Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 35.000 νέα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι τα θύματα παγκοσμίως είχαν φτάσει τις 12.000 και τα κρούσματα πάνω από 287.000.
Το Σάββατο στη χώρα μας καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο νομό Σερρών, μια γιατρός στο Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου, το οποίο έκλεισε.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
53,5% Άνδρες
46,5% Γυναίκες
455 Έλληνες
40 αλλοδαποί
20,7% άνω των 65 ετών
50,7% 40-64 ετών
1 στους 5 18-39 ετών
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Αθήνα 213
Ανατολική Αττική 15
Δυτική Αττική 2
Πειραιάς 15
Ηλεία 41
Καστοριά 13
Θεσσαλονίκη 10
Αχαΐα 9
Ζάκυνθος 5
Κοζάνη 4
Ηράκλειο 4
Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση που έκανε το απόγευμα του Σαββάτου 21/3 είπε μεταξύ άλλων ότι: «Στην Ελλάδα μέσος όρος ηλικίας των 13 πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ήταν τα 76 έτη και οι 12 είχαν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς από τους 19 που έχουν πάρει εξιτήριο δεν έχει ανοσία.

Παραμένουμε στις αρχικές μας εκτιμήσεις, αλλά περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες.

Σχετικά με το ρόλο του καπνίσματος, φαίνεται πως οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του «υποδοχέα» δηλαδή περισσότερες «πόρτες» για να προσβληθούν από τον ιό.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην προσέρχονται οι πολίτες στις νοσοκομειακές δομές, που αποτελούν χώρο που μπορεί να γίνει διασπορά του ιού.
Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας ώστε να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Είναι άδικο για όσους μένουν σπίτι να υπάρχουν άλλοι που λειτουργώντας εγωιστικά να διασπείρουν τον ιό».
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αργεί ακόμα η εξασφάλιση ενός εμβολίου που θα αντιμετώπιζε οριστικά το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι συμπεριφορές μας να είναι αυτές που στη συγκεκριμένη περίοδο παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της μάχης.
«Το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ιατρικής επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, είναι οι μανάδες και πατεράδες μας οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι «χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό και συμπλήρωσε ότι το 75%των κρουσμάτων καταγράφονται σε ηλικίες από 18 ετών έως 64 ετών.

Τόνισε επίσης ότι «αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη μετάδοση».
«Η ανοσία των πολλών που θα θεραπεύσει, προστατεύσει τους λίγους θα αργήσει να έρθει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας που ήταν σαφής όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.
«Θα αυξηθεί, είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είναι σημαντικό ότι ήδη έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί» για την σωστή αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών που θα εμφανιστούν.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε αυστηρό τόνο κάλεσε όλους να σεβαστούν τους νεκρούς, όπως είπε, και να εγκαταλείψουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους όσους συρρέουν στα νοσοκομεία χωρίς ιδιαίτερο λόγο τονίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι χώροι ιεροί που πρέπει να νοσηλεύσουν και να περιθάλψουν κι άλλους ασθενείς πέραν του κορονοϊού».
Για μία ακόμη φορά ήταν αυστηρός με όσους επενδύουν όπως είπε, στο φόβο και τους κάλεσε να είναι πιο προσεκτικοί. «Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών όπως συνέβη σε γειτονικές χώρες», κατέληξε.
Ακολούθως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα και να μην χαθούν άνθρωποι από απερίσκεπτες συμπεριφορές. Το σύνολο δείχνει υπεύθυνη συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν και οι λίγοι που δείχνουν ανεύθυνες συμπεριφορές. Ολοκληρώνουμε επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.
Το τέλος του πολέμου ίσως να είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε αρκεί να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε πάρει, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στοίχημα συνέπειας και ευθύνης δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ότι είναι η τήρηση των μέτρων και οι συμπεριφορές εκείνες που συμβάλλουν στον περιορισμό και όχι στην εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που πρέπει, για να διαφυλάξει την ανθρώπινη ζωή τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση να μείνουμε σπίτι.
Αυστηρούς ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όσους επαναπατρίζονται. Αναμένονται πτήσεις από Λονδίνο, Ισπανία, Βαρσοβία, Πράγα, Τιφλίδα, Βελιγράδι. Οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον ακριβή τόπο διαμονής τους, εκεί δηλαδή όπου θα περάσουν τις 14 μέρες απομόνωσης. Καταχωρούνται στην πλατφόρμα ιχνηλάτησης ώστε οι αρχές στη συνέχεια να ελέγχουν εάν τηρείται η απομόνωση.
Πηγή