Asopichos Logo
19-03-2024
Asopichos Logo
201

|

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Καλό ταξίδι πρίγκηπα Τόλη Βοσκόπουλε

< 4 λεπτά
19.07.21 • 20:23
#Tags:

Η είδηση έπεσε σαν “βόμβα”. Ο Τόλης Βοσκόπουλος, ένας από τους τελευταίους μεγάλους θρύλους του ελληνικού τραγουδιού, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών. 

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν από τα γενέθλια του. Υπέστη ανακοπή καρδιάς και δεδομένων των προβλημάτων υγείας που είχε τον τελευταίο καιρό, δεν άντεξε.

Η τελευταία φορά που είχε νοσηλευτεί στο 251 Ναυτικό Νοσοκομείο ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν εισήχθη εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας πραγματικός θρύλος. Ένας τραγουδιστής που όλη η Ελλάδα τον αποκαλούσε με το μικρό του όνομα. Δεν υπήρχε άλλος “Τόλης”, μόνο εκείνος. Εκείνος που τραγούδησε για τον έρωτα, που τον έζησε στο έπακρο.

Τόλης Βοσκόπουλος, ο Πρίγκιπας

Ο Τόλης Βοσκόπουλος δεν ήταν απλά μια από τις μεγαλύτερες φωνές που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Ήταν ένας πραγματικός σταρ, ένας καλλιτέχνης που είχε φανατικό κοινό, με τους θαυμαστές του να τον αποκαλούν “πρίγκιπα”.

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στην Κοκκινιά του Πειραιά, παιδί μιας οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων με 20 παιδιά! Βασικά, ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειας, Οι 19 αδελφές που προηγήθηκαν ήταν και η αφορμή που έκαναν τον πατέρα του να συνεχίζει να κάνει παιδιά μέχρι να αποκτήσει ένα γιο. Ώσπου τα κατάφερε. Εκείνο που δεν κατάφερε ο Σμυρνιός πατέρας του ήταν ο μικρός Τόλης να συνεχίσει την παράδοση στο μανάβικο που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.

Ο πατέρας του ονειρευόταν να κρατήσει ο γιος του το μαγαζί (ένα μανάβικο) που είχε. Αλλά ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε τα δικά του όνειρα.

«Όταν γεννήθηκα, και ο πατέρας μου πέτυχε επιτέλους το πολυπόθητο αγόρι, έτρεξε κι έβγαλε κάρτες και άλλαξε και την ταμπέλα στο μαγαζί που έγινε: Χαράλαμπος Ιωάννου Βοσκόπουλος και Υιός. Ήμουν πάντα μαζί του στη Λαχαναγορά, και στα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές του. Όμως έβλεπα πως δεν μου πήγαινε αυτή η δουλειά. Από κάτι μπουλούκια που ερχόντουσαν στην Κοκκινιά, με τον Ζαζά, τον Κοκοβιό και άλλους είχα ξελογιαστεί κι ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Γύρω στα 15 δεν άντεξα και του το είπα. Περίμενα πως θα με σφάξει. Θεατρίνος ο γιος του λαχαναγορίτη; Και τότε μου λέει: “Πάμε”. Και χωρίς να ξέρω για πού τραβάμε, με πηγαίνει στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη, που είχε και θεατρικό τμήμα. Τότε είναι που πρωτοβγαίνω απ’ την Κοκκινιά και βλέπω την Αθήνα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Στην επιστροφή, μου λέει: “Για να μην μου παραπονεθείς καμιά φορά ότι ήθελες αυτό να γίνεις κι εγώ σε εμπόδισα”. Αυτά μου είπε ο σοφός πρόσφυγας πατέρας μου και τον ευγνωμονώ. Και κάθε φορά που βγαίνω στη σκηνή, ακόμα και σήμερα που πλησιάζω τα 80 μου χρόνια, τον φέρνω στο μυαλό μου και λέω μέσα μου: “Κοίτα τώρα”» είχε δηλώσει ο Τόλης Βοσκόπουλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της συναυλίας του στο Ηρώδειο το Σεπτέμβριο του 2018.

voskopoulos cover scaled

Το 1958 σε ηλικία 18 ετών έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο και πέντε χρόνια μετά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.

Το πρώτο του τραγούδι ήταν το Βήμα Βήμα του Λυκούργου Μαρκέα. Ήταν όμως η “Αγωνία”, το 1968 σε μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα που τον καθιέρωσε. Έκανε, τότε, 300.000 πωλήσεις, νούμερο δυσθεώρητο για εκείνη την εποχή.

Στη σπουδαία καριέρα του, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ερμήνευσε δημιουργίες του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού και πολλών πολλών άλλων.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος χάρισε τη φωνή του σε τραγούδια όπως “Δυο καρδιές”, “Το φεγγάρι πάνω Θέ μου”, “Μα εγώ αγαπώ μια”, “Γλυκά πονούσε το μαχαίρι”, “Αγωνία”, “Οι άντρες δεν μιλούν πολύ”, “Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά”, “Ανεπανάληπτος”, “Πριν χαθεί το όνειρό μας”.

πηγή

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle