Πολλά και καλά εστιατόρια στην Αθήνα προσφέρουν μέσω του οργανισμού «Άρτος και Αγάπη» τρόφιμα μακράς διάρκειας σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πίσω από αυτή τη δραστηριότητα «κρύβεται» ένας Ορχομένιος που με περισσή ευαισθησία όχι μόνο βοηθά συνανθρώπους μας αλλά κυρίως γονείς ώστε να γίνουν σωστά παραδείγματα για τα παιδιά τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Ο Αργύρης Ζαννιάς είναι ο εμπνευστής αυτής της δράσης και από τον Μάρτιο του 2016 έχουν προσφέρει χιλιάδες μερίδες φαγητού ενώ στηρίζουν και 80 οικογένειες στην Αττική.

Για την προσφορά του αυτή βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Εθελοντισμού το 2017 και 2018 με το χάλκινο βραβείο στο τομέα «Παιδί και Οικογένεια» επίσης με το Τιμητικό Βραβείο  για την κοινωνική προσφορά του οργανισμού Άρτος και Αγάπη στα Estia Awards 2018 .

Ο «a» παρουσιάζει τον Αργύρη Ζαννιά και τη δράση του ως ελάχιστη ανταπόδοση της προσφοράς του και, γιατί όχι, να παραδειγματιστούμε στην κατεύθυνση της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Ας τον γνωρίσουμε.

 Κύριε Ζαννιά, πως προέκυψε το Άρτος και Αγάπη;

Όλα ξεκίνησαν επειδή προέρχομαι από μονογονεϊκή οικογένεια που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Ξέρω πώς είναι για έναν γονιό και για ένα παιδί να βρίσκεται σε μια τέτοια θέση. Μεγαλώνοντας αποφάσισα πως θέλω να κάνω κάτι για αυτό. Ένα από τα χειρότερα πράγματα για έναν άνθρωπο που ζει έτσι είναι η αδράνεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Γι’ αυτόν, λοιπόν, τον λόγο η ιδέα του «Άρτος και Αγάπη» γεννήθηκε όχι μόνο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, αλλά για να τους ενεργοποιήσουμε να γίνουν τα σωστά παραδείγματα για τα παιδιά τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Για μας αυτό είναι σημαντικό.

Γιατί όπως λέει μια κινέζικη παροιμία ”Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα ζήσει μια μέρα, μάθε του να ψαρεύει και θα ζήσει μια ζωή”.

Τι ακριβώς είναι το «Αρτος και Αγάπη» και σε ποιους απευθύνεται;

Ο οργανισμός «Άρτος και Αγάπη» είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται από το 2016 μοιράζοντας αγάπη και τρόφιμα σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενισχύοντας κυρίως το ρόλο των γονέων και αλλάζοντας την καθημερινότητα των παιδιών που το έχουν ανάγκη.

Η ομάδα του  Άρτος και Αγάπη υποστηρίζει  γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, συνολικά υποστηρίζουμε 80 οικογένειες. Το όραμα μας είναι να ενεργοποιήσουμε γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν βρεθεί σε μια παθητική στάση ζωής, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ξανά τη ζωή στα χεριά τους, να δώσουν ένα σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους και να γίνουν ξανά ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ποιοι σας στηρίζουν;

Οφείλω να σας ομολογήσω ότι εξεπλάγην από το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι επαγγελματίες εστιατορίων και τροφίμων. Εμείς δεν περιμέναμε αυτήν τη στήριξη. Είναι συγκινητικό το πόσο θερμά μας έχουν αγκαλιάσει, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε του χορηγούς μας που κάθε μήνα προσφέρουν τρόφιμα και ενδεικτικά να αναφέρω, τα εστιατόρια, Vezene, Cookoovaya, Σπύρος και Βασίλης, Malconis, IT Restaurant. Vassilenas, Νice neasy , Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας, Φιλίππου κλπ, καθώς και την εταιρεία bizcourrier που πραγματοποιεί της μεταφορές για τον οργανισμό.

Με ποιο τρόπο συμμετέχουν οι γονείς;

Η δράση «Μοίρασε Αγάπη» είναι διανομή τροφίμων σε γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας  με την ενεργή συμμετοχή και των γονέων.

Η καινοτομία, ωστόσο, της συγκεκριμένης δράσης έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ωφελούμενοι γονείς είναι αυτοί που μαζί με τη βοήθεια εθελοντών του οργανισμού και της κοινωνικής υπηρεσίας του εκάστοτε Δήμου, αναλαμβάνουν την ισόποση μεριδοποίηση των τροφίμων που λαμβάνουν.

Αντίθετα με τις συνήθεις μεθόδους διανομής, οι ωφελούμενοι δεν είναι πλέον παθητικοί αποδέκτες, αλλά αποκτούν καίριο και ενεργό ρόλο στη διαδικασία. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι γονείς δε εισπράττουν παθητικά μία θετική δράση όπως η διανομή του φαγητού, αλλά παίζουν ενεργό ρόλο καθώς συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.

Με την ενεργή συμμετοχή του γονιού τονώνεται η αυτοπεποίθησή του καθώς δεν του χαρίζονται τα τρόφιμα λόγω αδυναμίας, αλλά επειδή ο ίδιος δρα ενεργά. Επίσης, το παιδί βλέπει τον γονιό να “παλεύει” για τα αγαθά του σπιτιού, κάτι που το κάνει να πιστεύει πως “παλεύει” παντού ασκώντας και καλλιεργώντας ένα θετικό πρότυπο γονέα στο παιδί.

Έτσι, επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των δεσμών της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινότητας – γειτονιάς και κοινωνίας μέσω της διαδικασίας του μαγειρέματος και του γεύματος στο σπίτι με αποτέλεσμα να προασπίζεται το δικαίωμα του κάθε παιδιού για ένα σωστό οικογενειακό γεύμα.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Να ενεργοποιήσουμε όλους τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς ώστε να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις μας, τελικός σκοπός είναι να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και ενδυνάμωσης για τους γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αμαρουσίου και Δάφνης – Υμηττού και τα μελλοντικά μας σχέδια είναι να αυξήσουμε τους χορηγούς μας και κατ επέκταση να έχουμε συνεργασίας με περισσότερους Δήμους ώστε να έχουμε μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Παράλληλα συζητάμε μαζί με τους ωφελούμενους γονείς να δούμε τις ανάγκες τους για να δημιουργήσουμε περισσότερες δράσεις για τους γονείς μαζί με τους γονείς.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα σας και ευρύτερα σκέφτεστε να επεκτείνετε την δράση σας;

Στην παρούσα φάση η επέκταση του οργανισμού εκτός του νομού Αττικής είναι δύσκολη.

Ο Ορχομενός είναι η πατρίδα του πατέρα μου, επισκέπτομαι την περιοχή  όσο συχνά το επιτρέπει το πρόγραμμα μου.

Μπάμπης Ζαννιάς

Φωτογραφία εξωφύλλου Πέτρος Αβτζής