Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
96

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος, 4 νέα κρούσματα. Τη Δευτέρα η απόφαση για τα Δημοτικά Σχολεία

< 4 λεπτά
19.05.20 • 20:16
#Tags:

Η τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: Κανένας νέος θάνατος σήμερα, το σύνολο είναι 165. Τέσσερα νέα κρούσματα, σύνολο 2.840. Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 95 άτομα ενώ νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 22.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 73 έτη. Eννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων
Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως τη Δευτέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εάν θα ανοίξουν τα δημοτικά την 1η Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο άνοιγμα των σχολείων.  Υπογράμμισε ότι οριζόντιες αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να λαμβάνονται σε αυτή τη φάση.
«Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί» είπε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε ότι «η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά – υπό προϋποθέσεις – στην κανονικότητα που τους στερήσαμε» , καθώς τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους.
Μπορούν να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία, «με κανόνες υγιεινής, με κάποια μέτρα απόστασης προσαρμοσμένα στη λειτουργία του σχολείου, στην ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Το σημαντικότερο, όπως είπε, είναι να έχουμε ένα συνεχή έλεγχο και εκτίμηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο κατά το δυνατό ώστε το τρίπτυχο του ελέγχου, της ιχνηλάτησης, της απομόνωσης, να τηρείται και στο χώρο του σχολείου.
Σημείωσε πως ό,τι και να εισηγηθεί η ειδική επιστημονική επιτροπή, ότι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά θα την λάβουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι.
«Ομαλά και σταθερά προχωρά το δεύτερο κύμα άρσης των μέτρων» 
Θετική κρίνεται η μέχρι σήμερα πορεία μας και κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζουμε να τηρούμε τους κανόνες και δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χαλαρώσουμε.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων.
Για το δεύτερο κύμα στην άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, είπε ότι προχωρά ομαλά και σταθερά. Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολύ περιορισμένους χώρους και περιπτώσεις και δεν αναιρούν την συνολική εικόνα της συντεταγμένης προσπάθειας. Μάλιστα, τόνισε ότι οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.
Έλεγχοι στις αερομεταφορές
Το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου. Συνολικά από την αρχή εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα, τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν την καραντίνα στο σπίτι τους 3.389 πολίτες.
Συνεχίζονται και οι έλεγχοι των πτήσεων εξωτερικού, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Οι επιβαίνοντας υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Αθήνα και παραμένουν για περίπου μία ημέρα σε ξενοδοχείο μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό, η 14ήμερη καραντίνα ολοκληρώνεται υποχρεωτικά στο ξενοδοχείο, αν είναι αρνητικό, μπορούν να ολοκληρώσουν την καραντίνα στο σπίτι τους.
Στους ελέγχους των πτήσεων, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν φτάσει στην Ελλάδα 45 πτήσεις που μετέφεραν συνολικά 3.332 άτομα, εκ των οποίων μόνο 10 δείγματα ήταν θετικά στην Covid 19. Tην περασμένη Δευτέρα, μετά από 2 μήνες, προσγειώθηκε στην Αθήνα η πρώτη πτήση της Lufthansa, στην οποία επέβαιναν 196 άτομα, η συντριπτική πλειονότητα από transit πτήσεις υπερ-ατλαντικές. Και τα 196 τεστ βγήκαν αρνητικά.
Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι στα τελωνεία όλης της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εισαγόμενο υλικό πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας. Πρόσφατα δεσμεύθηκαν 850.000 μάσκες στο τελωνείο του αεροδρομίου, επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες σημάνσεις και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καταλληλότητας.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle