Για την επόμενη ημέρα του αθλητισμού και τα πρώτα του… βήματα επανεκκίνησης μετά τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε μία συνέντευξη εφ` όλης της ύλης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκάλυψε τα επόμενα βήματα στον αθλητισμό και τα αθλήματα που μπαίνουν από τη Δευτέρα (11/5) σε τροχιά προπονήσεων, υπογραμμίζοντας ότι σε επόμενη φάση θα επανεκκινήσουν γυμναστήρια και ακαδημίες.

Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε την τρέχουσα εβδομάδα ενώ για το δεύτερο στάδιο της επανεκκίνησης ο κ Αυγενάκης τόνισε:

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

«Την προσεχή εβδομάδα θα περάσουμε στο 2ο στάδιο άρσης των περιορισμών (σ.σ. από 11/5)  Με προσεκτικές κινήσεις πάντα. Διευρύνοντας λίγο τον κύκλο όσων θα έχουν δικαίωμα προπόνησης.

– Θα εντάξουμε και τα υπόλοιπα αθλήματα της προΟλυμπιακής ομάδας, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη εβδομάδα. Πάντοτε με τη λίστα όσων έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες την πρόκριση, όπως μας τους αποστέλλει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Καταρχάς, λοιπόν, την κολύμβηση, το πόλο, τις καταδύσεις. Αλλά και την ρυθμική, το μπιτς βόλεϊ και τα «μαχητικά» αθλήματα, όπως πάλη, τάε κβο ντο, τζούντο, καράτε, πυγμαχία, αλλά και το μοντέρνο πένταθλο.
– Επίσης, έρχεται η σειρά των αθλητών και της ΠαραΟλυμπιακής ομάδας, που τόσα και τόσα μετάλλια έχουν χαρίσει στη χώρα μας αυτοί οι μαχητές της ζωής.
– Στα «χαμηλής επικινδυνότητας» αθλήματα θα προσθέσουμε τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ και το θαλάσσιο σκι.

– Στον στίβο θα μεγαλώσει η λίστα όσων θα επιτρέπεται να προπονηθούν και εκτός της ΠροΟλυμπιακής ομάδας θα συμπεριληφθούν και οι αθλητές/τριες των εθνικών ομάδων,

– θα αρθούν οι περιορισμοί στο τένις για το ευρύ κοινό με την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρούν το πρόγραμμα με ραντεβού για την αποφυγή συγχρωτισμού και τα πρωτόκολλα.
– Στο ποδόσφαιρο, βάσει της λίστας των διαιτητών που συνέταξε η ΕΠΟ, θα ξεκινήσουν κι αυτοί προπονήσεις φυσικής κατάστασης. Κι αν στη Super League 2 οριστούν οι υγειονομικοί υπεύθυνοι σε κάθε ΠΑΕ για την τήρηση των πρωτοκόλλων και την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα ισχύσουν και εκεί όσα ήδη ισχύουν για τις ΠΑΕ της Super League 1.
– Πέραν του ποδοσφαίρου, σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να προπονηθούν σε ολιγομελή γκρουπ (χωρίς μπάλα) οι αθλητές ομαδικών αθλημάτων, όπως το μπάσκετ , το βόλεϊ, το χάντμπολ, το χόκεϊ επί χόρτου και το κρίκετ.
– Ομοίως και όλα τα «μαχητικά» αθλήματα, είτε είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα είτε όχι, πάντοτε σε ανοικτούς χώρους και χωρίς σωματική επαφή.

Κι επειδή υπάρχει και η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων της Γ’ Λυκείου που στο μηχανογραφικό τους έχουν δηλώσει ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές και Σώματα Ασφαλείας και θα εξεταστούν πέραν των Πανελλαδικών και σε αγωνίσματα, ας ετοιμάζονται.

Με τα κατάλληλα δικαιολογητικά θα τους επιτραπεί να προπονούνται από τις 18 τρέχοντος.
Παράλληλα εξετάζουμε για την επόμενη φάση ακαδημίες και γυμναστήρια. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και δουλεύουμε συστηματικά και ακατάπαυστα».

-Ο κορονοϊός έχει ασφαλώς αφήσει πολλές εκκρεμότητες και στο δικό σας χώρο. Τι θα κάνετε πχ με το θέμα των εκλογών στις ομοσπονδίες; Θα γίνουν, θα αναβληθούν;

«Είναι γεγονός ότι μία από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στο χώρο του αθλητισμού είναι η αναβολή πολλών αθλητικών διοργανώσεων, με βασικότερη όλων την αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το καλοκαίρι του 2021, μία απόφαση δύσκολη, αλλά αναγκαία για την προστασία της παγκόσμιας υγείας.
Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων επηρεάζει και τις θητείες των Ομοσπονδιών. Ο νόμος προβλέπει τις εκλογές ανά τέσσερα χρόνια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Θα χρειαστεί να αλλάξουμε το νόμο είτε για να παρατείνουμε τη θητεία των Ομοσπονδιών, ώστε να γίνουν οι εκλογές του χρόνου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε να διεξαχθούν τώρα, ώστε να έχουν ένα χρόνο μπροστά τους οι επόμενες διοικήσεις να εργαστούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον Ιούλιο του 2021.
Η τελική απόφαση δεν θα αργήσει να προκύψει. Όμως, η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η καταπολέμηση του κορονοϊού, η προστασία των πολιτών μας και η σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας».