Όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας, ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69. Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Δεκαεννέα έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.
Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την καθηγήτρια κ. Σύψα, ότι τουλάχιστον 2-3.000 συμπολίτες έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.
Σχετικά με την επιτήρηση και τη δήθεν απόκρυψη του αριθμού κρουσμάτων, ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι παρακολουθούμε την επιδημία όσο πιο καλά μπορούμε, με στρατηγική ιεράρχησης ελέγχου αλλά και δειγμάτων επιτήρησης που προτείνεται ευρωπαϊκά.
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ειλικρινές ενδιαφέρον αλλά παρακαλούμε πάρα πολύ να μην παρασύρουν τον κόσμο ούτε προς την κατεύθυνση του πανικού, ούτε του εφησυχασμού κάποιοι επαΐοντες συνάδελφοι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων είναι εξαντλητική, γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι δειγματοληπτικά. «Τα σοβαρά και τις ΜΕΘ τα γνωρίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα σε όλη τη χώρα», είπε και επεσήμανε ότι επενδύουμε περισσότερο στην ενίσχυση αυτής της στρατηγικής με διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων και με προστασία ώστε να μην γίνεται διασπορά της νόσου σε όλη την επικράτεια. «Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ και θα αφορά τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα», πρόσθεσε.
«Αυτό είναι το ορθό επιστημονικά και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε ότι από αύριο Παρασκευή, θα αναρτάται καθημερινά στον δικτυακό τόπο του ΕΟΔΥ λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου.
«Η στρατηγική μας ως χώρα έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αποφυγή του στίγματος και την αλληλεγγύη με τον κόσμο, ο οποίος αυτήν τη στιγμή μπορεί να υποφέρει περιοριζόμενος αλλά θα ανασάνει ελεύθερος αύριο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και εξέφρασε τα βαθειά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένεις που έχασαν τους δικούς τους. Όλοι τους ήταν άντρες και είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Όσον αφορά το συνολικό αριθμό θανάτων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός.
Στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη ασθενών που ήταν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου (44.000+ ασθενείς) η νόσος κατέληξε σε θάνατο στο 2% περίπου των περιπτώσεων.

Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Παραμένουμε και είμαστε προσηλωμένοι σε δύο στόχους που αφορούν τη δημόσια Υγεία, είπε ο κ. Τσιόδρας: να προφυλάξουμε τους ευπαθείς και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα.
Όσον αφορά τα αισιόδοξα μηνύματα για τη θεραπεία, ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για τους ασθενείς προσθέτοντας ότι ειδική μονάδα της επιτροπής μας εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο.
Ξεκίνησε επίσης η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ. Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. Θα δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες και αυτό δείχνει ότι δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Μιλώντας αμέσως μετά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών Θράκης, αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδοχών, διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Χαρδιαλιάς.

Στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου. Το μέτρο ισχύει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου.

Οι εργαζόμενοι των οποίων έληξε η κάρτα ανεργίας τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενώ οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δε θα είχαν απώλειες εισοδημάτων, θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ηημερη απομόνωσή τους και τόνισε πως από αύριο η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.
Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση πως οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους και ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας».
Επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες και να αναδείξουμε το φιλότιμο που έχουμε ως λαός για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ