Asopichos Logo
19-03-2024
Asopichos Logo
116

Ανοιχτή Επιστολή «Στερεά Υπεροχής» για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειάς

< 4 λεπτά
13.07.20 • 20:18
#Tags:

Ανοιχτή επιστολή για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδα, έστειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Στερεά Υπεροχής» Δημήτρης Αναγνωστάκης Ακριώτου Θεοδώρα, Λάμπου Σπύρος, Μελισσάρης Γιάννης, Μπερμπερής Μωυσής, Παρασκευάς Δρόσος, Σκούρας Γιώργος.

Η επιστολή

Κύριε πρόεδρε,  Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το 2020 είναι δίχως αμφιβολία έτος αναπτυξιακού σχεδιασμού, για το σύνολο της χώρας, αφού με βάση τις εγκυκλίους του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 καθώς και του νέου πολυετούς Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2021-25, με την επωνυμία Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ).
Σε ότι αφορά στο τελευταίο, ήταν σε διαβούλευση μέχρι στις 10 Ιουλίου, με πρόσκληση από το αρμόδιο Υπουργείο προς την Αυτοδιοίκηση να τοποθετηθεί, κάτι που η περιφερειακή αρχή δεν προκάλεσε, παρόλο που της  το επισημάναμε εγκαίρως στην Οικονομική Επιτροπή.
Το 2020 θα έπρεπε να είναι το έτος αναπτυξιακού σχεδιασμού και για τις Περιφέρειες της χώρας.  Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα είτε γιατί αγνοεί και αδιαφορεί για το δημοκρατικό προγραμματισμό και την κοινωνική διαβούλευση είτε γιατί αδυνατεί να συγκροτήσει ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης για τις περιφερειακές μας ενότητες.
Ασχολείται με τη διαχείριση και αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις.
Ίσως να μη θέλει, ίσως τελικά και να μην μπορεί.
Θα έπρεπε από καιρό, να βρισκόμασταν σε καταιγισμό διαβουλεύσεων με τους εταίρους μας, στον τετραπλό έλικα (αυτοδιοίκηση, επιχειρηματική κοινότητα, κοινωνία, ακαδημαϊκή κοινότητα), ώστε να ετοιμάσουμε τον δικό μας στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Να προσδιορίσουμε δηλαδή το αναπτυξιακό μας όραμα και να προετοιμάσουμε το δρόμο πάνω στον οποίο θα κινηθούμε στην παρούσα θητεία μας, προγραμματίζοντας από τη δική μας πλευρά δημόσιες επενδύσεις κι άλλες δράσεις, καλώντας και τους εταίρους μας για τις δικές τους αντίστοιχες κινήσεις.
Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, μέσα στη δίνη της καθημερινότητας, ότι ο νομοθέτης έχει ορίσει ως σημαντικότερη αρμοδιότητα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αυτή του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η πανδημία ανέτρεψε τις προτεραιότητας και οδήγησε σε μια αδρανοποίηση όλων των διαδικασιών, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε
καθυστέρηση την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού.
Αντίθετα για μας, το lockdown, που από τη φύση του γνωρίζαμε όλοι ότι θα δημιουργήσει νέα ύφεση και οικονομικό-κοινωνική κρίση, θα έπρεπε να μας είχε ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε ένα πυρετό διαβουλεύσεων, για να δούμε πως η Περιφέρεια, που αποτελεί τον βασικό τοπικό αναπτυξιακό παράγοντα διαχειριζόμενη άμεσα και επηρεάζοντας τη διαχείριση εθνικών και κοινοτικών πόρων , θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, ότι υπάρχει σήμερα διαθέσιμο και πρέπει να απορροφηθεί στο άμεσο μέλλον, δουλεύοντας ταυτόχρονα και το αναπτυξιακό μοντέλο του αύριο, ώστε να μειώσουμε όσο γίνεται την κρίση και τις συνέπειές της.
Αντ’αυτού συνεχίζουμε να ασχολούμαστε, σχεδόν αποκλειστικά, με διαδικαστικά και διαχειριστικά θέματα, αφήνοντας τα σημαντικά σε αδράνεια.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε την  Περιφερειακή Αρχή, να φέρει άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το σχέδιο της, για την οργάνωση του διαλόγου σχετικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, μέσα και έξω από τη Περιφέρεια, ώστε σε σύντομο διάστημα να αποκτήσουμε εμείς, οι υπηρεσίες μας και η κοινωνία ολόκληρη, έναν μπούσουλα που θα προσδιορίζει τις κινήσεις όλων μας  με συντεταγμένο τρόπο.
Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα κατά τη γνώμη μας και όχι η μικροπολιτική του κατακερματισμού των πόρων και της εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, στη λογική δώσε και μένα μπάρμπα.
Σε αναμονή αλλά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, αφού η μέχρι τώρα πρακτική της περιφερειακής αρχής, δεν πείθει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και δύσκολα για αυτό και τα αποφεύγει.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ούτε ένα από τα σοβαρά ζητήματα που έχει θέσει το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Με εκτίμηση
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Στερεά Υπεροχής»
Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ακριώτου Θεοδώρα, Λάμπου Σπύρος, Μελισσάρης Γιάννης, Μπερμπερής Μωυσής, Παρασκευάς Δρόσος, Σκούρας Γιώργος

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle