Asopichos Logo
24-04-2024
Asopichos Logo
91

Κολχικίνη κατά κορωνοϊού: Σε ποιους και πότε θα χορηγείται

< 2 λεπτά
24.01.21 • 21:26
#Tags:

Το πράσινο φως για να συμπεριληφθεί η κολχικίνη, ένα γνωστό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών σε ασθενείς με κορωνοϊό, έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Προηγήθηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. Η μελέτη έδειξε ότι, εάν η κολχικίνη χορηγηθεί ασθενή με covid-19 το πρώτο 48ωρο της λοίμωξης, μειώνει κατά 44% την θνητότητακατά 25% την ανάγκη νοσηλείας και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Η κολχικίνη μπορεί να λαμβάνεται ανεπιφύλακτα από ασθενείς ηλικίας άνω των 60. Οι ασθενείς από 18 έως 60 ετών, μπορούν να την λαμβάνουν μόνο εφόσον υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ προσεκτικά πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το φάρμακο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

«Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού», όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Ο ΕΟΦ για τον τρόπο διάθεσης

Συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle