Asopichos Logo
19-03-2024
Asopichos Logo
134

Εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς εν μέσω πανδημίας

< 7 λεπτά
01.05.20 • 20:24
#Tags:

Ημέρα τιμής και μνήμης στις εργατικές διεκδικήσεις η σημερινή που ωστόσο γιορτάζεται με έναν διαφορετικό τρόπο, καθώς συμβολικές είναι οι φετινές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ το ΠΑΜΕ με μάσκες, γάντια και τηρώντας τις αποστάσεις, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και οι εικόνες από αυτή τη συγκέντρωση έκαναν το γύρο του κόσμου. Για το Σάββατο 9 Μαΐου έχει μεταθέσει η κυβέρνηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπουν την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων κάλεσε τα συνδικάτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως οτιδήποτε θέτει σε διακινδύνευση τον στόχο της εξόδου από την κρίση, μπορεί να μας φέρει σε πισωγύρισμα.
Τα μέλη συνδικάτων και σωματείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ με μάσκες, γάντια και τηρώντας τις αποστάσεις, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Από νωρίς το πρωί, τοποθέτησαν αυτοκόλλητα στο οδόστρωμα σε απόσταση περίπου 2 μέτρων μεταξύ τους, σημαδεύοντας έτσι τα σημεία που θα έπρεπε να σταθούν οι διαδηλωτές. Το μήνυμα διεκδίκησης και προάσπισης των εργατικών δικαιωμάτων ήταν ηχηρό παρά τις μάσκες που κάλυπταν τα στόματα.

protomagia pame syntagma
(EUROKINISSI)

Πρωτομαγιά στο δήμο Περάματος ο Α. Τσίπρας
Το μήνυμα ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία, για να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου Περάματος, με αφορμή την Πρωτομαγιά. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο και τους εργαζόμενους που τον υποδέχθηκαν, υπογράμμισε: «Σήμερα Πρωτομαγιά πρέπει να δώσουμε το μήνυμα του αγώνα. Όχι για μισή δουλειά, μισή ζωή, αλλά για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για στήριξη των ανθρώπων που είναι στη πρώτη γραμμή, που ήταν αόρατοι και που τους ανακαλύψαμε τώρα, όπως οι άνθρωποι στην καθαριότητα, για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά». Υπενθύμισε ότι «εμείς προχωρήσαμε σε 8.500 προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδικοίκηση, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και ενώ είμασταν ακόμη σε μνημόνιο. Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα».
Φ. Γεννηματά: Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα
«Πρωτομαγιά, μέρα συμβολική. Ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης. Νέες απειλές, νέοι αγώνες. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα», τονίζει η Φώφη Γεννηματά με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς. «Η κρίση που δημιουργεί η πανδημία, απειλεί δικαιώματα δεκαετιών. Οι νέες μορφές απασχόλησης σημαίνουν για πολλούς μισή δουλειά, μισό μισθό», αναφέρει. «Κάποιοι θεωρούν ότι το να μιλάς για δικαιώματα των εργαζομένων είναι μια γλώσσα από το παρελθόν, μια γλώσσα ξύλινη. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει η αγορά. Και όμως… Οι αξίες και οι αρχές μας είναι τώρα πολύτιμες όσο ποτέ» υποστηρίζει η κα Γεννηματά και επισημαίνει πως για τους σοσιαλιστές και δημοκράτες «το κράτος είναι μπροστά, ώστε να καθοδηγεί την έξοδο από την κρίση, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω στα δύσκολα. Να διασφαλίζει την εργασία, τα δημόσια αγαθά, να προστατεύει τη ζωή και την ποιότητας της ζωής. Μια νέα πορεία για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αναγκαία. Ένας νέος δρόμος δημοκρατίας, δικαιοσύνης αλληλεγγύης».
Υπογραμμίζει, τέλος, πως «με όπλα τις προτάσεις μας, τις δικαιωμένες αξίες μας και τις μεγάλες διαχρονικές μεταρρυθμίσεις της Παράταξης της Αλλαγής, δίνουμε τον αγώνα μαζί με κάθε πολίτη για να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι πολλοί και αδύναμοι, για να λάμψει ξανά η ελπίδα στη ζωή μας».
Στο Σκοπευτήριο Καισαριανής ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας
Το πρωί ο κ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσε στεφάνι. «Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι ο φασισμός. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά.
Στην πλατεία Συντάγματος για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Τα εργασιακά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» έγραφε το πανό που κρατούσαν μέλη της νεολαίας του κόμματος.
«Φαίνεται τελικά πως ο Μαρξ κι οι λοιποί αριστεροί, οι λαθρομετανάστες και τα τζαμιά δεν μεταφέρουν τον κορωνοϊό, μόνο ο παπάς, η καμπάνα και τα μεγάφωνα τον μεταφέρουν! » σχολίασε η Ελληνική Λύση.
Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλεί τα εργατικά κέντρα της χώρας να τιμήσουν την ημέρα με κατάθεση στεφάνων με ολιγομελή εκπροσώπηση, ενώ το ΠΑΜΕ κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
Συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα, με τήρηση των μέτρων προστασίας.
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Σύνταγμα, στην οποία παραβρέθηκε και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

koutsoubas protomagia
(EUROKINISSI)

«Αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα, κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;». «Εμείς απαντάμε Σοσιαλισμός». «Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, τον λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό. Καλή δύναμη! Καλό κουράγιο σε όλους και όλες. Χρόνια Πολλά!», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις συμβολικές συγκεντρώσεις των σωματείων για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Το μήνυμα φέτος είναι η εργατική αλληλεγγύη. Επιλέξαμε να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά με μία ηλεκτρονική αφίσα και έναν χαιρετισμό από τα βάθη της καρδιάς μας σε όλους εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
gsee afisa 1
Μηχανοκίνητη πορεία των διανομέων στις ταχυμεταφορές με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά. Οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου καταγγέλλουν τις «απάνθρωπες» συνθήκες εργασίας τους και ζητούν πενθήμερη 8ωρη εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις τιμής και μνήμης έγιναν και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.
Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Σήμερα μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν κανονικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Σωματείων τους, με το αιτιολογικό πως προέχει η διευκόλυνση των εργαζομένων. Αντιθέτως, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τρένα του ΟΣΕ, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle