Ορεινός αγώνας «Λέβαδος» στη Λιβαδειά

Τον πρώτο αγώνα ορεινού δρόμου διοργανώνει ο ΑΚΟ Λιβαδειάς με την υποστήριξη του Δήμου Λιβαδειάς και τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης ΛιβαδειάΈρευνας & Διάσωσης Λιβαδειάς με την ονομασία «Λέβαδος» ο οποίος υπήρξε ο κτήτορας της Λιβαδειάς.

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιανουαρίου σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Λιβαδειάς και φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η καθιέρωσή του σε ετήσια βάση.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο διαδρομές, 23,5 και 9,5 χλμ, με αφετηρία και τερματισμό το ίδιο σημείο, στην περιοχή των πηγών της Έρκυνας (ΚΡΥΑ).

Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, παλιά βιομηχανικά κτίρια και μικροί καταρράκτες συνθέτουν το εξαιρετικό τοπίο της περιοχή.Λιβαδειά 2

Η διαδρομή του αγώνα διασχίζει το φαράγγι του ΞΕΡΙΑ, περνώντας από το ανοικτό πέτρινο θέατρο, ανηφορίζει στα 400 σκαλοπάτια που οδηγούν στο εκκλησάκι του Αγ. Μηνά και συνεχίζει στο βουνό, μέσα από μονοπάτια δάσους με πεύκα και έλατα και φθάνει στον Προφ. Ηλία, με υψόμετρο 905 μ., απ’ όπου η θέα προς την πόλη με φόντο τον χιονισμένο Παρνασσό, συνθέτουν μία ανεπανάληπτη εικόνα.

Σε μια πανέμορφη τοποθεσία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν εκτός από τον αγώνα τους, την φιλοξενία και τις ομορφιές που έχει χαρίσει η φύση στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας.

Ποιος ήταν ο Λέβαδος
Ο Λέβαδος, – μυθολογικό πρόσωπο – καταγόταν από την Αθήνα της Κωπαΐδας, μια πόλη που καταποντίστηκε από τις πλημμύρες και οι κάτοικοί της ήρθαν στη Λιβαδειά με αρχηγό τον Λέβαδο, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την πόλη της Λεβάδειας (η σημερινή Λιβαδειά). Η Λεβάδεια ήταν αρχικά χτισμένη πάνω σε ύψωμα και ονομαζόταν Μήδεια. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λέβαδος έκτισε τον οικισμό του δίπλα στο ποτάμι και μετά ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και οι κάτοικοι της Μήδειας. Θέλοντας να τον τιμήσουν, οι κάτοικοι της πόλης έδωσαν στην πόλη τους το όνομα του Λέβαδου.

Όσοι ενδιαφέρονται για την συμμετοχή τους θα βρουν την προκήρυξη, χάρτη της διαδρομής, υψομετρικά και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες ΕΔΩ