Asopichos Logo
24-04-2024
Asopichos Logo
197

Κομπίνες σε καιρό πανδημίας

< 3 λεπτά
27.12.20 • 11:26
#Tags:

Καιρό τώρα, από τις αρχές της πανδημίας την Άνοιξη του 2020, ήθελα να γράψω για όλα αυτά τα καινούργια πράγματα που μπήκαν στη ζωή μας και ουσιαστικά στην εργασιακή-επαγγελματική ζωή μας.

του Μπάμπη Ζαννιά

Αρχίσαμε με τους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) κλάδοι που πλήττονται από την πανδημία και άρα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Στη συνέχεια είχαμε τους εργαζόμενους σε αναστολή και σε τηλεργασία με την προϋπόθεση ότι κανένας δεν θα απολυθεί όσο διαρκεί η πανδημία.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχαμε προγράμματα ενίσχυσης αφού έχαναν ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους, με ευθύνη του κράτους που παίρνει μέτρα για τη δημόσια υγεία και αναστέλλει δραστηριότητες.

Συν-Εργασία, επιστρεπτέα προκαταβολή, ενοίκια είναι προγράμματα ενίσχυσης των επαγγελματιών από το κράτος με την έγκριση της ΕΕ.

Όλα καλά και βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να δηλώνονται στα αντίστοιχα συστήματα (πχ ΕΡΓΑΝΗ-TAXISNET) και να αποδεικνύονται γι’ αυτά που θα έπρεπε να τους επιχορηγήσει το κράτος.

Θέλω να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών ήταν εντάξει.

ΟΜΩΣ όπως πάντα η ελληνική εφευρετικότητα, οι «αετονύχηδες», οι «ωχαδερφέ», οι «εμείς θα σώσουμε τον κόσμο;», οι «πάρτα τώρα το κράτος είναι ο πρώτος κλέφτης», οι «τι σε νοιάζει για τους άλλους;», βρήκαν τρόπους να εισπράξουν παρανόμως αυτές τις ενισχύσεις.

Πως;

Εκτεταμένες απάτες εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται στην ΕΓΑΝΗ και στο Taxisnet, από επιτήδειους, που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τις «τρύπες» του συστήματος και να λάβουν παράνομα σημαντικά ποσά.

Στο πρόγραμμα Συν–Εργασία εντοπίστηκαν περιπτώσεις που η αναλογία του δώρου ήταν 18.000 και 24.000 ευρώ(!), η οποία με την αναγωγή παρέπεμπε σε μισθούς της τάξης των 60.000 και 80.000 ευρώ!

Στην περίπτωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι μείωσαν τεχνητά το τζίρο, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων του κρατικού δανείου.

Για τα ενοίκια οι ενοικιαστές είχαν δηλώσει ότι ενοικίαζαν τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Υποβλήθηκαν δηλώσεις για ακίνητα, για τα οποία είχε δηλωθεί, νωρίτερα, λύση της μίσθωσης, δηλαδή ήταν ξενοίκιαστα! Ενοικιαστές, ενώ ήταν νομικά πρόσωπα, ενοικίαζαν τα ακίνητα ως κατοικίες. Οι ενοικιαστές δεν ήταν επιχειρηματίες πληττόμενοι οικονομικά από την πανδημία.

Πέρα από αυτά το χειρότερο στην περίπτωση των αναστολών συμβάσεων. Επειδή το ποσό της αποζημίωσης του εργαζόμενου είναι συγκεκριμένο, στα 534 ευρώ, ανεξάρτητα από τον ονομαστικό μισθό, δεν μπορούν να γίνουν παρατυπίες.

Όμως τι διαπιστώθηκε! Εργοδότες εκβιάζουν τους εργαζόμενούς τους και τους αρπάζουν τα 534 ευρώ, υπό την απειλή της απόλυσης.

Βέβαια όπως λέει ο σοφός λαός «ο κλέφτης και ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται» όταν άρχισαν να διασταυρώνονται τα στοιχεία ανακαλύφθηκαν και ψηφίστηκε τροπολογία με αυστηρές κυρώσεις Για όλες τις περιπτώσεις που εντοπιστούν να έχουν δηλωθεί ψευδή στοιχεία για να λάβουν ενισχύσεις ή φορο-διευκολύνσεις, θα υποστούν συνέπειες.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle