infographics: Πάνος Κωνσταντόπουλος
Πέρα από τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι που λειτουργούσε σε καραντίνα από την Μ. Πέμπτη, ανακοινώνονται περιοριστικά μέτρα κίνησης για τους κατοίκους του δήμου Ερμιονίδας (απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8μμ-8πμ.), ενώ αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’εξαίρεση μετακίνησης στις περιπτώσεις Β4, Β5 και Β6.
Στην περιοχή παραμένουν κλιμάκια της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για ιχνηλάτηση επαφών και περισσότερους δειγματοληπτικούς ελέγχους αν κριθούν απαραίτητοι.
Επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα ανακοινώνονται για τους κατοίκους των χωριών Ζουμπούλι και Αρναούτη του δήμου Μύκης στην Ξάνθη. Τα δύο χωριά μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα με απαγόρευση οιασδήποτε εισόδου και εξόδου απ’ την περιοχή. Η ανάγκη προέκυψε μετά την ανίχνευση πολλαπλών θετικών και ύποπτων κρουσμάτων στα δύο χωριά.
Σχετικά με το θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη που φαινομενικά έδειχνε υγιές άτομο, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί. «Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό για το τι συνέβη. Και πιστέψτε με, μας αγγίζει πάρα πολύ ως υγειονομικούς αυτές οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε ένα νέο άνθρωπο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Παραμένει η επαγρύπνηση για τα συμπτώματά μας ώστε να μην εκθέσουμε τις συνανθρώπους μας, τους δικούς μας, τους αγαπημένους μας στον ιό που κουβαλάμε», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσιόδρας αισθάνθηκε ότι πρέπει να ζητήσει «και μια μικρή συγγνώμη γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω, τους θανάτους, τις σοβαρές μορφές της νόσου ακόμα και σε νέους ανθρώπους, όπως κι εγώ, φαντάζομαι κι εσείς, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, στρες ακόμη και σύγχυση».
«Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες, σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για κάποιον να επικοινωνήσει αυτήν την αβεβαιότητα. Για μένα το σημαντικότερο αυτήν τη στιγμή είναι οι ζωές που κερδήθηκαν και νομίζω από εκεί πρέπει να αντλήσουμε αισιοδοξία, πως ετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον, με τη συνεργασία όλων σας γλυτώσαμε τα χειρότερα με αυτόν τον δύσκολο ομολογουμένως τρόπο του περιορισμού. Όμως εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά. Αυτό οφείλεται στα μέτρα, στην καλή συμπεριφορά όλων μας, γιατί συνειδητοποιήσαμε γρήγορα την απειλή του κορονοϊού. Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ρ0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή. Έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες της χώρας μας, τον ΕΟΔΥ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Αυτά θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων όταν αυτή χρειάζεται με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας. Δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία. Γι’αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντική η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επιδημική έξαρση, όπως έγινε στην περιοχή της Ερμιονίδος αυτές τις μέρες, και με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυται ακόμη περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες οι οποίοι αφορούν την επάρκεια του συστήματος Υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του κράτους περαιτέρω σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τα μέτρα και στη σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωσή τους. Αύριο Τετάρτη θα υπάρξει και ειδική συνεδρίαση της επιτροπής που εισηγείται για κάποια από αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη δημόσια Υγεία.
Σχετικά με τα σχολεία ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ θα εισηγηθεί και γι αυτό το θέμα προς την ηγεσία του υπουργείου, πάντα με γνώμονα τη δημόσια Υγεία και την προστασία των παιδιών, των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο.
«Καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική από όλους μας επιτήρηση της υγείας μας και τήρηση των κανόνων υγιεινής», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Με κανόνες, όρους και προϋποθέσεις θα επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
πηγή