Νέα σκάνδαλο ντόπινγκ στον στίβο ανακοίνωσε η IAAF

Με αποψινή της ανακοίνωση η IAAF κάνει γνωστό ότι 28 αθλητές του στίβου που αγωνίστηκαν στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2005 στο Ελσίνκι και το 2007 στην Οζάκα βρέθηκαν θετικοί σε επανέλεγχο ντόπινγκ που έκανε στα δείγματά τους η Διεθνής Ομοσπονδία.

ντοπινγκΗ Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου ξεκινώντας τον Απρίλιο του 2015 και χρησιμοποιώντας την τελευταία διαθέσιμη τεχνολογία στον τομέα του αντι-ντόπινγκ και αξιοποιώντας διάταξη του νέου Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-ντόπινγκ που εκτείνεται από 8 έως 10 χρόνια η περίοδος κατά την οποία μπορούν να εξετάζονται δείγματα, προέβη σε μια δεύτερη ανάλυση των δειγμάτων του Ελσίνκι το 2005 και της Οσάκα το 2007.

Αυτή η εκ νέου ανάλυση επιβεβαίωσε επιπλέον 28 – 32 αθλητές να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. 

Λόγω της νομικής-πειθαρχικής διαδικασιας που ακολουθείται δεν μπορούν ακόμη να ανακοινωθούν ονόματα ενώ σύμφωνα με την IAAF, οι περισσότεροι αθλητές έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και πολύ λίγοι είναι ακόμα εν ενεργεία.

Η IAAF ανέφερε ότι «προσωρινά τους αποβάλλει» και ότι κανείς από τους αθλητές δεν θα πάρει μέρος στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Πεκίνου στις 22-30 Αυγούστου.