελιές ότι εποχή γουστάρουν, με ενοικιάσεις σαλέ και αλλαγές τόπου κατοικίας, με πρόστιμα σε ανήμπορους,  με απαγόρευση μετακίνησης μέχρι το χωριό σου να δεις τι γίνεται με την περιουσία σου αλλά ελεύθερα σε όλο τον κόσμο για διασκέδαση και χωρίς κυρώσεις…

Μπάχαλο με την τηλεργασία (και πως τηρείται), την αναστολή, με τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία, με τις εισπρακτικές και με τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής.  

Λάθη επί λαθών, ανίκανη να εκμεταλλευτεί την (επιτυχημένη) διαχείριση του πρώτου κύματος, ασθμαίνουσα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις περιστάσεις που επιμηκύνουν την πανδημία. Είχε την πολυτέλεια του χρόνου και έχασε την ευκαιρία να δυναμώσει το ΕΣΥ με υγειονομικό προσωπικό, υλικό και κλίνες αλλά…

Ποντάρει στην αποσυμπίεση με το εμβόλιο και στην ψυχολογική ανάσα με την αλλαγή προσώπων ένα ρίσκο που δεν φαίνεται να το κερδίζει.

Η κοινωνία πια καζάνι που βράζει, χάνοντας την υπομονή της θα στείλει το μήνυμα και ελπίζουμε να παραληφθεί και όχι να πάει στο καλάθι των αχρήστων.

Ένα μπάχαλο λοιπόν και το καράβι ακυβέρνητο. Χάσμα στην διακυβέρνηση και το ποιος παίρνει τις αποφάσεις, αποτυχία συνεννόησης πολιτικών-τεχνοκρατών-επιστημόνων.

Μπορεί τώρα να βάζουμε σε πρώτη φάση την υγεία μας αλλά η υγεία για να επιτευχθεί πρέπει να έχεις δουλειά και φαγητό και αυτό το αυτονόητο θα το δούμε όταν περάσει η πανδημία.