Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
482

|

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας

< 2 λεπτά
11.03.20 • 12:37

Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού έχει μπει σε φάση υλοποίησης σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τα έργα προχωρούν. Τελευταία πληροφόρηση όπως έχετε ήδη διαβάσει και στο asopichos.gr η υπογραφή της σύμβασης 1.650.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του αστικού χώρου που συνδέει το πάρκο με την πόλη.

"Το μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία "ΔΙΑΖΩΜΑ", που βασίζεται στην εθελοντική εργασία και προσφορά των μελών του καθώς και στη συνεργασία άλλων πολιτών" (τροποποίηση καταστατικού άρθρο 1) αναφέρει στην ιστοσελίδα του για το Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού τα παρακάτω:
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εργάστηκε πιλοτικά με όλους τους κοινωνικούς του εταίρους για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο, αλλά και πόλο της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας «ΟΙΔΙΠΟΥΣ».
Το πάρκο συμπεριλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο μνημειακό σύνολο, μεγάλης πολιτιστικής αξίας:

το θολωτό τάφο του Μινύα (1250 π.Χ.), το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού (3ου αι.) και την Παναγία της Σκριπούς, ένα σπάνιο βυζαντινό μνημείο, που ανήκει στον μεταβατικό τύπο σταυροειδούς τρουλαίου ναού (9ος αι.).

Το ΔΙΑΖΩΜΑ αξιοποιώντας τη μεγάλη δυναμική του «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου έχει αναθέσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. Όλες οι απαιτούμενες μελέτες έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Προϋπολογισμός
Τον Νοέμβριο του 2016 το έργο «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου», εντάχθηκε με χρηματοδότηση, ύψους 1.992.000 ευρώ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020).
Eχουν εγκριθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 1.100.000 ευρώ για την Οδό Μινύου Ακροπόλεως (ΠΔΕ), 865.000 ευρώ για την αποκατάσταση των κελιών και Πρεσβυτερίων της Μονής (ΠΔΕ), 767.000 ευρώ για τον περιβάλλοντα χώρο της Σκριπούς και 1.650.000 ευρώ για τον αστικό χώρο που συνδέει το αρχαιολογικό πάρκο με την πόλη.
Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για το Αρχαιολογικό Πάρκο ανέρχεται στο ποσό των 6.374.000 ευρώ.

Διαβάστε σχετικά ρεπορτάζ και συνέντευξη με τον πρόεδρο του "Διαζώματος" Σταύρο Μπένο από το 2015 και μετέπειτα ΕΔΩ      ΕΔΩ

και τα παρακάτω βίντεο



asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle