Asopichos Logo
26-04-2024
Asopichos Logo
112

Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα, 1 θάνατος, 36 στις ΜΕΘ, 82 εξιτήρια

< 10 λεπτά
06.05.20 • 20:08
#Tags:

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: 21 νέα κρούσματα, τα 11 σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένας θάνατος σήμερα, με συνολικό αριθμό θανάτων τους 147. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 36 πολίτες, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Ογδόντα δύο ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.
KORONOIOS MAIOS 6

Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος κινητών μονάδων ΕΟΔΥ, με περισσότερα από 1200 δείγματα να έχουν εξεταστεί τις τελευταίες 48 ώρες. Είναι όλα αρνητικά.
Σχολιάζοντας «κάποια φιλολογία για τους θανάτους και τον τρόπο καταγραφής τους» ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο αντικειμενικός τρόπος για να καταγράφονται οι θάνατοι από το νέο ιό είναι όταν οιοσδήποτε ασθενής σε οιοδήποτε περιβάλλον είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε. Στην Ευρώπη ο επίσημος ορισμός, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Νόσων και τον ΠΟΥ, για αυτά τα κρούσματα, είναι πως οιοσδήποτε με εργαστηριακή επιβεβαίωση παρουσίας του ιού θεωρείται περίπτωση της νόσου.
«Έχεις θετική PCR; Είσαι κρούσμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Στην τελευταία εκτίμηση κινδύνου που έκανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο, υιοθετούνται οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων, με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχει πλήρως υιοθετήσει η χώρα μας. «Εκεί σαφώς αναφέρεται πως οιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε:
«Γιατί τα λέει αυτά το Ευρωπαϊκό Κέντρο και ο ΠΟΥ; Γιατί αυτό είναι το επιστημονικό ορθό. Γιατί ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει ένας συντελεστής που να λέει «τόσο συνέβαλε ο ιός, τόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού». Φυσικά, ένας ιός μπορεί να συνεισφέρει σε άλλο βαθμό στην επέλαση του θανάτου. Και δεν μπορούμε να κρίνουμε αν ο ιός συνετέλεσε 1%, 10%, 90%. Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν αν είναι ή δεν είναι από το νέο ιό ο θάνατος, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους θανάτους. Θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους. Θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μια ψεύτικη καλύτερη εικόνα για τη χώρα και φυσικά δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα. Δεν υπήρξε εδώ υποεκτίμηση του φαινομένου. Αφορά όμως τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου μέσω του δικτύου επιτήρησης των θανάτων, του περίφημου EuroMOMO, παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, πολύ υψηλότερες των καταγεγραμμένων, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων από το νέο ιό. Άρα, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης, αποδίδεται στο νέο ιό και στην υποδιάγνωσή του».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα, ακολουθούν την συγκεκριμένη πρακτική στα στοιχεία που ανακοινώνουν και δεν υπεισέρχονται στο αν συνέβαλε λίγο ή πολύ ο ιός στην επέλαση του θανάτου. «Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δικιά μου. Αν ήταν ποτέ δυνατόν», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «εμείς, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, οι επιστήμονες και επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική. Αυτή είναι η αντικειμενικότερη διαθέσιμη και φυσικά δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Έτσι κάνουν οι περισσότερες προηγμένες χώρες, έτσι λειτουργήσαμε κι εμείς».
«Τι ποσοστό αντιπροσώπευε στους θανάτους από τον ιό η τυπική εικόνα της νόσου, δηλαδή η σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια;», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Σχεδόν όλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν είχαν την τυπική εικόνα της πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας η οποία είναι χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου. Ευτυχώς παραμένουμε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με τους θανάτους. Τα τελευταία δεδομένα που αφορούν το επιδημιολογικό δίκτυο και η συμμετοχή μας στο EuroMOMO, εξακολουθούν να μην δείχνουν αύξηση πέραν του αναμενομένου, όπως αυτή παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες».
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε μια «ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού», όπως την χαρακτήρισε, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες. «Τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, σε πρωτεϊνες της επιφάνειας του ιού, σε πρωτεϊνες που χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων. Ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα», τόνισε.
«Η νέα πανδημία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για τις ζωές, τα προς το ζην και τις οικονομίες, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη αναδιαμορφώνει γρήγορα τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι, τον τρόπο που εργάζονται, την καθημερινότητα της ζωής. Τον Απρίλιο του 2020, στο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είχε εφαρμοστεί κάποιος περιορισμός στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Η ευρεία επίδραση του ιού αποκάλυψε έντονα πόσο διασυνδέεται ο κόσμος μας. Νομίζω ενωμένοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με επαγρύπνηση, επιφυλακή, με εμπιστοσύνη στα επιστημονικά δεδομένα και όχι σε κάποιες διαισθητικές προσεγγίσεις», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Ερωτηθείς ο για το αν μπορούμε να υπολογίσουμε τη διείσδυση του ιού στο σύνολο του πληθυσμού, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι διεθνώς «δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό έχει διεισδύσει στην κοινότητα. Όλοι μιλούν για ένα ποσοστό γύρω στο 10%. Υπάρχει τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα και είναι ένας ιός επικίνδυνος που δεν δείχνει να μειώνεται η επιθετικότητά του».
Απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των κουνουπιών, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός «δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, τουλάχιστον όπως ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα από χώρες που υπήρχε κορονοϊός και κουνούπια». Επίσης, πρόσθεσε ότι ο καλός αερισμός των χώρων παραμένει σημαντικός και το καλοκαίρι για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τις υφασμάτινες μάσκες και την επικινδυνότητα που ενδεχομένως κρύβουν, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι αν η χρήση τους είναι σωστή, μπορούν να βοηθήσουν σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. «Αν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο, ναι χρειάζεται προσοχή. Ναι, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο» κατέληξε εκτιμώντας ότι η μάσκα θα βοηθήσει αν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Είναι ένα θέμα που συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Αναφερόμενος και στη χρήση μάσκας στο σχολείο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα φαινόμενα bullying που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μεταξύ μαθητών, είπε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο. «Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.
Ν. Χαρδαλιάς: Μέτρα τοπικής εμβέλειας όπου υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις – Κλειστή η Αγίου Ιωάννου στην Αγ. Παρασκευή από 21:00-06:00
Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη τη χώρα, που αφορούν στην take away λειτουργία καφε-μπάρ και στη διάθεση ποτών, καθώς και στον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε με την έναρξη της δεύτερης φάσης της προσπάθειας, της φάσης αποκλιμάκωσης των μέτρων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, σε ελέγχους της αστυνομίας σε όλη τη χώρα  χθες το βράδυ, βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε έξι περιπτώσεις.
Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε ότι «δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους επιστήμονες υγείας και τις συμβουλές τους, περιφρονούν τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του κράτους για τους κινδύνους του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και προστασίας και κυρίως αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι τις ευπαθείς ομάδες και για τις συνέπειες των άσκοπων, μαζικών και χωρίς μέτρα συγκεντρώσεων».
Σημείωσε ότι την Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών και χθες «επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», κάτι που επιβάλλει την λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο και σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής, η πλατεία Αγίου Ιωάννου, θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 21:00 έως τις 6:00 και μέχρι νεωτέρας. «Ο ιός είναι ακόμα εδώ, ο κίνδυνος τεράστιος, η βούλησή μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου ξεκάθαρη. Για αυτό τον λόγο και δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα τοπικής εμβέλειας και ισχύος, όπου και εφόσον συνεχιστούν τέτοιου είδους απαράδεκτες καταστάσεις», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες και τόνισε ότι «συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσία υγεία ταυτόχρονα προσβάλλουν και προκαλούν τόσο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που αυτά τα πρώτα 24ωρα επιδεικνύει μοναδική πειθαρχία εφαρμόζοντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, κρατώντας αποστάσεις και αποφεύγοντας τον άσκοπο συγχρωτισμό, όσο και τους συναδέλφους τους στον κλάδο εστίασης που καθολικά και υπεύθυνα ακολουθούν τις οδηγίες και παρά την τεράστια οικονομική και όχι μόνο πίεση, αντιλαμβάνονται την ανάγκη, τη στρατηγική και περιμένουν την άρση της απαγόρευσης, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, μας αφορά όλους, ακριβώς όπως και η εξίσου επώδυνη, δύσκολη πρώτη φάση.  Τα επιμέρους στοιχεία, μπορεί να έχουν αλλάξει «δεν έχει διαφοροποιηθεί όμως η ουσία, δεν έχει αλλάξει το καθημερινό μας στοίχημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής», σημείωσε.
Επανέλαβε ότι η  έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και βασικά στο πόσο σωστά θα εφαρμόσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά τις οδηγίες των ειδικών. «Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, γιατί όπως επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα δεδομένα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή και το θετικό αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής μπορεί εύκολα να ανατραπεί».
Κάλεσε για άλλη μια φορά του πολίτες σε όλη την Επικράτεια, να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάγκη σωματικής άσκησης, εκτόνωσης, μετακίνησης, ακόμα και συνάντησης με οικείους και φίλους επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί και βασίζονται στις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμοξιολόγων. Συστήνεται επίσης, η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, συγκεντρώσεων και συγχρωτισμού.
«Τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, παραμένουμε υπεύθυνοι, οικοδομούμε τη νέα μας καθημερινότητα και σε αυτό το στάδιο της προσπάθειάς μας, κάθε επιλογή μας είναι σημαντική, κάθε απόφασή μας επηρεάζει τις εξελίξεις, είτε απομακρύνοντας είτε φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες φάσεις αποκλιμάκωσης των μέτρων. Το ποια θα είναι η συνέχεια της προσπάθειάς μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «στο χέρι μας είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας, με τις επιλογές μας, τις 42 ημέρες της πρώτης φάσης» και να «συνεχίσουμε να είμαστε νικητές, όταν ο πόλεμος τελειώσει. Για αυτό και βγαίνουμε με σύνεση, βγαίνουμε με υπευθυνότητα, τηρούμε τα μέτρα, παραμένουμε ασφαλείς».
πηγή 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle