Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
592

Άγιος Σώστης Ορχομενού. VIDEO 

< 2 λεπτά
06.09.20 • 20:21

Το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντος ή του Αη Σώστη, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουν οι Ορχομένιοι, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της ενορίας της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 7 Σεπτεμβρίου, μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Σώζοντος και στον ίδιο χώρο γιορτάζεται και η Απόδοση του Πάσχα.

Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο το Β΄ τον Βουλγαροκτόνο μετά από μια νικηφόρα μάχη που έγινε στην περιοχή της Βοιωτίας.

Ο  Άγιος Σώζων αναφέρεται ως μικρός τρίκογχος μονόκλιτος ναός με τρεις τρίπλευρες κόγχες και τρούλο και χρονολογείται στον 11ο αιώνα.

Την περίοδο που η Παναγία λειτουργούσε ακόμα ως μοναστήρι ο ναός του Αγίου Σώζοντος αποτελούσε τον ενοριακό ναό.

Είναι ναός μονόκλιτος τρίκογχος μετά τρούλου. Απαντά από την παλαιοχριστιανική ήδη περίοδο και χρησιμοποιείται σε μικρές συνήθως εκκλησίες. Από τους τέσσερις ναούς που έχουν επισημανθεί στη Βοιωτία μόνο ο Άγιος Σώζων στον Ορχομενό σώζεται ακέραιος, με αμβλυγώνιες τρίπλευρες και τις τρεις κόγχες του. Ο 12πλευρος τρούλος του αποτελεί πρωτότυπη δημιουργία.

Μετά την πυρκαγιά του 1985 το τέμπλο έχει αντικατασταθεί με νεότερο ξύλινο νεοκλασικίζον καθώς και η δρύινη θύρα εισόδου που επίσης κάηκε.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle