Asopichos Logo
25-04-2024
Asopichos Logo
242

«Η σιωπή της λευκής Πόλης»

< 5 λεπτά
14.06.20 • 11:15
#Tags:

Ένα καθηλωτικό, σκοτεινό θρίλερ, όπου θρύλοι, αρχαιολογία και οικογενειακά μυστικά συνθέτουν ένα πυκνό μυστήριο.

«Η σιωπή της λευκής Πόλης» Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 488
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς 
Όλα πρωταγωνιστούν μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα της Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι : η αρχιτεκτονική, τα μνημεία, το παρελθόν, οι μύθοι και οι δοξασίες της πόλης Βιτόρια πρωτεύουσας της Χώρας των Βάσκων.
Η Χώρα των Βάσκων, τόσο κοντά μας και συγχρόνως τόσο μακρινή κι άγνωστη, παράγει τα τελευταία χρόνια πολλά καλογραμμένα αστυνομικά μυθιστορήματα. Οι θρύλοι και τα αρχαιολογικά μνημεία του παρελθόντος πρωταγωνιστούν στη «Σιωπή της Λευκής Πόλης»αλλά η συγγραφέας κάνει ένα βήμα παραπάνω: χτίζει το ψυχολογικό προφίλ των ηρώων, καλών και κακών, μας μυεί στη μέθοδο εργασίας του αστυνομικού προφάιλερ Ουνάι , για να εξηγήσει με αληθοφανή και εμπεριστατωμένο τρόπο το πώς το παρελθόν ενίοτε στοιχειώνει το παρόν.
Ο αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε ο κατά συρροή δολοφόνος , πριν είκοσι χρόνια είχε διαπράξει τέσσερες δολοφονίες , σε συγκεκριμένα αρχαιολογικά μνημεία ,στη Βιτόρια της επαρχίας Άλαβα ,της Χώρας των Βάσκων, και τώρα βρίσκεται στις φυλακές Θαμπάγια. Και οι φόνοι σταματάνε μόλις ο Τάσιο μπαίνει στη φυλακή, για να ξαναρχίσουν λίγο πριν βγει …
Δύο εικοσάχρονοι νέοι ,ένας άντρας και μία γυναίκα , χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους, βρέθηκαν στις 24 Ιουλίου, δολοφονημένοι και γυμνοί ,με τον καθένα να ακουμπά στοργικά την παλάμη του χεριού του στο μάγουλο του άλλου, στολισμένοι με τ’ άνθη που διώχνουν το κακό (καρλίνες), στον Παλαιό   Καθεδρικό της  Βιτόρια .
Η πιο πιθανή αιτία της δολοφονίας τους ήταν η ασφυξία , η οποία προκλήθηκε από τσιμπήματα μελισσών στον λάρυγγα των θυμάτων .Ο δολοφόνος έβαλε με το ζόρι μέλισσες η σιωπη της λευκης πόλης 3στο στόματά τους και ύστερα το σφράγισε με ταινία .Επιπλέον , γύρω από τα πρόσωπα τους μύριζε βενζίνη. Αυτό το είδος της μυρωδιάς εξαγριώνει τις μέλισσες , οπότε ο σκοπός του δολοφόνου ήταν να τους τσιμπήσουν οι μέλισσες στον λάρυγγα και από το πρήξιμο που θα προκληθεί στη βλεννογόνο να κλείσει η αναπνευστική οδός , επιφέροντας τον θάνατο. Ένα πολύ επώδυνο θάνατο.
Δεν ήταν τυχαίο ότι ο δολοφόνος σκότωσε τους δύο νέους την παραμονή της Ημέρας της Μπλούζας, ένα πραγματικό ξεφάντωμα των νέων , προμήνυμα των επερχόμενων εορτασμών του Αυγούστου. Σίγουρα το συγκεκριμένο έγκλημα παραπέμπει σαφώς στα εγκλήματα που συνέβησαν πριν από είκοσι χρόνια ,τότε που τα θύματα ήταν μωρά πεντάχονα, δεκάχρονα και δεκαπεντάχρονα παιδιά .Απλώς τα εγκλήματα ξανάρχισαν. Και θα συνεχιστούν…
Ο στόχος τώρα της αστυνομίας είναι να προσπαθήσει να αποτρέψει την επόμενη παραπάνω από πιθανή δολοφονία ενός εικοσιπεντάχρονου αγοριού και κοριτσιού .
Ο νεαρός αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο «Κράκεν», όπως τον φωνάζουν όλοι, ειδικευμένος προφάιλερ, θέλει πάση θυσία να σταματήσει τους φόνους.
Ο Ουνάι δέχεται από τις φυλακές ένα μήνυμα , από τον δολοφόνο Τάσιο ,ο οποίος του λέει να συνεργαστούν και να κυνηγήσουν μαζί τον δολοφόνο, τώρα που αυτός θα βγει με άδεια, από την φυλακή Θαμπάγια .
Ο Ουνάι θα προσπαθήσει να βρει το κρησφύγετο του κτήνους , το μέρος που πήγαινε τα ζευγάρια των νεαρών, που τους σκότωνε και τους προετοίμαζε για τα μακάβρια σκηνικά του.
Γρήγορα η αστυνομία ανακαλύπτει στην Κάσα ντελ Κορντόν ,ένα νέο ζευγάρι τριάντα ετών ,με τον ίδιο τρόπο δολοφονημένους.
Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και η απειλή παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πόλης.
Ποια θα είναι τα επόμενα θύματα;
Τα τουφέκια σκοτώνουν τις λέξεις ;
Ένα καθηλωτικό, σκοτεινό θρίλερ, όπου θρύλοι, αρχαιολογία και οικογενειακά μυστικά συνθέτουν ένα πυκνό μυστήριο. Κι όπου ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η Βιτόρια, η γοητευτική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.
Ένα βιβλίο με τόσα επίπεδα όσα κι οι αναγνώστες του: Αστυνομικό, αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό, φιλοσοφικό, υπαρξιακό, ψυχαναλυτικό, όπως είναι η αυθεντική μορφή ζωής για εκείνον που γνωρίζει να την διαβάζει και να τα ξεχωρίζει.
Υπέροχο συγγραφικό εύρημα, τα κεφάλαια που παίρνουν τον τίτλο τους από τα μνημεία της πόλης.
Η ΕΥΑ ΓΚΑΡΘΙΑ ΣΑΕΝΘ ΝΤΕ ΟΥΡΤΟΥΡΙ γεννήθηκε στη Βιτόρια της Ισπανίας. Πήρε πτυχίο οπτικής και οπτομετρίας και εργάστηκε αρκετά χρόνια στον τομέα αυτόν, ώσπου ευα γκαρσια ντε ορτουρι 3πρόσφατα έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Το 2012 το βιβλίο της La saga de los longevos χαρακτηρίστηκε εκδοτικό φαινόμενο, και μεταφράστηκε στα αγγλικά με μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολούθησαν τα Los hijos de Adán και Pasaje a Tahití το 2014, και το 2016 ξεκίνησε η θρυλική τριλογία της Λευκής Πόλης. Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι το πρώτο μέρος της σειράς, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του πολύ γνωστού διεθνώς Ισπανού σκηνοθέτη Daniel Calparsoro (Ποιος κλέβει ποιον; και Το μυστικό της πεταλούδας).

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle