Την Τρίτη 2 Απριλίου θα εγκαινιαστεί το κλειστό γήπεδο του Ορχομενού το οποίο επισκευάστηκε μετά από αρκετά χρόνια και του δόθηκε το όνομα του Ορχομένιου Ολυμπιονίκη Ασώπιχου.

O Ασώπιχος νίκησε στην 73η Αρχαία Ολυμπιάδα, το 488 π.Χ. στην Ολυμπία στο αγώνισμα του σταδίου Παίδων ή στον «δρόμον» που σημαίνει στο τρέξιμο απλής διαδρομής ενός σταδίου (στην Ολυμπία 192, 28 μέτρα).

Ο Ασώπιχος παραδόθηκε στην αιωνιότητα από τον Πίνδαρο και είναι αποδεδειγμένα με γραπτή μαρτυρία ίσως ο μοναδικός Ορχομένιος από αρχαιότητα που μνημονεύει η ιστορία και όχι η μυθολογία.

Υμνήθηκε από τον Πίνδαρο για την Ολυμπιακή του νίκη κατέχοντας ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από τα επινίκια άσματα που ψάλλονταν προς τιμήν των νικητών.

Ο κατεξοχήν ποιητής των Ολυμπιακών Ύμνων είναι ο Πίνδαρος, μαθητής του διάσημου στην αρχαιότητα ποιητή και μουσικού Λάσου του Ερμιονέα. Στο αντιπροσωπευτικό του έργο «Επίνικοι» καταγράφονται σαράντα τέσσερις ύμνοι, στους οποίους εγκωμιάστηκαν κατά κανόνα οι νικητές των μεγάλων πανελληνίων αγώνων, ολυμπιονίκες, πυθιονίκες, ισθμιονίκες και νεμεονίκες.

Οι πιο συγκροτημένοι και περιεκτικοί στίχοι που παρουσιάζουν την εικόνα μιας επινίκιας πομπής, ανήκουν στον 14ο Ολυμπιακό Ύμνο, στον οποίο εξυμνείται ο αθλητής Ασώπιχος .

Από τους στίχους φαίνεται πως ο ύμνος εκφωνήθηκε κατά τη στιγμή που η γιορταστική πομπή εισερχόταν στον ναό των Χαρίτων στον Ορχομενό:

Ο ΙΔ Ολυμπιόνικος του Πίνδαρου μελοποιήθηκε από τον Πέτρο Ταμπούρη με υμνωδό τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και χορωδία.

Απολαύστε το βίντεο.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O4p-C9fCiik]