Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανάκαμψης, προτείνοντας να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια.
Η Ιταλία, σύμφωνα με την πρόταση, θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισ. και η Γαλλία 39 δισ. σε επιχορηγήσεις, αναφέρει το Bloomberg.
Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος στην ανάρτησή του.
Το πακέτο του ταμείου ανάκαμψης είναι πρόσθετο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, που η Κομισιόν θα προτείνει να ανέλθει στο 1,1 τρισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι είναι πλέον, οι νέοι ίδιοι πόροι της Ένωσης, μέσω φορολόγησης των ρύπων, των πλαστικών, των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αλλά και των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά.
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της.
Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι οι επιχορηγήσεις συνιστούν «επένδυση» για το μέλλον: «στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην Πράσινη Συμφωνία και στο σθένος».
«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες… Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια… Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι ανακοινώσεις της Φον Ντερ Λάιεν, σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας της Ευρωβουλής, θα σηματοδοτήσουν ουσιαστικά την εκκίνηση μιας μακράς συζήτησης μέχρις ότου επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών και συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι «φειδωλοί» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) έχουν υποστηρίξει τη λύση για προσωρινά και επιστρεπτέα δάνεια έκτακτης ανάγκης, οι χώρες του Νότου ζητούν κυρίως μεταβιβάσεις, η Ευρωβουλή ένα πακέτο τουλάχιστον €2 τρις και η πραγματική οικονομία, ρευστότητα για να “λαδωθούν” και να ξαναδουλέψουν τα γρανάζια της.
Το ευρώ κατέγραψε άλμα μετά τις αναφορές για το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, στο 1,1022 έναντι του δολαρίου από το 1,0932 προηγουμένως.
«Ράλι» για τα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις εξαγγελίες
Ράλι έκαναν τα ομόλογα της νότιας Ευρώπης σήμερα, οδηγώντας τις αποδόσεις τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ύστερα από τις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ενεργοποιήσει 750 δισεκ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων στο 1,463% και πριν από λίγο σημείωσε πτώση 5 μονάδων βάσης στο 1,58%. Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του γερμανικού και του ιταλικού 10ετούς ομόλογου μειώθηκε στις 188,75 μονάδες βάσης.
Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό διμήνου, με πτώση 3 μονάδων βάσης.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Δύσκολες” διαπραγματεύσεις προέβλεψε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημαντικό οι πόροι να εκταμιεύονται κατά τρόπο που θα εξυπηρετεί την ανάκαμψη, τόνισε.
Την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δισ. ευρώ χαιρέτισε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο διαδίκτυο, χαρακτηρίζοντάς την τολμηρή.
«Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο “χρηματοδοτικό πακέτο” που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της. Η Κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς επέστησε την προσοχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να μην επικεντρωθεί υπερβολικά στη γαλλογερμανική πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού. «Αναμένω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη και τις ιδέες της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη και τα δικά μας τα συμφέροντα», τόνισε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Θετική είναι η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης στην σημερινή πρόταση. «Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικό, ακολουθεί την κατεύθυνση που έχει υποδείξει η Ιταλία. Μας χαρακτήρισαν οραματιστές διότι πιστέψαμε σε αυτό από την αρχή», τονίζει, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ζητά «να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση και να διατεθούν γρήγορα οι οικονομικοί πόροι».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων οικονόμων» (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία και Σουηδία), να στηρίξουν το «ιστορικό» σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες. Σε μήνυμά του στο Twitter, o πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε από την πλευρά του μια «ουσιαστική ημέρα για την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία που είχε επιτύχει με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα ήταν η βάση γι’ «αυτήν την πρόοδο».