Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
96

Εξαγγελίες Κυρ. Μητσοτάκη:12 μέτρα για την οικονομία και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

< 4 λεπτά
13.09.20 • 09:33
#Tags:

Το Κυβερνητικό πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα παρουσίασε στο φετινό φόρουμ της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με κύριους άξονες τα εξοπλιστικά, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω προσλήψεων, αλλά και πρόγραμμα 12 σημείων, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, ως στόχο να προστατευτεί η απασχόληση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων αλλά και η οικονομία.

Από αυτά τα τέσσερα στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα και πέντε το εισόδημα των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

Τα 12 μέτρα 

1- Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Tο κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ.

2- Καταργείται εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Εργαζόμενος με 2.000 ευρώ κερδίζει 360 ευρώ.

3- Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο. Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω, σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ.

4- Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΑΣΙΑ επεκτείνεται έως το 2021. Παρατείνεται επίσης η δυνατότητας αναστολής συμβάσεων. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

5- Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος των επιχορηγήσεων θα είναι 1,5 δισ.ευρώ και θα μπορούν να συμμετέχουν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκ. ευρώ.

6- Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.

7- Καταβολή τον Οκτώβριο των αναδρομικών συνταξιούχων. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016.

8- Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρά νησιά.

9- Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

10- Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και δτις τουριστικές υπηρεσίες.

11- Προστατεύεται μέχρι τέλος του έτους η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών. Από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

12- Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 ο αριθμός των ημερομισθίων για το επίδομα ανεργίας. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ενισχύεται άμεσα η άμυνα της χώρας. Οπως είπε η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage.

Παράλληλα, εκκινείται η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων και ξεκινά η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Romeo.

O Πρωθυπουργός σημείωσε πως εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων, ενώ το δυναμικό των Ε.Δ. ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε βάθος πενταετίας.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle