KORONOIOS APR30Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Σχετικά με την ενεργητική διαδικασία ανίχνευσης αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι αυτή εφαρμόζεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο. «Αυτήν τη στιγμή για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα, θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα και φυσικά στο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία του προσωπικού υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως οι υγειονομικοί. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί», τόνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πολύ πρόσφατη δημοσίευση από την Κίνα, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με την οποία εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για IgG αντισώματα – τα αντισώματα που δείχνουν ανοσία – σε αυτούς που συμμετείχαν.
Χθες Τετάρτη ανακοινώθηκαν επίσης προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μια μελέτη με περισσότερους από 1000 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα. Άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε 3 εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα.
«Εγώ θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας σαν μια ευκαιρία να αποδεχθούμε ότι πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, μια ευκαιρία για τη ζωή, μια ευκαιρία να πάμε μπροστά υιοθετώντας επιστημονικές τοποθετήσεις, με τα ως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσιόδρας. «Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε μια ευκαιρία για αντιπαράθεση, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε καλό σημείο χάρη στη θυσία και την υπευθυνότητα όλων μας και όλων σας. Είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων, αναγνωρίζουμε την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Ως επιτροπή, η αγωνία μας είναι καθημερινά να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα, ώστε να τοποθετηθούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στα ερωτήματα της Πολιτείας», πρόσθεσε.
«Ο κοινός στόχος είναι η προστασία όλων μας. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί μια ευκαιρία για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας, για περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας, από την υγιεινή και τα μέτρα ατομικής προστασίας μέχρι την περισσότερη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, στην κοινωνική πρωτοβουλία, στο πνεύμα της αλληλεγγύης. Όλα αυτά είναι ακόμη πιο δυνατά, πιο ισχυρά μέσα από αυτήν την πανδημία. Όλα αυτά θα γίνονται με διαφάνεια, στα πλαίσια ηθικών επιταγών και με τη χρησιμοποίηση κανόνων εποπτείας», συμπλήρωσε.
«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα που εκφράζουν την αγωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε αγωνία;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε:
«Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και τη στρατηγική μας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά: Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ».
Ν. Χαρδαλιάς: Κρίσιμο το τριήμερο
Αύριο, Πρωτομαγιά, δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό ούτε στο χωριό, επανέλαβε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης, είπε πως «προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τους τα μέλη τους και να συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Τρεις ημέρες μένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειας μας για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και επισήμανε πως κάθε ημέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα από Δευτέρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλω να χτυπήσω καμπανάκι» και δεν «αντιλαμβανόμαστε αυτήν τη χαλάρωση», η οποία μάλιστα αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρουσίασε. Χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας, ενώ βεβαιώθηκαν 1301 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση – οι περισσότερες σε μία μέρα από την αρχή της κρίσης – και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση.
«Μένουμε σπίτι, όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «η  κάθε μέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα». Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς «που φέτος θα είναι αλλιώς» και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας.
Υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και σημείωσε: «Μένουμε σπίτι μέχρι τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή με βάση τους νέους κανόνες».
Τόνισε πως χέρια, αποστάσεις, μάσκες είναι το τρίπτυχο του νέου σχεδίου.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι γίνεται σε κάθε χώρα, όπως και άλλες χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τι κάνουμε εμείς. «Ο καθένας προσπαθεί να αντλήσει εμπειρία από θετικές πρακτικές. Προχωράμε¨, συμπλήρωσε, με βάση επιστημονικές συμβουλές και πρώτο μέλημα την υγεία των πολιτών.
Ανακοίνωσε επίσης, ότι ολοκληρώνεται σήμερα στις 20.00 η παράταση της καραντίνας που αφορούσε τμήμα του οικισμού Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Ακόμη τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιηθεί «μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων», συνολικά έχουν ελεγχθεί 1280 δείγματα από  συνεργεία του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ σε 14 δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
Οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο συνεχίζονται και χθες έφτασαν στη χώρα μας δύο τακτικές πτήσεις στις οποίες επέβαιναν συνολικά 159 άτομα. Υπεβλήθησαν σε τεστ και μόνο ένα βρέθηκε θετικό.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις
Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις. Σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 19 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 16 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.417 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 906 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
πηγή